Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
7 vragen en antwoorden over wandelstokken Banner
Geschreven door Sem

7 vragen en antwoorden over wandelstokken

Lopen met wandelstokken. Voor de een is het vanzelfsprekend terwijl de ander het voor ouderen vindt. Toch zijn er veel voordelen te bedenken voor het lopen met stokken. Het geeft bijvoorbeeld meer stabiliteit tijdens het wandelen. Zit jij er aan te denken om wandelstokken aan te schaffen? Wij hebben enkele veelgestelde vragen en antwoorden over wandelstokken op deze pagina voor je op een rijtje gezet. Heb jij dus vragen, lees dan snel verder!

Ga snel naar:

1. Waarom lopen met wandelstokken?

Met wandelstokken gaan lopen terwijl je nog geen last hebt van je knieën of iets dergelijks lijkt misschien onnodig. Echter kunnen wandelstokken ervoor zorgen dat je in de toekomst ook geen last krijgt van je gewrichten door het wandelen. Dit is niet zomaar een gedachte, maar eentje die ondersteund wordt door meerdere onderzoeken. Uit deze onderzoeken blijkt dat de knieën, voeten en de rug tijdens het lopen tot wel 30% ontlast kunnen worden ontlast kunnen worden tot wel 30%.

Uit een ander onderzoek bleek dat mensen die met wandelstokken zijn gaan wandelen minder vermoeid waren na afloop, dan mensen die dezelfde route zonder wandelstokken hadden gelopen. Een bijkomend voordeel van het minder vermoeid raken is dat je alerter bent op eventuele misstappen.  zij alerter kunnen zijn op eventuele misstappen. Dit zorgt ervoor dat mensen met wandelstokken zich zekerder en stabieler voelen. Het heeft dus ook een voordelig psychologisch effect. Door deze extra zekerheid kan je meer genieten van de omgeving en hoeft er minder focus uit te gaan naar het overeind blijven.

Een andere reden om met wandelstokken te wandelen is dat je je lichaam meer traint. Door de stokken beweeg je je bovenlijf en armen meer en daarmee dus automatisch ook deze spieren, waar je die zonder stokken een stuk minder zou trainen. Denk hierbij aan het ‘Nordic Walking effect’.

Het komt vaak voor dat mensen tijdens een lange wandeling opgezwollen vingers krijgen. Doordat je armen continu omlaag hangen en op en neer zwaaien, zorgt de zwaartekracht ervoor dat de bloedsomloop vermindert. Doordat je met wandelstokken vaker je handen open en dicht doet en je handen wat horizontaler houdt, zal dit probleem verholpen zijn.

Met wandelstokken kun je in een hoger tempo lopen. Je trekt jezelf als het ware naar voren aan de stokken die je voor je voeten plaatst. Ook is het getik op de grond een soort melodie. Dit ritme wil je vaak onbewust gelijk houden en dus houd je een bepaald tempo langer vast.

2. Hoe lang moeten wandelstokken zijn?

Het is vrij eenvoudig om erachter te komen hoe lang je wandelstokken moeten zijn. Ga rechtop staan op een vlakke ondergrond. Buig je arm in een hoek van 90 graden en houd je bovenarm naast het lichaam op dezelfde positie. De afstand tussen de grond en je hand geeft de juiste lengte voor een wandelstok aan. Zie de afbeelding hiernaast voor een voorbeeld.

De meeste wandelstokken hebben een verstelbare lengte tussen de 110 en 140 centimeter. Als je te groot of te klein bent, is het handig om op zoek te gaan naar een speciale maat. Ga vooral niet met te korte of te lange stokken wandelen, dat is niet goed voor je rug. Zorg er daarnaast voor dat de stokken altijd even hoog zijn afgesteld.  

Als je in een bergachtig gebied gaat wandelen is het vaak makkelijk om de stokken wat korter te maken als je bergopwaarts loopt. Tijdens het afdalen is het juist weer handig om de stokken wat langer te maken.

3. Wat voor handgreep is prettig bij wandelstokken?

Bij wandelstokken zijn er een aantal verschillende types handvatten. De vier meest voorkomende zijn hard kunststof, foam, rubber of kurk. De goedkoopste optie is hard kunststof. Dit materiaal neemt geen vocht op en kan dus zorgen voor zweterige handen,  vooral aan te raden in de winter dus (met handschoenen aan). Kunststof neemt geen vocht op en zorgt er dus voor dat je snel zweterige handen krijgt. Bij rubber foam en kurk is dit probleem grotendeels opgelost. Vooral kurk voelt fijn aan.

Daarnaast zit er ook nog een verschil tussen een kort en een lang handvat. Dit heeft vooral te maken met de plek waar de stokken gebruikt worden. Als je in de bergen gaat wandelen moet je vaak de lengte van de stok aanpassen aan het beklimmen of het afdalen van de berg. Soms heb je zelfs een korte en een lange stok als je langs een schuine helling loopt. Bij stokken met een lang handvat kun je simpelweg de stok wat lager vastpakken om op die manier de stok korter te maken. Je hoeft ze dus niet constant te verstellen. Deze lange handvatten zijn vaak van foam gemaakt. Als je de stokken alleen op een vlak terrein gebruikt is een kort handvat ook prima. De stand van het handvat staat vaak net iets naar voren gebogen. De reden hiervoor is dat dit beter past bij de natuurlijke stand van de hand tijdens het wandelen.

4. Hoe loop je met wandelstokken?

Om te beginnen is het belangrijk dat je altijd met twee stokken loopt. Het lopen met één stok zorgt er vaak voor dat je last van je rug en/of schouders krijgt. Het wandelen met wandelstokken heeft veel voordelen, maar om deze voordelen te benutten is een goede techniek nodig.

Als je met stokken loopt zet je je linkerbeen gelijktijdig voor met je rechterarm. Vervolgens zet je je rechterbeen gelijktijdig voor met je linkerarm, enzovoort. Je plaatst de punt van de stok recht voor de voet, maar niet te ver naar voren. Het is belangrijk dat je niet te grote stappen zet en goed rechtop blijft lopen. Als je te veel voorover gaat lopen kun je ook last krijgen van je rug. Til de stokken niet te ver van de grond af, maar beweeg ze net iets boven de grond.

Alle wandelstokken zijn voorzien van een polsband. Deze zit er op met een reden: de stokken lekker stevig in je handen laten zitten. De polsband moet zo zitten dat je de handvaten maar amper vast hoeft te houden. Er komt door de band kracht op je polsen waardoor je bijna geen kracht hoeft te zetten om de stok vast te houden. Het is niet de bedoeling dat je in de handvatten moet knijpen om deze vast te houden. Je handen zouden anders snel verkrampen en zweterig worden. Ook krijg je er zweethanden van. De bandjes zorgen er uiteraard ook voor dat je de stokken niet laat vallen.

Een wandelstok met lang handvat en polsbandje
Een polsband zorgt ervoor dat je je handvat maar amper vast hoeft te houden.

5. Welke wandelstokken passen het beste bij mij?

Om te bepalen welke wandelstokken het beste bij je passen moet je een aantal afwegingen maken. Ten eerste kijk je of je een één- of meerdelige wandelstok wilt. Een ééndelige stok is meer ontworpen voor skiërs en langlaufers, maar wordt door winterwandelaars ook gebruikt als wandelstok. Het voordeel van een eendelige stok is dat deze erg stevig is en dus zeer geschikt voor meer gewicht. De telescopische wandelstok (meerdelige wandelstok) is populairder onder de wandelaars. Deze kun je makkelijk in en uit schuiven, wat handig is bij het klimmen of dalen. Deze stokken zijn erg licht en als je ze inklapt erg compact. Dit is voor wandelaars die hun stokken niet altijd willen gebruiken erg handig. Zij kunnen deze stokken gewoon inklappen en aan hun tas binden. Je hebt twee- of driedelige wandelstokken. De tweedelige wandelstokken zijn steviger dan de driedelige, maar de driedelige zijn bij het opbergen een stuk compacter en dus makkelijker mee te nemen.


Let bij je keuze ook op het type verstelsysteem. Je verwacht dat je zonder moeite snel en nauwkeurig de lengte van de stok kunt veranderen en dat deze dan niet zomaar kan verschuiven. Hierin is het blokkeersysteem belangrijk. Je wilt een systeem dat je met weinig moeite kunt instellen, maar waarbij een grote blokkeerkracht zit. Hiervoor heb je het pin-systeem dat in een rij gaatjes springt. Deze heeft een prima blokkeerkracht, maar het is af en toe lastig om de pin in het juiste gaatje te krijgen.

Ook heb je de schroefblokkering. Hierbij draai je de stokdelen tegen elkaar in om deze vast te zetten. Deze heeft ook een goede blokkeerkracht. Daarnaast heb je nog het snelklem-systeem. Het voordeel van dit systeem is dat je door middel van een hendeltje heel snel de stokken kunt in- en uitklappen. Dit systeem is daarentegen wel minder stevig dan de schroefblokkering.

Daarna kijk je naar het materiaal van de wandelstokken. De meeste stokken zijn van aluminium. Dat is sterk, licht, voldoende flexibel en betaalbaar. Er zijn ook stokken van carbon of titanium. Deze zijn een stuk steviger en lichter, maar veel duurder.

Ten slotte kijk je naar het handvat. Deze heb je in hard kunststof, foam, rubber en kurk. Hard kunststof is de meest voorkomende en ook de goedkoopste optie. Echter zijn foam, rubber en kurk vele malen prettiger, zeker voor lange wandelingen. Ook kun je ervoor kiezen om een extra lang handvat te nemen. Dit is vooral geschikt als je stokken bedoeld zijn voor wandelingen in de bergen.

6. Wat is een goede prijs voor wandelstokken?

De prijs van wandelstokken hangt sterk af van welk materiaal er gekozen wordt. Voor een paar eenvoudige, tweedelige wandelstokken kun je minimaal een bedrag van €40,- verwachten. Voor een wandelstok van carbon met een handvat van kurk die extreem licht en stevig tegelijk zijn is, betaal je al snel meer dan €150,-. De meeste goede wandelstokken kosten tussen de €50,- en €75,-.

Bekijk onze wandelstokken:

7. Wat zijn de beste wandelschoenen in combinatie met wandelstokken?

Bij een goede wandeluitrusting passen naast wandelstokken ook wandelschoenen. Een van de belangrijkste dingen waar je op kunt letten is bepalen welk type wandelschoen je nodig hebt. Bij wandelschoen heb je 4 verschillende categorieën die in ‘onze koopgids voor wandelschoenen’ nader worden toegelicht. We maken in onze koopgids onderscheid tussen 4 categorieën wandelschoenen (A,B,C en D). de schoenen uit categorie A zijn geschikt voor wandelen op een vlakke ondergrond. De schoenen uit categorie B zijn klassieke wandelschoenen, vaak halfhoog of hoog. Die uit C zijn voor backpacken of trekking en de D categorie is perfect voor klimmen in het hooggebergte of op de gletsjer.  Bij het wandelen met wandelstokken wordt over het algemeen een hoog tempo aangehouden en hierom zijn goede schoenen erg belangrijk. Schoenen uit de categorie A zouden hier goed bij passen. Deze zijn gemaakt voor wandelingen op een vlak of effen terrein. In Nederland zouden deze dus niet misstaan. Ben je van de wat avontuurlijkere wandelroutes door de bergen? Dan kun je beter voor schoenen uit categorie B gaan. Wil je echt over lastige of offroad paden gaan wandelen? Dan kun je schoenen uit categorie C pakken. Deze schoenen draag je niet als je gewoon gaat wandelen. Schoenen uit categorie D gaan niet in combinatie met wandelstokken. Deze schoenen zijn echt bedoeld om te gaan klimmen in hooggebergte of op gletsjers.

Samengevat

Op deze pagina vind je de antwoorden op veelvoorkomende vragen over wandelstokken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het aankomt op wandelstokken en welke je uiteindelijk kiest hangt af van persoonlijke wensen. De antwoorden op de vragen zijn hierbij een houvast in jouw zoektocht! In onze shop vind je een uitgebreid assortiment wandelstokken. Heb jij vragen over wandelstokken in het algemeen of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.

 

Bekijk onze wandelstokken

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm