Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
8 manieren om fit te worden Banner
Geschreven door Tijmen

8 manieren om fit te worden

Soms heb je net even wat extra motivatie nodig om fit te worden. Nu helpen we al flink door je te laten kiezen uit een enorm assortiment sportartikelen en vele aanbiedingen, maar vinden we dat eigenlijk nog niet genoeg. We willen je namelijk écht adviseren, en wat is er dan beter dan concrete tips? Precies, helemaal niets! Daarom lees je in dit artikel 8 manieren om fit te worden.

We maken in dit geval bijna geen onderscheid tussen daadwerkelijk fitter worden en jezelf fitter voelen. Uiteindelijk moet je namelijk lekker in je vel zitten, en fitter zijn of je fitter voelen draagt daar allebei aan bij.

Manier #1. Vind de sport waar je passie voor hebt

Het klinkt zo makkelijk: kies een sport waar je daadwerkelijk plezier in hebt. Duizenden (zo niet miljoenen) mensen nemen zich ieder jaar voor om meer te gaan sporten, maar houden het vervolgens niet vol. De grootste reden is dat ze niet écht plezier beleven in wat ze doen. Wanneer sporten in bijvoorbeeld de sportschool als verplichting voelt, ben je eerder geneigd om een keer over te slaan. En dat leidt dan weer tot uiteindelijk helemaal niet meer gaan.

Vrouw speel padel op een padel-baan
Padel is een sport die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint. Is het iets voor jou?

Ga dus voor iets leuks! Er zijn een hoop sporten waar je in eerste instantie niet aan denkt, zoals padel (een mix tussen squash en tennis), vliegeren (intensiever dan je denkt) of badminton. Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan merk je al snel dat het verslavend gaat werken: precies het gevoel dat je moet krijgen om sporten vol te houden!

Manier #2. Pas je dagelijkse gewoontes aan

De meeste (en meest gemakkelijke) winst is te behalen in de kleinere veranderingen, daar kun je er namelijk ontzettend veel van doorvoeren op korte termijn. Iedere dag zijn er veel routines die je kunt veranderen, waarmee je stapje voor stapje wat fitter wordt. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je daarom ook hier lekker uitgebreid mee! In onderstaande tabel vind je ontzettend veel ideeën voor in en om het huis en op je werk.

In huis Rond het huis Op het werk
Stofzuig het huis eens rekkend en strekkend Doe boodschappen op de fiets Parkeer de auto verder weg en wandel een stukje extra
Vervang chips en koekjes door noten en fruit Houd tijdens het winkelen of boodschappen doen flink de pas erin Neem de trap naar boven in plaats van de lift
Ga op één been staan tijdens het tandenpoetsen, wissel van been per poetsbeurt Maak voor het slapen gaan nog een korte wandeling, goed voor de nachtrust Maak een wandeling tijdens de (lunch)pauze
Loop eens de trap op in zo weinig mogelijk stappen Koop een stappenteller en stel een dagelijks doel voor jezelf Wissel zitten en staan af achter je bureau
    Waarom mailen of chatten als je ook langs kunt lopen?
    Haal vaker koffie voor je collega's, zijn ze nog blij mee ook!

Manier #3. Begin met 10 minuten sporten

De regel is dat je dagelijks een half uur in beweging moet zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat dagelijks 10 minuten intensiever sporten net zo goed werkt. Dit is goed nieuws, want het is een stuk makkelijker te behappen dan een half uur bewegen. Heb je manier nummer 1 daarnaast opgevolgd, dan heb je als het goed is plezier in het sporten. Een paar minuten achter de 10 minuten aan plakken is dan zo gedaan! 

Manier #4. Richt je thuiswerkplek optimaal in

We schreven er al eens een artikel over: fit blijven tijdens het thuiswerken. Bij thuiswerken blijkt namelijk dat veel mensen pauzes overslaan en niet genoeg bewegen gedurende de dag. Hierin maak je (gemakkelijker dan je denkt) zo een paar aanpassingen. Wissel je bureau- of eetkamerstoel bijvoorbeeld in voor een fitnessbal. Doordat je hierop zelf de balans moet zoeken, worden je ‘core’ spieren direct getraind. Zorg er wel voor dat je de juiste maat neemt! In onderstaande tabel vind je meteen welke maat jij nodig hebt:

Lichaamslengte Maat fitnessbal
Minder dan 100 cm 35 cm
100 - 140 cm 45 cm
140 - 165 cm 55 cm
165 - 180 cm 65 cm
180 - 195 cm 75 cm
Meer dan 195 cm 85 cm

Manier #5. Doe aan yoga

We weten het: het tweede punt was ‘Kies een sport die je leuk vindt’ en yoga is officieel gezien een sport. Toch trekken we het even los van elkaar. Yoga is namelijk een ontzettend goede manier om van een sportsessie of een lange dag bij te komen. Aan yoga doen brengt een hele lijst voordelen met zich mee. We noemen er een aantal:

  • Yoga zorgt ervoor dat je je minder gestrest voelt. De ontspanningsoefeningen zorgen ervoor dat het stresshormoon cortisol minder vrij komt in het lichaam.
  • Yoga zorgt voor lagere bloeddruk, vebeterde spijsvertering en een verhoogd immuunsysteem.
  • Yoga versterkt je spieren, maakt je leniger en helpt je uithoudingsvermogen te verbeteren.
     

Naast deze bewezen punten, kan yoga je ook een veel vrijer gevoel geven in het dagelijks leven. Dit is per persoon verschillend, maar het geeft de meeste mensen een voldaan gevoel om een paar minuten per dag even bewust met hun lichaam bezig te zijn. Yoga kun je daarnaast bijna overal doen, maar we adviseren je wel een yoga-matje mee te nemen!

Vrouw doet een yoga-pose
Yoga kun je bijna overal doen, maar breng wel een matje mee!

Manier #6. Investeer in motivatie

Dat klinkt nogal abstract, maar we bedoelen er wel iets zeer concreets mee! Er zijn tegenwoordig ontzettend veel gadgets en hulpmiddelen die zijn ontworpen om jou te motiveren. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is een weegschaal. Niet per se ontworpen voor de motivatie, maar als jij het doel ‘afvallen’ hebt, kun je erop rekenen dat deze motiverend gaat werken. Diezelfde motivatie kun je bijvoorbeeld uit een sporthorloge halen dat aangeeft of je de dagelijkse beweegdoelen hebt behaald. Je merkt vanzelf dat als je nog net 5 minuten beweging tekort komt om het doel te halen, je die minuten toch écht nog even vol probeert te maken door rond te wandelen in huis of de tuin.

Ben je van plan om te gaan hardlopen, dan kan een volledig nieuwe outfit ook ontzettend motiverend werken. Je ziet jezelf al door de buurt rennen in je luxe kleding. Met een hartslagmeter train je bijvoorbeeld nog eens extra gericht. Maar misschien de beste tip die we je kunnen geven: schaf een springtouw aan en spring iedere dag 5 minuten. Een echte calorieverbrander, en nog leuk ook!

Manier #7. Zorg voor ritme

Dit is misschien wel de belangrijkste manier om fitter te worden en je vooral fitter te voelen. Structuur in je dag (en nacht) is goed voor je welzijn. Je zorgt voor jezelf voor overzicht, waardoor je lichaam en geest zich niet iedere dag moeten aanpassen aan nieuwe situaties. Dat kost namelijk een hoop energie, waardoor je je sneller futloos gaat voelen.

Hoe doe je dat? De beste tip die we je kunnen geven is om voordat de (werk)week begint, een moment te nemen om een planning op te stellen (en vooral op te schrijven). Deze planning bevat alles voor je werk, leuke momenten buiten het werk om en bijvoorbeeld de tijden van de wekkers die week. Het is namelijk het gemakkelijkst om een goed ritme te beginnen met voldoende slaap. Voor een volwassene is 8 uur slaap voldoende. Probeer daar dus op af te stemmen hoe laat je naar bed gaat.

Houd je vervolgens zo goed mogelijk aan de planning die je hebt opgesteld. Je merkt vanzelf dat je je energieker gaat voelen, en meer rust krijgt in iedere dag. Nog een gratis tip: plan ook vrije momenten in. Niet iedere week hoeft namelijk bomvol afspraken, taken en leuke dingen te zitten.

Een agenda bijhouden helpt om je ritme te verzorgen
Met een agenda creeër je overzicht en ritme in de week. Pas wel op met koffie!

Manier #8. Bepaal doelen én beloningen

Het bepalen van doelen bouwt eigenlijk voort op het verzorgen van ritme in je dagelijkse leven. Door doelen voor jezelf te stellen, geef je richting aan je gedrag en zorg je voor focus. Vooral sportdoelen zijn daarnaast ontzettend goed meetbaar, waardoor je iedere dag, week of maand voortgang ziet. Dat geeft je vervolgens weer extra zelfvertrouwen om bezig te blijven.

Maar misschien is zelfvertrouwen alleen niet genoeg, dat kan natuurlijk! Bepaal daarom naast je doelen ook de beloningen die erbij passen. Heb je bijvoorbeeld een maand lang iedere dag hardgelopen, beloon jezelf aan het einde van de maand dan met een mooie nieuwe broek. Misschien kun je zelfs een maatje kleiner kopen!

Samengevat

Fitter worden en je fitter voelen gaan bij ons hand in hand. Met deze 8 manieren werk je naar zowel een fitter lichaam als een fittere geest toe. Begin vooral met het kijken naar wat je leuk vindt én naar wat je in je dagelijkse leven al kunt doen. Dan merk je dat de motivatie vanzelf komt. Investeer je daarnaast in het verbeteren van je werkplek en diezelfde motivatie, dan beginnen de resultaten zich te vormen. Door vervolgens ritme, doelen en beloningen in je leven te brengen, ga je je écht fitter voelen. Wij wensen je veel succes!
 

Bekijk ons volledige assortiment sportartikelen

 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm