Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Begin met sporten: welke sport past bij mij? Banner
Geschreven door Martijn

Begin met sporten: welke sport past bij mij?

Er zijn sportieve types en er zijn minder sportieve types, maar gelukkig zijn er veel sporten en is er zeker een sport die bij jou past (ook al hoor je tot de laatste categorie)! Wist je dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder niet aan sport doet? Toch jammer eigenlijk. Dat sporten veel voordelen heeft voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid is één. Maar het is vooral gewoon heel erg leuk om te doen.

In dit artikel proberen we je te inspireren om te starten met een sport die bij jou past, zodat je met veel enthousiasme kunt beginnen én met veel plezier blijft sporten. Jouw nieuwe sport, wordt jouw nieuwe hobby!

Een overzichtje:

 

Man rent op het strand
Binnen of buiten, sporten kun je overal!
 

Waarom sporten?

Gezondheid

Sporten is gezond. Vaak sporten is nog gezonder. Maar je hoeft echt niet lang te sporten om de positieve resultaten te ervaren. Frequentie is véél belangrijker dan inspanningsduur. Het Nederlands Huisartsen Genootschap beveelt vijf dagen minimaal een half uur matig intensief bewegen per week aan. Dit lijkt misschien erg veel, maar onder matig intensief bewegen vallen ook stevig doorwandelen of fietsen. Hoewel het ook erg lekker kan zijn, hoef je jezelf dus echt niet helemaal af te beulen.

Je hoofd leeg maken

Ben je een type dat niet makkelijk tot rust komt en is yoga of meditatie niks voor jou? Met sport maak je net zo je hoofd leeg en koppel je even helemaal los. Dit gaat niet alleen op tijdens het sporten, maar ook erna voel je de positieve effecten. Door de fysieke inspanning maakt je lichaam stofjes aan die stressverlagend werken en het geluksgevoel vergroten. Dit kun je letterlijk voelen direct na het sporten (je voelt je voldaan, tevreden en zelfs licht euforisch), maar het vergroot ook je ‘algemeen welbevinden’ op lange termijn, ofwel: je wordt een gelukkiger mens!

Spelen

Spelend ervaar je vrijheid. In sport zit altijd wel een spelelement en je kunt sporten dan ook wel zien als ‘spelen voor volwassenen’. Ben je met plezier aan het sporten, dan ga je helemaal op in het spel en voel je je vrij. Om dit gevoel te ervaren moet je wel een sport doen die goed bij je past. Wanneer je tijdens het sporten alleen de tijd volmaakt en werktuiglijk je oefeningen afwerkt, kom je niet in de flow waar je naar op zoek bent. Is dit bij jou het geval? Ga dan snel op zoek naar een andere sport. 

Mooi meegenomen

Als je sport, krijg je er een hoop voordelen gratis bij:

 1. Je leert nieuwe mensen kennen en hebt automatisch regelmatig sociaal contact.
 2. De kwaliteit van je slaap verbetert. Je komt makkelijker in slaap en slaapt dieper, waardoor je fitter wakker wordt. Werk je alleen niet te laat op de avond nog in het zweet, dat zorgt er (door de adrenaline) juist voor dat je moeilijker in slaap komt. 
 3. Regelmatig sporten zorgt als vanzelf voor een gezondere levensstijl. Als je zondagochtend gaat sporten, zul je de avond ervoor niet zo snel flink doorzakken (een amateurteam in de kelderklasse daargelaten).
 4. Begin je met een nieuwe sport, dan zal je snel ontdekken dat veel kennissen en collega’s ook aan deze sport doen. Je hebt er nu een gespreksonderwerp bij waar je lekker over kunt kletsen op verjaardagen of op het werk.
   

Waarom sport jij nog niet (met plezier) dan?

Waarom sport je dan nog niet, of ten minste, niet met plezier? Nou.. waarschijnlijk omdat je de sport die bij jou past nog niet hebt gevonden! Er zijn veel redenen te bedenken om níet te gaan sporten. De vaakst genoemde: ik heb geen tijd, ik heb geen zin, ik heb het nooit gedaan, ik vind het te duur en ik ben niet sportief. Dit zijn allemaal geldige argumenten, maar ze zijn makkelijk uit de weg te ruimen:

 • Tijd kun je maken. Maak ‘m dan ook. Plan een aantal momenten in de week in voor je sport en houd deze momenten vrij.
 • Heb je nooit gesport? Dan is er een reële kans dat je het leuk vindt én dat je er heel goed in bent. Grenzen verbreden en grijpen die kans!
 • Ben je niet het sportieve type of heb je minder talent voor sport? Ook al geen probleem, de voordelen en het beleefde plezier zijn even groot, ook als je er niets van bakt. 
 • Vind je sporten te duur? Kies dan voor een sport met lage kosten (die zijn er genoeg) of maak slimme keuzes wat betreft uitrusting.
 • Als je een sport hebt gevonden die je leuk vindt om te doen, dan komt de zin van zelf. En heb je even geen zin, dan sla je toch gewoon een keertje over.
   

Welke sport past bij mij: 8 criteria

Sporten hebben allemaal een bepaald karakter, waardoor ze veel van elkaar verschillen. Spreekt het ene aspect je meer aan, dan past deze sport wellicht beter bij jou. We lichten 7 criteria uit, die samen bepalen of een sport wel of niet bij jou past. 

1. Toegankelijkheid

Ben je bereid om tijd te besteden aan het leren van een sport en geld te investeren in de benodigde sportuitrusting? Of wil je liever zonder te veel moeite meteen vooruit kunnen? De toegankelijkheid van een sport wordt bepaald door de kosten, het materiaal en de gevraagde atletische vermogens die nodig zijn om de eerste stappen in de sport te kunnen zetten. Bij een sport met een lagere toegankelijkheid adviseren we om eerst een proefles te nemen, materiaal te lenen of met een vriend(in)/kennis de sport uit te proberen. Op deze manier maak je kennis met de sport, zonder meteen hoge kosten te maken.

+ Hoge toegankelijkheid:

Hardlopen, wandelen, zwemmen, badminton

- Lage toegankelijkheid:

Wielrennen, mountainbiken, voetbal

2. Hoeveel calorieën verbrand je met de sport?

Als je een paar kilo kwijt wilt, is het een goed idee om te gaan sporten. Hoe intensiever je sport, hoe meer calorieën je verbrandt. Dit wil echter niet zo maar zeggen dat hoe meer calorieën je (per uur) verbrandt, hoe sneller je afvalt. Maar dit speelt zeker een belangrijke rol. Als je wilt afvallen door te gaan sporten is het daarom fijn om te weten hoeveel calorieën je ongeveer verbrandt als je een bepaalde sport doet. Doe je een veeleisende sport op hoge intensiteit, dan verbrand je in korte tijd veel calorieën. Dit is ideaal als je wat minder tijd wil besteden aan sporten. Als je gaat hardlopen verbrand je simpelweg in dezelfde tijd véél meer calorieën, dan als je in die tijd gaat wandelen.

Sport Verbrande calorieën*
Baantjes zwemmen 704 kcal
Badminton 317 kcal
Boksen (op bokszak) 422 kcal
Boksen (sparren) 633 kcal
Fietsen (22-26 km/uur) 704 kcal
Fitness 588 kcal
Handbal 844 kcal
Hardlopen (11km/uur) 809 kcal
Padel 588 kcal
Skeeleren 844 kcal
Squash 844 kcal
Tennis 493 kcal
Voetbal 633 kcal

*Uitgaande van een uur sporten en een lichaamsgewicht van 70kg.

3. Spelelement

We hadden het aan het begin van het artikel al even over spelen. Bij sporten waar het spelelement een grote rol speelt, wordt de vindingrijkheid en de creativiteit van een sporter aangesproken en uitgedaagd. Spel staat garant voor veel lol, dynamiek en interactie. Binnen de spelregels die je met zijn allen hebt afgesproken kun je jouw creativiteit kwijt. Over het algemeen is bij teamsporten het spelelement groter dan bij individuele sporten.

+ Spelelement is sterk aanwezig

Voetbal, badminton, tennis

- Spelelement is minder aanwezig

Wielrennen, hardlopen, fitness

Een tennisveld van bovenaf met spelers erop
Bij tennis of badminton is het spelelement een belangrijk onderdeel van de sport.

4. Motivatiedrempel

De motivatiedrempel is voor jou van belang als je van nature wat minder zelfdiscipline hebt. Met deze drempel doelen we op de hoeveelheid moeite die nodig is om van de bank te komen en te gaan sporten (zowel qua handelingen als qua motivatie). Dit kan een groot verschil maken tussen wél of niet gaan sporten, zeker als je een keer niet zo’n zin hebt om te gaan. Bij hardlopen, een sport met een lage motivatiedrempel, hoef je alleen maar je outfit en je sportschoenen aan te trekken en je bent klaar om te gaan. Dit is anders bij een sport als mountainbiken, waarbij je zeker als het koud is veel kleding aan moet trekken, je materiaal (fiets) op orde moet hebben en te maken kan krijgen met lekke banden (ook moet je na het sporten je fiets nog schoonmaken).

De drempel wordt hoger of lager door externe invloeden. Het weer (gaan wielrennen als het koud en regenachtig is vraagt veel meer motivatie, dan wanneer het zonnetje lekker schijnt), reisafstand of openingstijden van een locatie (zwembad of sportschool) kunnen het lastiger maken om te gaan sporten. Heb je wat minder zelfdiscipline, zorg dan dat je motivatiedrempel zo laag mogelijk is.

+ Lage motivatiedrempel

Hardlopen, fitness

- Hoge motivatiedrempel

Wielrennen, mountainbiken, zwemmen

5. Moeilijkheid

De ene sport is makkelijker aan te leren dan de andere. Wil jij het liefst zonder te veel moeite lekker aan de gang of vind je het juist een uitdaging om je te verbeteren en nieuwe vaardigheden te leren? Als je kiest voor een technische sport zoals tennissen, zwemmen of boksen, dan raden we aan om ook lessen te nemen. Het is het makkelijkst om basistechnieken meteen aan te leren, zodat je hierop kunt voortborduren en geen blessures oploopt.

+ Uitdagend

Boksen, fitness, tennissen, zwemmen (borstcrawl)

- Eenvoudig

Hardlopen, wielrennen, zwemmen (schoolslag)

6. Individueel of in een team?

Kies je voor een teamsport of sport je liever individueel? Het grote voordeel van een teamsport is natuurlijk het sociale gedeelte. Groepsdynamiek, samenwerken en teamgeest zijn geweldige aspecten van teamsport die in geen andere discipline zo evenaart. Vaardigheden (zoals leiderschap tonen of juist jezelf wegcijferen) die je tijdens een teamsport ontwikkelt kun je inzetten in het dagelijks leven. Ook leer je bij teamsport nieuwe mensen kennen, bouw je misschien wel nieuwe vriendschappen op en hoef je de motivatie niet alleen uit jezelf te halen.

Samen is niet alleen
Sport je graag individueel, dan hoeft dat zeker niet alleen te zijn. Hardlopen, wielrennen of zwemmen kan prima in een groepje, maar je hebt ook de mogelijkheid om in je eentje te gaan. Lid worden van een club ligt meer voor de hand als je een teamsport gaat doen, je hebt dan immers een team nodig, maar voor individuele sporten zijn er natuurlijk ook clubs en verenigingen op allerlei niveaus. Het grote voordeel van individueel sporten is dat je de volledige vrijheid hebt om te gaan sporten wanneer jij wilt en dat je altijd in je eigen tempo kunt sporten.

7. Binnen of buiten?

Binnen sporten heeft een aantal praktische voordelen: je hebt geen last van weersinvloeden en de omstandigheden zijn altijd min of meer gelijk. Als het flink regent is je geplande hardloopsessie of fietsrit snel afgezegd, terwijl je het ritje naar de warme sportschool nog wel voor elkaar krijgt (motivatiedrempel). Binnensport is in de winter daarom ideaal, maar als het zonnetje lekker schijnt is het juist heerlijk om buiten te sporten.

Een voordeel van buiten sporten is dat het een ontzettend positieve invloed heeft op je mentale gesteldheid. Onderzoek toont aan dat regelmatig buiten sporten, zorgt voor minder spanningen, boosheid en depressie. Daarbij komt nog het voordeel dat je kunt genieten (of afleiding ervaart) van wat er om je heen gebeurt.

8.  Extra’s

Naast het sporten zelf, zijn er vele factoren die een extra dimensie geven aan de sportbeleving. Sporten die aan een veld of zaal zijn gebonden, zijn hierbij minder interessant dan sporten die in de natuur of op de openbare weg plaats vinden. Bij het maken van een mooie wandeling of fietstocht geniet je van de omgeving en als je geluk hebt van een lekker zonnetje. Door van omgeving te wisselen houd je de activiteit interessant en uitdagend. Ga bijvoorbeeld eens in de bergen fietsen of in de bossen hardlopen.

Twee fietsers op een weg in een berglandschap
Een mooie omgeving is een externe factor die je sport een extra dimensie geeft.
 

Een sport kiezen

Volgt nu de belangrijkste vraag: welke sport past bij mij? We geven je een zetje in de juiste richting door een selectie van sporten aan je voor te stellen. We beoordelen de sporten en zetten de voor- en nadelen naast elkaar. Word je enthousiast over één van de sporten, lees dan vooral verder op onze andere adviespagina’s waar we dieper op de sporten ingaan!

Hardlopen

Hardlopen is heel toegankelijk en daarom ideaal om eens uit te proberen. De kosten zijn laag en met een paar hardloopschoenen en een setje kleding kun je al van start. Goede hardloopschoenen zijn de basis voor een plezierige run, kijk daarom eens naar deze koopgids om de juiste hardloopschoenen te vinden. Het grootste voordeel van hardlopen is dat je veel vrijheid hebt. Je kunt het altijd en overal doen en is daarom makkelijk in te passen in jouw leven. Daarnaast ervaar je, als je fitheid het eenmaal toelaat, een gevoel van vrijheid tijdens een loop. Als je ’s ochtends vroeg door een lege stad of in de stille natuur loopt, kun je voor even de hele wereld aan. Een nadeel van hardlopen is dat het vrij belastend is voor je gewrichten en gewrichtsbanden. Als je weet dat je blessuregevoelig bent, dan is hardlopen minder geschikt voor jou.

Een tip die we je alvast meegeven: gebruik een hardloopapp. Met een app track je je hardloopsessies waardoor je jouw progressie kunt volgen en digitale herinneringen aanmaakt. Het is erg leuk om later nog eens terug te kijken waar, met wie en hoe hard je hebt gelopen. Apps werken met sporthorloges of via je telefoon (die je eenvoudig meeneemt met een sportband). Denk je dat hardlopen een sport is die bij jou past? Lees dan deze 7 tips om goed voorbereid van start te gaan.

Past hardlopen bij mij?

Pluspunten
 • Heel veel vrijheid
 • Lage kosten
 • Beleven van de omgeving
 • Je boekt snel vooruitgang
 • Alleen of in een groepje
 • Je verbrandt veel calorieën
Minpunten
 • Belastend voor gewrichten
 • Geen spelelement

Wielrennen

Het fijne van wielrennen is dat je het met veel verschillende intensiteiten kunt doen: van een volle sprint, tot lekker rustig peddelen. Je kunt daardoor heel rustig opbouwen met afstanden en snelheden. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld hardlopen. Wanneer je start met hardlopen zul met kleine stapjes moeten opbouwen. Een half uur onafgebroken hardlopen is dan al een doel op zich, dat pas na een aantal weken gehaald zal worden. Als je gaat fietsen kun je, ook als je vanaf 0 begint, meteen al wel een uur lekker bezig zijn, zonder dat je helemaal gesloopt terugkomt. Hierdoor beleef je direct veel plezier aan je nieuwe sport. Doordat je op een fiets in een mum van tijd een flinke afstand aflegt, kun je mooie routes plannen en nog eens wat zien van de Nederlandse (of buitenlandse!) natuur.

Tip: net als bij hardlopen is het leuk om een app te gebruiken om je activiteiten op te slaan en te analyseren, routes te maken en je voortgang te volgen.

Effe wennen
Een wielrenfiets kan ietwat intimiderend zijn: klikpedalen, de smalle bandjes dat kromme stuur… Houd ik het wel recht? En hoe werkt dat schakelen eigenlijk? Geen paniek, met de juiste tips, is het een fluitje van een cent. Over wielrennen valt heel veel te lezen en ontdekken, we leggen je het allemaal uit.

Past wielrennen bij mij?

Pluspunten
 • Leuke routes maken en genieten van de omgeving en weer
 • Ervaren van snelheid
 • Plezier vanaf het begin
 • Alleen of in een groepje
Minpunten
 • Gebonden aan daglicht
 • Wennen aan de positie op de fiets
 • Hoge kosten
 • Veel invloed van weers- omstanidgheden

Zwemmen

Zwemmen zou zo maar eens erg goed bij jou kunnen passen. Zwemmen staat op één wat betreft de lichamelijke voordelen. Je hangt bijna gewichtloos in het water, waardoor je lichaam niet steeds de impact met de grond hoeft te verwerken (zoals bij hardlopen). Ook benut je bijna alle spieren in je lichaam, blijf je soepel én werk je aan je conditie. Zwemmen geeft je een gevoel van vrijheid, is super ontspannend en je ligt lekker warm in het water.

Jongetje zwemt in een olympisch zwembad
Verschillende baantjes voor de snellere en de langzamere zwemmer maakt inhalen overbodig.

Baantjes zwemmen, of trimzwemmen, is erg toegankelijk. Als je een zwemdiploma hebt kun je van start. In een zwembad wordt altijd een verdeling gemaakt tussen snelle banen (voor de snellere borstcrawlers) en langzamere banen. In de ‘langzame baan’ kun je als absolute beginner prima instromen met de schoolslag. Ben dus niet bang dat je in het zwembad aan alle kanten voorbij wordt gestreefd door superzwemmers. 

Een zwempak of zwembroek en een zwembril heb je natuurlijk sowieso nodig. Maar het gebruik van een badmuts is ook aan te raden. Een badmuts beschermt je haar en maakt je gestroomlijnder, waardoor je soepeler door het water beweegt. Ben je van plan om het stapje te maken naar de borstcrawl, dan is het zeer aan te raden om lessen te nemen. Zwemmen is een technische sport en het aanleren van de borstcrawl kost tijd en energie. Heb je de basistechniek eenmaal onder controle, dan heb je daar de rest van leven plezier van. Meer weten over baantjes zwemmen? Lees dan ons artikel 'Baantjes zwemmen: de gezondste sport'. 

Tip: voor mannen is het aan te raden om een strakke zwembroek te kopen. Een losse short vormt een grote belemmering bij het vrij bewegen van je benen en remt je ontzettend af in het water.

Past zwemmen bij mij?

Pluspunten
 • Geen impact op je gewrichten
 • Je gebruikt veel spieren én bouwt conditie op
 • Zeer toegankelijk
Minpunten
 • Afhankelijk van openingstijden
 • Altijd naar het zwembad toe
 • De borstcrawl is een technisch veeleisende beweging waar je op moet oefenen

 

 

  

Badminton

Badminton is een leuke en spannende sport waar het spelelement sterk naar voren komt. Je speelt 1 tegen 1 of 2 tegen 2, van punt naar punt. Hierdoor ontstaan er keer op keer nieuwe situaties, waar je steeds op moet reageren. De ene keer neem je het initiatief, dan weer word je in de verdediging gedrukt. Doordat het spel zo snel is, badminton is de snelste racketsport, ben je op en top geconcentreerd en ga je helemaal op in de rally’s, dit zorgt voor veel spelplezier.

Badminton is een explosieve sport, waar je steeds korte sprintjes trekt en kris kras over het veld beweegt. Ga je badmintonnen, dan zul je merken dat je reactiesnelheid en hand-oogcoördinatie snel vooruitgaan. Houd je van snelheid en actie, maar niet van grote afstanden afleggen, dan is badminton zeker iets voor jou. Badmintonnen kan op alle niveaus bij clubs en verenigingen. Ook zonder ervaring stroom je zonder problemen in en je zult snel beter worden. Heb je de smaak helemaal te pakken? Dan kun je het stapje maken naar wedstrijdbadminton en competitie gaan spelen. Meer weten over badminton? Lees dan onze pagina 'Alles over badminton' eens door.

Past badminton bij mij?

Pluspunten
 • Snel, explosief en actief
 • Veel spelplezier
 • Zeer toegankelijk
 • Verbetert reactiesnelheid en hand-oogcoördinatie
Minpunten
 • Afhankelijk van de sporthal
 • Door de snelle bewegingen en de indoor-vloer, belastend voor gewrichten en banden

Fitness

Ook met fitness kun je makkelijk starten. Een sportschool biedt vaak een breed programma aan groepslessen aan, waardoor er altijd wel iets voor jou tussen zit. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met cardio en krachttraining, maar we adviseren je dan wel om een schema aan te houden. Vraag om advies en tips aan instructeurs, of aan je medesportschoolgangers, over uitvoering van de oefeningen.

Ook thuis kun je prima fitnessen. Benieuwd naar wat je nodig hebt voor een complete thuisgym? Bekijk dan zeker onze pagina 'Krachttraining thuis: wat heb je nodig'. 

Nog makkelijker dan het starten met fitness, is het stoppen met fitness. De hoeveelheid ongebruikte abonnementen is misschien wel groter dan het aantal dat wel wordt gebruikt. Stoppen met fitness gebeurt vooral als je geen schema volgt en maar wat aanmoddert. Bepaal daarom eerst wat je doelen zijn: wil je afvallen, spiermassa opbouwen of je algemene fitheid verbeteren. Zoek dan (online) naar een geschikt programma of laat het voor je schrijven door een professional. Wat ook extra kan motiveren is gaan sporten me een trainingsmaatje, met wie je vaste dagen in de week afspreekt om te gaan.

Ben je van plan om vooral individueel aan cardio te gaan doen? Ga dan lekker hardlopen of wielrennen in de buitenlucht. Dit is veel inspirerender dan de loopband of vaste fiets in de sportschool. Groepslessen spinning zijn daarentegen wel een leuke en motiverende optie als je liever binnen sport.

We raden aan om een paar allround fitnessschoenen te kopen. Voor groepslessen, maar zeker voor oefeningen met gewichten, zijn fitnessschoenen gewenst. Deze schoenen hebben een platte, stevige zool die veel grip geeft. Hardloopschoenen zijn niet geschikt om op te fitnessen, behalve voor de loopband natuurlijk.

Past fitness bij mij?

Pluspunten
 • Gevarieerd aanbod van groepslessen
 • Droog en warm binnen
 • Je bouwt spiermassa en functionele kracht op
Minpunten
 • Kan voelen als een verplichting
 • Geen spelelement

Grijze fitnessschoen en grijze hardloopschoen in zijaanzicht naast elkaar
Een fitnesschoen heeft een stevige zool met weinig demping (links), terwijl een hardloopschoen een dikke, zachtere zool heeft die klappen absorbeert (rechts). 


 

7 Tips voor als je gaat beginnen

Zin om te gaan beginnen? Hier nog wat nuttige tips die je van pas komen tijdens de opstartfase.

 1. Loop niet te hard van stapel. Je wilt jezelf niet laten kennen en bewijzen dat je een doorzetter bent. Motivatie is goed, maar luister naar je lichaam. Je spieren en gewrichten moeten wennen aan de inspanning en je conditie moet rustig worden opgebouwd. Heb je nog veel spierpijn of ben je erg moe? Houd dat nog wat even wat rust.
 2. Verdiep je in de sport. Er zijn talloze leuke blogs en boeken te vinden over de sport die je gaat beoefenen. Dit geldt ook voor social media: ga op zoek naar kanalen die je inspireren, motiveren in informeren. Als je je goed inleest kom je niet alleen beslagen ten ijs, maar krijg je ook meer zin in de sport.
 3. Investeer in een goede sportuitrusting. Met de juiste spullen haal je meer uit de sportervaring, ervaar je meer comfort en voel je je zekerder. Dit heeft veel invloed op je motivatie. Het moment dat je sportkleding aantrekt, je veters van je hardloopschoenen vastknoopt en nog even in de spiegel kijkt (niet slecht), ben je klaar om te slopen!
 4. Zet je schaamte en ego even opzij. Het beginnen met een sport kan best eng en een tikkeltje onwennig zijn. Doe ik het wel goed? Ziet dit er niet raar uit? Leg de lat op het begin niet te hoog en neem rustig de tijd om beter te worden. Het belangrijkste is dat je consequent en regelmatig met de sport aan de slag gaat. Als je met plezier met je sport bezig blijft komen de resultaten vanzelf.
 5. Vraag hulp en advies. Heb je vrienden, kennissen of collega’s die van een bepaalde sport houden of in het algemeen erg sportief zijn, vraag ze om advies of hulp. Je zult merken dat sportliefhebbers graag over hun sport praten, kennis delen én je kunnen voorzien van goede tips.
 6. Geef niet op! Geef een sport een kans en houd het een tijdje vol. Reserveer bepaalde momenten in de week voor je sport en houd je hier aan.
 7. Probeer meerdere sporten uit. Merk je dat een sport toch niets voor jou is, probeer dan iets anders.
   

Is er meer?

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om de sport die bij jou past uit te gaan proberen. Wil je meer weten over beginnen met sporten? Lees dan verder over badminton, boksen, tennis of tafeltennis.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kun je ons bereiken via onze klantenservice of via de live chat op onze website.
 

Bekijk al onze sportartikelen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm