Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
Geschreven door Tijmen

Koopgids: welke dartpijlen heb ik nodig?

Iedereen die wel eens heeft gedart, weet het maar al te goed: dartpijlen kunnen een worp maken of breken. Het is dan ook van groot belang om de juiste pijlen te hebben, als je hoge ogen (scores) wilt gooien in ieder geval. Maar hoe weet je of deze pijlen goed bij jou passen? In deze koopgids geven we je antwoord op deze belangrijke vraag. Op naar de volgende 180!

Er bestaan eindeloos veel soorten dartpijlen. Je kunt ze namelijk zelf samenstellen uit punten, barrels, flights en shafts. We kunnen ons dus goed voorstellen dat het je al aardig duizelt voor je deze pagina gaat lezen. Om te voorkomen dat je nog meer verward raakt, gaan we je via een handig stappenplan naar de juiste dartpijlen leiden. Onderstaand zie je de verschillende stappen, zodat je gemakkelijk kunt navigeren:

Stap 1. Bepaal je niveau
Stap 2. Kies de perfecte onderdelen
Stap 3. Kies het gewicht van de pijl
Stap 4. Bepaal welk materiaal het beste bij jou past

Stap 1. Bepaal je niveau

We beginnen met de belangrijkste stap: je niveau bepalen. Hier gaan uiteindelijk een hoop keuzes van afhangen, en het komt constant terug in de volgende stappen van dit artikel. Er zijn qua darten drie verschillende niveaus te onderscheiden: beginnend, gevorderd en ervaren. We beschrijven ze alle drie even kort, en raden je aan om na te denken over welke beschrijving het beste bij jou past.

Bepaal voor je dartpijlen gaat kopen eerst je niveau
Het is verstandig om eerst na te denken over je niveau qua darten. Op die manier kies je gemakkelijk de beste pijlen!

Beginnende darter

Als beginnende darter vind je het leuk om af en toe eens een pijltje te gooien, vooral met vrienden en/of familie. Als je eenmaal bezig bent win je natuurlijk graag, maar het gaat je meer om het plezier en de gezelligheid die het darten meebrengt. Je hebt je daarnaast eigenlijk nog nooit in dartpijlen verdiept, maar vind het wel zo logisch dat er verschil zit tussen pijlen en dat er voor iedere speler een perfecte dartpijl bestaat.

Gevorderde darter

Blijf je als beginnende darter interesse houden in de sport, en vooral deze vaker beoefenen? Dan mag je jezelf een gevorderde darter noemen. Dit houdt in dat je een aantal keer per maand wat tijd vrij maakt om te darten, of dit wellicht in een kleine competitievorm doet. Veel café’s hebben dit soort onderlinge competities, waarbij vooral het plezier en de gezelligheid de boventoon voeren. Toch kun je ‘een aardig pijltje gooien’ en heb je interesse in verschillende pijlen en worpen.

Ervaren darter

Je dart een aantal keer per week, en gooit gemiddeld hoge scores. Je bent geen professi-onele darter, maar kunt je in een competitie of toernooi toch vaak van je beste kant laten zien. Dan mag je jezelf met recht een ervaren darter noemen. Dartpijlen zijn voor jou belangrijk, en de beste keuze maken zorgt er echt voor dat je het beste uit jezelf haalt.

Nu je voor jezelf een beeld hebt van het type darter dat je bent, gaan we door naar de pijlen. Allereerst leggen we uit waar een dartpijl precies uit bestaat, en welke opties je per onderdeel hebt. Vervolgens gaan we door naar het gewicht van de pijl, en we eindigen met de materiaalkeuze.

Stap 2. Kies de perfecte onderdelen

Een dartpijl bestaat meestal uit vier delen (soms worden flight en shaft aan elkaar vastgemaakt). De vier onderdelen zijn de punt, barrel, shaft en de flight. In onderstaande afbeelding zie je de naam van ieder onderdeel.

Op deze afbeelding worden de onderdelen van een dartpijl aangewezen

De punt van de dart

Qua punt heb je in totaal twee opties: soft- en steel tip. We beginnen met de meest voorkomende variant, de steel tip darts. Deze hebben metalen punten en zijn ontwikkeld voor ‘Bristle’ dartborden. Dit zijn de dartborden die je op de toernooien op televisie voorbij ziet komen, gemaakt van vezels. Doordat de punten van metaal zijn gemaakt en een echte punt hebben, dringen ze in deze dartborden goed door en blijven ze hangen. Steel tip dartpijlen zijn de meest voorkomende pijlen.

Soft tip punten worden gemaakt van kunststof, en hebben een minder scherpe punt dan steel tip punten. Ze zijn dan ook minder geschikt voor ‘Bristle’ dartborden, omdat deze pijlen niet goed doordringen in het bord. Een soft tip dartpijl gebruik je voornamelijk bij elektrische dartborden. Deze borden bevatten duizenden kleine gaatjes waar je de pijlen in gooit. Zodra je dat doet, weet het elektronische bord precies waar de pijl is geland en telt de juiste score bij je totaal op. Gebruik op zo’n elektronisch bord vooral geen steel tip dartpijlen. Daar gaat het namelijk van kapot.

Elektronisch dartbord van dichtbij
Een elektronisch dartbord heeft duizenden kleine gaatjes waar je met soft tip dartpijlen in kunt gooien

De barrel

Het tweede onderdeel van de pijl is misschien wel het meest belangrijke. In de barrels heb je namelijk ontzettend veel keuze, en iedere keuze is een pure gevoelskwestie. Zo kun je kiezen tussen erg veel grip (ruwe pijlen) of juist zo weinig mogelijk (gladde pijlen), en tussen dikkere of dunnere barrels.

De keuze voor een ruwe of gladde pijl hangt vooral af van hoe droog jouw vingers blijven tijdens het darten. Krijg je snel natte vingers (van het zweten tijdens het gooien), dan is een ruwe pijl perfect voor jou. Op die manier glipt de pijl namelijk niet snel uit je handen. Blijven je handen juist kurkdroog, dan kun je makkelijk kiezen voor een gladde pijl.

Een dikkere barrel zorgt voor veel meer controle over de dartpijl, maar het is direct lastig om meerdere pijlen in een klein vakje (zoals de ‘triple 20’) te gooien. We raden deze dikkere dartpijlen daarom vooral aan beginnende darters aan. Raak je meer gewend aan het gooien, dan kun je langzaamaan voor wat dunnere barrels kiezen om voor hogere scores te gaan!

De shaft

Bij shafts kijk je voornamelijk naar de lengte en het materiaal. Er bestaan verschillende benamingen voor de lengtes van een shaft, zoals medium, midi, short en short extra. Naast het extra gewicht dat een langere pijl met zich meebrengt, zorgt iedere lengte voor een andere stand in het bord. We bedoelen daarmee dat de pijl anders in het bord landt na een worp. Bij een kortere shaft staat de pijl meer schuin omhoog, en bij een langere shaft komt de dart rechter in het bord terecht.

De meest voorkomende materialen voor de shaft zijn nylon, aluminium en carbon. Nylon is de lichtste en meest goedkope variant van de materialen. Dit brengt een hoop voordelen mee, en je ziet daarom ook veruit de meeste darters met nylon shafts gooien. Een groot nadeel is dat nylon shafts sneller breken. Je ziet dan ook vaak dat wanneer een pijl in het bord is gegooid en een volgende pijl op diezelfde pijl wordt gegooid, de shaft van de pijl kapot gaat. Het is bij nylon shafts dus altijd verstandig een extra shaft mee te nemen. Dit probleem heb je bij aluminium shafts niet. Deze zijn echter wel weer wat zwaarder dan nylon. Het is een kwestie van voorkeur!

Carbon en titanium shafts komen minder voor, vooral omdat ze wat duurder zijn dan nylon. Bij titanium shafts heb je vaak een extra topstukje nodig om de flight in vast te zetten. Deze top draai je vervolgens vast in de shaft. Dit komt overigens ook bij aluminium shafts voor. Carbon shafts zijn lichter dan titanium en aluminium, maar toch sterker. Het aanbod is daarentegen weer wat minder groot.

De flight

Het uiteinde van de dart heet de flight. Deze zijn beschikbaar in verschillende vormen en sterktes. De standaard vorm van een dartflight is de meest brede vorm. Andere vormen hebben verschillende benamingen, maar het is vooral van belang dat ze kleiner zijn dan de standaard vorm.

Hoe groter het oppervlak van een flight, des te meer draagvermogen. Bij een zwaardere dart past daarom een grotere flight. Ook als je een wat zachtere worp hebt, is extra draagkracht heel fijn. Kies in dat geval dus ook voor een standaard flight. Houd er wel rekening mee dat het zicht op het bord met een grotere flight wat belemmerd kan worden, en dat je mogelijk de flight raakt met een volgende pijl. Flight protectors beschermen je flight tegen scheuren, ons advies is om die zeker aan te schaffen.

Soft tip dartpijlen met standaard flights
Flights zijn er in veel verschillende maten, maar de standaard maat is de breedste en meest gebruikte variant

Kleinere flights zijn dan weer ideaal voor mensen die hun pijlen harder in het bord gooien. Deze worp is over het algemeen wat rechter dan een zachte worp, en minder weerstand (door een kleine flight) is daarbij perfect. Extra voordeel van kleine flights is dat je gemakkelijk om ze heen kijkt, en dus geen last van ze hebt als je pijlen in het bord hangen. Daarnaast gooi je ze minder snel kapot. Een kleinere flight past het beste bij een kleinere shaft, en andersom past een grotere flight dus ook beter bij een grotere shaft.

De sterkte van een flight wordt aangegeven in micron. Hoe hoger de waarde is, des te sterker de flight en des te langer de levensduur. Het aantal micron varieert tussen de 75 en 180 micron. Je ziet dan ook dat de prijs van flights met hogere micron hoger ligt. Gooi jij vaak je eigen flights kapot? Dan is een flight met hogere micron het overwegen waard.

Stap 3. Kies het gewicht van de pijl

Nu je bepaald hebt welke soorten onderdelen jouw perfecte pijl vormen, kun je na gaan denken over het gewicht van de pijl. Een dartpijl mag niet langer zijn dan 30,5 cm en niet zwaarder dan 50 gram. Nu ga je dat in de praktijk nooit tegenkomen, de meeste pijlen liggen qua gewicht tussen de 21 en 26 gram. We benoemden het al eerder, het meeste gewicht van een dartpijl komt van de barrel. Wil je dus eens variëren met het gewicht, dan hoef je niet direct een nieuw setje pijlen te kopen: een nieuw setje lichtere of zwaardere barrels voldoet al!

Het meest voorkomende gewicht is 24 gram, en als je voor het eerst gaat darten raden we je dat gewicht ook aan. Waar lichtere pijlen soms wat bewegen in de lucht en zwaardere pijlen meer kracht vragen om te gooien, is dit het perfecte middelpunt. Je hebt hiermee dus een stabiele worp zonder al te veel kracht te zetten. Veel professionele darters gooien nog steeds met een pijl van 24 gram.

Bij het kiezen van het gewicht van de pijl kun je kijken naar jouw manier van gooien. Gooi je de pijlen met een boogje richting het bord? Dan gooi je over het algemeen wat zachter, en zal een lichte en korte pijl van 18 tot 24 gram goed bij jou passen. Is je worp vlakker (en dus wat harder)? Kies dan voor een zwaardere en langere pijl van 24 tot 30 gram. Het beste advies dat we je kunnen geven is om eens met de pijlen van een ander te gooien en te kijken of het je bevalt.

Stap 4. Bepaal welk materiaal het beste bij jou past

Het materiaal is bij dartpijlen vooral van belang voor de dikte van de pijl. De meeste dartpijlen worden gemaakt van tungsten (ook wel wolfraam genoemd), een soort metaal. Omdat tungsten vrij zwaar is, wordt een pijl met veel tungsten dunner. Dit klinkt nogal vreemd, maar is vrij gemakkelijk uit te leggen. Een dartpijl bestaat altijd voor een deel uit tungsten (maximaal 95%), en heeft een bepaald gewicht. Hoe meer zwaar tungsten wordt gebruikt om dat gewicht te bereiken, des te dunner de pijl is.

Een dunnere pijl is over het algemeen lastiger te controleren dan een wat dikkere pijl met een lager aandeel tungsten. We raden beginnende darters dan ook aan om te beginnen met een pijl van 80% tungsten of lager. Leer je daar comfortabel mee gooien, dan kun je eens overwegen om voor een hoger percentage te kiezen. Dunnere pijlen passen namelijk gemakkelijker samen in één vak op het bord, waardoor je beter meerdere triples kunt gooien.

Naast tungsten worden er ook dartpijlen van koper en kunststof gemaakt, maar deze komen minder vaak voor. Kunststof pijlen zijn er vooral veel voor kinderen, zeker een goede manier om ze kennis te laten maken met het darten (zonder bang te hoeven zijn voor je muur).

Samengevat

Je hebt nu alle kennis meegekregen om de perfecte dartpijlen te kiezen. We kunnen ons voorstellen dat het wat veel is om in één keer te behappen. Daarom zetten we alles hier nog even gemakkelijk voor je op een rijtje:

  • Voor je nieuwe pijlen gaat kopen, is het belangrijk te bepalen wat je niveau precies is. We hebben een onderscheid gemaakt tussen beginnende, gevorderde en ervaren darter.
  • Kies vervolgens de juiste onderdelen voor de punt, barrel, shaft en flight.
  • Na het kiezen van de onderdelen ga je kijken naar het gewicht van de pijl: hoe zwaarder, des te stabieler en hoe lichter, des te gemakkelijker te gooien.
  • De laatste stap is het kiezen van je materiaal. Tungsten komt het meest voor. Hoe meer tungsten voor een pijl wordt gebruikt, des te dunner deze is.
     

Klaar om de keuze voor jouw nieuwe dartpijlen te maken? Bekijk dan snel ons grote assortiment. Je kunt ervoor kiezen om je pijl helemaal zelf samen te stellen of juist voor een complete dartpijl te gaan. Uiteraard vind je ook dartborden en toebehoren. Veel dartplezier!

 

Bekijk al onze dartspullen

 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm