Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
Geschreven door Luuk

Koopgids: yogamat

Yoga is de laatste jaren flink aan populariteit aan het winnen bij het grotere publiek. Het is een vorm van lichamelijke activiteit die je helpt om fysiek én mentaal te ontspannen. Yoga is een van de beste manieren om je fitheid te verbeteren, zoals je al kunt lezen in ons artikel ‘8 manieren om fit te worden’. Je kunt yoga beoefenen bij een speciale yogastudio, bij een sportschool bij jou in de buurt of gewoon thuis. Hierbij heb je wel een goede yogamat nodig. Wanneer je deze nog niet in je bezit hebt, is het verstandig om er een aan te schaffen. Waar moet je allemaal op letten als je een eigen yogamat gaat kopen? Dat vertellen we je graag. Lees daarom snel verder!

 

Waarom zou je aan yoga doen?

Het beoefenen van yoga heeft een positieve invloed op je lichaam en geest. Je geniet van diverse gezondheidsvoordelen als je aan yoga doet. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Je vergroot je flexibiliteit
  • Je verbetert je lichaamshouding
  • Je versterkt je spieren
  • Je leert beter ontspannen en zo stress te verminderen
  • Je verbetert je zuurstofopname
     

Omdat er veel verschillende soorten yoga zijn, heb je bovendien de mogelijkheid om precies de yogavorm te beoefenen die jou het meest aanspreekt. Hierbij denk je bijvoorbeeld aan poweryoga, flowyoga en hatha yoga. Uiteraard is het ook mogelijk om de leukste oefeningen van bepaalde yogasoorten te combineren en zo je eigen programma te creëren.

Vrouw die aan het yogaën isYoga heeft een positieve invloed op lichaam én geest.
 

Waarom is het slim om je eigen yogamat te kopen?

Voor fanatieke yogabeoefenaars is een eigen mat eigenlijk onmisbaar. Bij sommige sportcentra en yogastudio’s is het gewenst of zelfs verplicht dat je jouw eigen mat meeneemt. Dit is voornamelijk omdat het hygiënischer is als iedereen zijn of haar eigen yogamat heeft. Een mat die je leent van de studio kun je eventueel wel schoonmaken met een doekje en/of spray, maar daar krijg je hem nooit helemaal schoon mee. Als je een eigen yogamat meeneemt, weet je zeker dat je niet op een mat ligt die vol met zweet van een ander zit. Daarnaast ben je altijd zeker van een matje, zelfs als het erg druk is tijdens de les.

Ook als je thuis yoga beoefent, heb je een yogamat nodig. Dit is beter voor je lichaam dan oefeningen doen op de vloer. Verder motiveert het ook meer als je een eigen yogamat hebt die de juiste afmetingen heeft, maar ook over een design beschikt dat bij jouw smaak past. Het is jóuw mat en je voelt je er dan ook erg prettig op.

Yoga is ook een ideale lichamelijk activiteit als je thuiswerkt. Wil je in beweging blijven terwijl je de hele dag thuis zit? Lees dan eens ons artikel ‘11 tips om fit te blijven tijdens het thuiswerken’ voor inspiratie.
 

Wat zijn de verschillen tussen een yogamat en een fitnessmat?

Voor veel mensen is een yogamat hetzelfde als een fitnessmat. Ze zijn enigszins vergelijkbaar, omdat ze allebei steun bieden terwijl jij je oefeningen uitvoert. Echter zijn er wel degelijk verschillen tussen beide. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Een fitnessmat is veel dikker dan een yogamat. Een standaard yogamat is tussen de 4 mm en 6 mm dik, terwijl de meeste fitnessmatjes ongeveer 15 mm dik zijn.
  • Yogamatten zijn vaak gemaakt van pvc en vergelijkbare materialen, waardoor ze erg sterk zijn. De meeste fitnessmatten zijn juist gemaakt van rubber, en anders van polymeer of neopreen. Deze dikke materialen zorgen voor extra veel comfort als je oefeningen doet.
  • Bij yoga heb je veel grip nodig, meer dan bij fitness. Daarom is het oppervlak van een yogamat stroever dan dat van een fitnessmat, met als voordeel dat de mat goed op de vloer blijft liggen.
     

Twee vrouwen die op een yogamat zittenEen eigen yogamat met een zelf uitgekozen design is hygiënisch én motiveert je om te beginnen met yogaën.
 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een yogamat?

Wat een goede yogamat is, is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren verschillen enorm per persoon. Hoe vaak gebruik je de mat, welke vorm van yoga wil je precies beoefenen en gebruik je de mat vooral thuis of neem je hem vaak mee naar een sportcentrum of yogastudio? Dit alles is van enorm belang, en dan is de prijs nog niet eens genoemd. Wij geven hieronder graag tips hoe je filtert op yogamatten op basis van jouw persoonlijke situatie:

De dikte

Afhankelijk van de yogavorm(en) die je wilt beoefenen, kun je ongeveer de dikte bepalen. Hoe dikker de mat, hoe beter de demping. Een minder dikke mat zorgt juist voor meer grip en dus stabiliteit, waardoor een dergelijke mat vooral geschikt is voor dynamische yogavormen. In de tabel hieronder zie je een overzicht van diktematen van yogamatten en waarvoor zij geschikt zijn:

Dikte Geschikt voor
1 t/m 3 mm Intensieve yogavormen. Ideale matten om mee te nemen onderweg, vanwege het lichte en dunne karakter
4 t/m 5 mm Alle yogavormen
6 t/m 7 mm Rustige yogavormen
8 mm en meer Eigenlijk ongeschikt voor yoga, meer gericht op fitness en pilates

Yogamatten met verschillende diktes:

Het materiaal

Zoals al eerder gezegd is een yogamat van pvc het meest gebruikt vanwege diens stevige grip. Er zijn echter veel meer materiaalsoorten op de markt. Wanneer je graag een milieuvriendelijke mat wilt kopen, is een TPE yogamat precies wat je zoekt. TPE is een combinatie van rubber en kunststof en deze matten zijn 100% biologisch afbreekbaar. Ook een yogamat van natuurrubber is op een milieubewuste manier gefabriceerd. Wel hebben matten van natuurrubber en van TPE een kortere levensduur dan pvc yogamatten.

Yogamatten van de drie hierboven genoemde materiaalsoorten zijn het meest populair, maar je kunt ook matten kopen van diverse andere materialen. Zo zijn er ook matten op de markt die gemaakt zijn van kurk, die vocht enorm goed absorberen. Een kurk yogamat is erg stroef en beschikt over een zachte demping. Katoenen yogamatten daarentegen zijn iets minder stroef, maar deze milieuvriendelijke mat is nog steeds uitermate geschikt om de vooral wat actievere yogastijlen te beoefenen. Een laatste materiaal dat we uit willen lichten is jute. Jute yogamatten zien er fraai uit, bovendien beschikken ze over een stevig oppervlak. Stabiliteit en een fijne grip zijn hierdoor gegarandeerd.

De afmetingen

Qua formaat heb je niet al te veel keuze in yogamatten. Een standaard yogamat is 180 cm lang en 60 cm breed. Het is alleen erg onhandig als de mat kleiner is dan dat jij bent. De gouden tip is om een yogamat te zoeken die ongeveer 10 cm langer is dan jouw eigen lengte. In de breedte is 60 cm vrij normaal als je een normaal of slank postuur hebt. Wanneer je hele brede schouders en/of heupen hebt, is het wel zo slim om een breder matje te zoeken. Je wilt immers wel met je hele lichaam op de mat kunnen liggen.

Een opgerolde yogamat op een vloerHoe dunner de yogamat, hoe makkelijker je deze meeneemt onderweg.
 

Het onderhoud van de yogamat

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je yogamat, is het noodzakelijk om deze goed te onderhouden. Omdat je veel transpireert, is het onvermijdelijk dat de mat vuil opneemt. Naast zweet hebben ook make-up, crème, andere huidproducten en eigen vuil van je lichaam (bijvoorbeeld huidschilfers) een negatieve invloed op de staat van je yogamat. Daarom is het van groot belang dat je jouw mat goed onderhoudt en deze ook regelmatig schoonmaakt. Zo geef je vuiltjes namelijk minder kans om de mat af te breken. Ook niet onbelangrijk: hoe beter je jouw yogamat onderhoudt, hoe beter de grip op je mat is. Je kunt daardoor ook je oefeningen beter en veiliger uitvoeren.

Het verschilt per materiaalsoort hoe je een yogamat moet schoonmaken en hoe vaak je dit moet doen. Uiteraard speelt ook mee hoe vaak je jouw mat precies gebruikt. Vaak wordt aangeraden om je mat na elke sessie even snel schoon te maken en ook een intensieve periodieke schoonmaakbeurt te houden na ongeveer drie maanden. In de tabel hieronder is precies per materiaalsoort aangegeven hoe je de mat het beste schoonmaakt:

Type yogamat Ideale schoonmaakwijze
Pvc yogamat

Snelle schoonmaak: een schoonmaakspray of schoonmaakdoekjes

Intensieve schoonmaak: in de wasmachine (max. 30 graden) of met warm water en vetvrije zeep

TPE yogamat

Snelle schoonmaak: water en vetvrije zeep

Intensieve schoonmaak: warm water en vetvrije zeep of appelazijn
Yogamat van natuurrubber

Snelle schoonmaak: Afspoelen met warm water en milde zeep of appelazijn

Intensieve schoonmaak: speciaal schoonmaakmiddel voor matten van natuurrubber erop sproeien, 10 à 15 minuten laten intrekken en vervolgens schoonmaken met een vochtige doek
Kurk yogamat

Snelle schoonmaak: Reinigen met een vochtige doek

Intensieve schoonmaak: Eerst de mat inspuiten met water met een klein beetje ecologisch wasmiddel, vervolgens reinigen met een vochtige doek
Katoenen yogamat Altijd handmatig wassen of met een wasmachine (max. 30 graden)
Jute yogamat Altijd handmatig wassen met water en milde zeep

Yogamatten van verschillende materialen:


 

Stappenplan yogamat kopen

Kortom: er zijn een heleboel factoren die een rol kunnen spelen als jij een keuze moet maken welke yogamat je wilt kopen. Onderstaand stappenplan helpt je om jouw zoektocht goed te starten:

Een yogamat uitzoeken in 6 stappen

Stap 1: Bepaal of je een wat meer rustige of intensieve yogavorm gaat beoefenen.

Stap 2: Neem je jouw yogamat vaak mee onderweg of bestel je hem vooral om thuis te gebruiken? Als je jouw yogamat regelmatig ergens mee naartoe neemt, is een lichte mat gewenst.

Stap 3: Zijn er materialen waar je allergisch voor bent, bijvoorbeeld rubber? Dan vallen matten gemaakt van deze materiaalsoorten al af.

Stap 4: Zoek een yogamat uit die qua afmetingen bij je past en die dus bij voorkeur enkele centimeters langer is dan jouw eigen lengte.

Stap 5: Zoek naar yogamatten die aansluiten op je budget.

Stap 6: Kies een mat uit in je lievelingskleur of met een design dat je aanspreekt.
 

Alles op een rijtje over yogamatten

Je hebt nu een duidelijk beeld welke aspecten er allemaal belangrijk zijn als je een yogamat gaat kopen. Hierbij nog een samenvatting van de belangrijkste punten die we besproken hebben:

  • Een eigen yogamat is hygiënisch én motiveert je om yoga te beoefenen op een mat waar jij je prettig op voelt.
  • Hoe dunner de yogamat, hoe beter deze geschikt is om intensieve yogavormen te beoefenen (en om onderweg mee te nemen).
  • Als je een milieuvriendelijke yogamat met goede grip zoekt, is een TPE mat of een mat van natuurrubber ideaal. Yogamatten van PVC zijn echter de meest populaire matten. Deze matten hebben de langste levensduur en beschikken over een zeer stevige grip.
  • Qua lengte is het ideaal als je yogamat 10 cm langer is dan jijzelf. Een normale mat is breed genoeg voor de meeste mensen, behalve als je erg brede heupen en/of schouders hebt.
  • Maak je yogamat na iedere sessie even kort schoon en voer ook regelmatig een intensieve schoonmaak uit. Zo verleng je de levensduur van de mat.
     

Heb je nog vragen over het kopen van een yogamat of heb je behoefte aan advies over een bepaald product? Neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice of stuur een bericht via de live chat op onze website. Bekijk ook gerust onze collectie sportkleding en voorzie jezelf van de juiste uitrusting voor jouw yogasessie.
 

Bekijk onze fitness- en yogamatten

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm