Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over badminton Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over badminton

In dit artikel brengen we je helemaal op de hoogte van alles wat met badminton te maken heeft. Badminton is als sport relatief onbekend in Nederland. We associëren het vaak met de camping. In dit artikel vind je informatie over de geschiedenis van de sport, de gezondheidsvoordelen, de benodigdheden en hoe je het spel speelt. Als afsluiting lees je nog wat leuke weetjes over badminton. Denk jij dat badminton echt iets voor jou is? Lees dan dit artikel eens door en leer meer over de sport.

Snel naar:

 

Geschiedenis badminton

Badminton bestaat al duizenden jaren. Er wordt aangenomen dat de sport in India voor het eerst gespeeld werd. Toen India een kolonie van het Verenigd Koninkrijk werd, werd de sport meegenomen naar het Engeland. In India heette de sport ‘Poona’, in Engeland werd rond 1873 de naam ‘badminton’ geïntroduceerd. Maar vermoedelijk werd de sport al langere tijd, in net een andere vorm, in Europa beoefend. Zo zijn er verhalen dat er al rond de 1e à 2e eeuw in Engeland gebadmintond werd en dat de Fransen al vanaf de middeleeuwen de sport ‘Jeu de longue plume’ (spel met de lange veren) werd gespeeld.

Door de jaren heen is de sport verder ontwikkeld. In de beginjaren werd badminton gespeeld met een gewicht of vrucht met veren eraan. Tegenwoordig met een shuttle met veren of een plastic shuttle. En waar men eerst de shuttle met handen en voeten oversloeg, werd later een houten racket gebruikt en tegenwoordig een racket van kunststof.

Recreatief

Badminton is een intensieve racketsport. Toch wordt de sport ook veel recreatief gespeeld, en dan met name op de camping. Als sport wordt het vooral binnen gespeeld, recreatief speelt men badminton vooral buiten. En waar het binnen een ontzettend fanatieke en intensieve sport is, is het buiten meer een rustig en recreatief spelletje. In essentie is het spel hetzelfde, maar de uitvoering ervan is binnen en buiten compleet verschillend. In dit artikel hebben we het dan ook niet over de camping-versie van badminton, maar over de sport.
 

Waarom badmintonnen?

Badminton is een actieve, intensieve sport zonder al te veel ingewikkelde regels. De sport is dus leuk voor jong én oud. Daarnaast biedt de sport allerlei fysieke en mentale voordelen. Enkele van deze voordelen zijn:

  • Het verhoogt je spierkracht, flexibiliteit, stofwisseling en longcapaciteit.
  • Is goed voor de werking van je hart.
  • Het verlaagt, net als de meeste andere sporten, stresslevels.
  • Je concentratievermogen en mentale activiteit verbeteren.
     

Benodigdheden

Je hebt niet zo veel nodig om te kunnen badmintonnen. Een shuttle, racket, goede kleding en schoenen en je bent klaar om te beginnen. Let er wel op dat er verschillende rackets, shuttles en kleding/schoenen zijn waar je uit kunt kiezen. Wij leggen je hieronder de opties en verschillen uit:

Shuttle

Shuttles zijn er in twee algemene soorten: veren shuttles en plastic shuttles.

Plastic shuttle

  • Plastic shuttles zijn gewoon volledig gemaakt van plastic en hierdoor behoorlijk duurzaam.
  • Vooral de jeugd en senioren spelen met plastic shuttles.
  • Plastic shuttles zijn er in drie snelheden. Trage shuttles zijn geschikt voor beginners, middelsnelle shuttles voor iedereen en snelle shuttles voor wat meer ervaren spelers die snelheid willen maar (nog) niet met veren shuttles willen badmintonnen. 

Veren shuttle

  • Bij een veren shuttle worden zestien eenden- of ganzenveren, in een kurk, naast elkaar gestoken.
  • Veren shuttles kunnen hogere snelheden halen dan plastic shuttles, waardoor deze vooral door hogere klassen gebruikt worden.
  • De snelheid van de shuttle hangt af van de temperatuur. Snelheid 78: geschikt voor een temperatuur tussen 16 en 22 graden. Snelheid 77: geschikt voor een temperatuur tussen 23 en 27 graden. Snelheid 76: geschikt voor een temperatuur hoger dan 27 graden.
  • Nadeel van veren shuttles: ze zijn duur en gaan niet zo lang mee.

Witte veren shuttle en gele plastic shuttle
Veren shuttles worden vooral gebruikt in hogere klassen omdat je met deze shuttles hogere snelheden kunt halen.

Racket

Een badmintonracket is meestal gemaakt van kunststof. De snaren die aan het blad zijn gespannen zijn bijna altijd van nylon. Om een racket te mogen gebruiken in een wedstrijd moet het aan bepaalde afmetingen voldoen. Zo mag hij niet langer zijn dan 28 centimeter en niet breder dan 22 centimeter. Daarnaast heb je nog rackets met een T-stuk en zonder een T-stuk. Rackets met een T-stuk zijn meestal wat zwaarder dan die zonder T-stuk.

Er zijn verschillende merken rackets, maar de twee bekendste zijn Yonex en Carlton.

Racket: hoe kies je de juiste spanning?

Wat de juiste spanning voor de snaren van je racket is, hangt eigenlijk gewoon af van wat je persoonlijk fijn vindt. Voor beginners is de spanning van een racket niet zo van belang, maar naarmate je beter wordt kun je je eens gaan kijken naar de spanning. De spanning wordt uitgedrukt in kilo’s. Verschillen tussen lage en hoge spanning:

Spanning Voor- en nadelen
Lage spanning: minder dan 11 kg.
  • Hoge slagkracht en lange vlucht.
  • Duurzaam.
  • Minder controle en onnauwkeuriger.
Hoge spanning: meer dan 11 kg.
  • Veel precisie en controle.
  • Hoge repulsie (stijf racket).
  • Minder duurzaam, kwetsbaarder.

Vaak spelen gevorderde spelers met rackets met een hogere spanning. Al blijft het heel persoonlijk. Sommige ervaren spelers verkiezen een lage spanning boven een hoge spanning, omdat ze dit toch wat prettiger vinden spelen. Wil je een hogere spanning uitproberen? Verhoog dan altijd in kleine stapjes, met bijvoorbeeld 500 gram per keer, tot je merkt dat je een spanning hebt die je fijn vindt.

Grip en overgrip

Om een racket zit een basisgrip. Op deze plek houd je het racket vast met je hand. Basisgrips zorgen onder andere voor stroefheid, demping en vochtopname. Je kunt je racket nog optimaler maken door over de basisgrip een extra grip te doen. Dit heet een overgrip. Een overgrip plaats je over de basisgrip heen. Je kunt beide type grips vervangen. Een basisgrip is stukken duurder dan een overgrip, deze vervang je dus over het algemeen veel minder vaak dan een overgrip. Een overgrip is ideaal om wat mee te experimenteren en regelmatig eens een nieuwe van uit te proberen.

Kleding en schoenen

De kleding is bij badminton niets speciaals. Gewoon sportkleding die comfortabel zit en ademend is. Voor de schoenen is het wel goed om met enkele punten rekening te houden. Let er vooral op dat je een schoen koopt die voldoende steun en demping biedt. Met de juiste schoenen verklein je de kans op blessures.

  • De meeste hardloopschoenen zijn niet geschikt om te dragen tijdens het badmintonnen. Ze zijn vaak niet stabiel genoeg.
     

Bekijk onze badminton rackets:


 

Badminton: hoe wordt het gespeeld?

Het veld

Bij badminton moet je een shuttle met een racket over een net slaan. Dit net heeft een hoogte van 76 cm en wordt gespannen op een hoogte van 1,55 meter. In het midden mag het net maximaal 2,5 cm zakken. Het net staat in het midden van het speelveld. Dit speelveld is 13,4 meter lang en 6,1 meter breed. Bij enkelspel is de breedte van het veld 5,18 meter.  

Waarom is badminton een zaalsport? Binnen kan de wind geen effect geven aan de shuttle. Als het een buitensport was zou er bij een té harde wind niet gespeeld kunnen worden.

Spelvormen: enkelspel en dubbelspel

Er zijn vijf spelvormen, die onder te verdelen zijn in enkelspel en dubbelspel. Enkelspel is onder te verdelen in dames enkel en heren enkel. Dubbelspel is onder te verdelen in dames dubbel, heren dubbel en gemengd dubbel.

Voor alle spelvormen bestaat één set uit 21 punten. Om een wedstrijd te winnen moet je twee sets winnen. Is de score 20-20, dan moet er met twee punten verschil worden gewonnen. Dit gaat door tot 29-29. Hierna is elk eerstvolgende punt beslissend voor de winst van de set.

Gemengd dubbelspel bij badminton tijdens Olympische Spelen.
Bij badminton is er een spelvorm waarbij mannen en vrouwen samen in één team zitten (gemengd dubbelspel).

Technieken en slagen

Om goed badminton te spelen is het noodzakelijk om bepaalde technieken en slagen goed te beheersen. Je moet snel kunnen schakelen, behendig zijn maar vooral ook de juiste slagen kennen en gebruiken:

Aanvallende slagen

  1. Smash. Bij een smash sla je met een bovenhandse beweging de shuttle zo hard en effectief mogelijk tegen de grond bij de tegenstander (als dit lukt natuurlijk).
  2. Strakke bal / drive. Hierbij sla je strak vanuit de zijkant van het veld naar de andere zijkant van het veld. Het idee achter deze slag is dat de tegenstander niet genoeg tijd heeft om de shuttle goed terug te slaan.
  3. Korte bal: dropshot en netdrop. Bij een dropshot sla je de shuttle vanuit het achterveld kort over het net. Bij een netdrop sla je de shuttle vanuit dicht bij het net kort over het net.

Verdedigende slagen

  1. Verdedigende clear. Bij een verdedigende clear sla je de shuttle vanuit het achterveld met een ruime boog naar het achterveld van de tegenstander. Het idee achter deze slag is om tijd te creëren om weer terug in positie te komen. Het is in de meeste gevallen een noodoplossing.
  2. Smashreturn. Hierbij sla je de smash van de tegenstander terug door de shuttle omhoog terug te slaan, meestal met een backhand greep. Je kunt ook proberen strak terug te slaan om de aanval over te nemen.
  3. Lob. Bij een lob speel je de shuttle onderhands omhoog. Dit is meestal een reactie op een dropshot of netdrop. Je gebruikt deze slag om weer terug in positie te komen.
     

Daarnaast heb je nog twee soorten slagtechnieken: rotatieslagen en extensieslagen. Bij rotatieslagen wordt er een roterende beweging gemaakt met de onderarm. Bij extensieslagen wordt er gestrekt geslagen. Deze twee slagtechnieken gebruik je voornamelijk bij netdrops.

Grepen

De meeste slagen hebben een forehand- en backhandvariant. Wat is het verschil tussen de forehand en backhand? Eigenlijk niet meer dan de manier waarop je het racket vasthoudt.

Forehand

Je houdt de smalle kant van de grip tussen je duim en wijsvinger vast. Daarnaast houd je het racket wat schuin naar boven, waarbij je het racket een soort hand geeft. Deze greep wordt om deze reden ook wel shakehand greep genoemd. Bij een forehard greep sla je in principe met de voorkant van de hand (alsof je met je handpalm slaat).

Backhand

Je houdt je duim op de brede kant van de grip. Het lijkt een beetje of je je duim opsteekt. Je stuurt het racket met je duim aan de achterkant van de grip. Bij een backhand greep sla je met de achterkant van je hand (alsof je met je knokkels slaat). 

 

Regels: hoe scoor je punten?

Voordat een badmintonwedstrijd begint moet er getost worden wie er mag beginnen. Dit gebeurt met de shuttle. Deze wordt omhoog geslagen. Als hij op de grond belandt wordt er gekeken naar welke kant het balletje toe gericht is, deze kant mag beginnen.

Service

De service is een belangrijk onderdeel van badminton. Hier zijn een aantal regels verbonden. Zo moet een service altijd onderhands geslagen worden en diagonaal over het net gespeeld worden. Bij een even score wordt er aan de rechterkant geserveerd, bij een oneven score aan de linkerkant.

  1. Lobservice. Deze verdedigende service wordt alleen bij enkelspel gebruikt. Je slaat de shuttle met een forehand greep richting het achterveld om de tegenstander achterin te houden.
  2. Korte service. Deze aanvallende service wordt zowel in het enkel- als dubbelspel gebruikt. Gevorderde spelers slaan met een backhand greep. Je slaat de shuttle kort over het net, waardoor je de tegenstander ‘dwingt’ om omhoog te spelen.
  3. Flickservice. Deze service wordt meestal in het dubbelspel gebruikt, maar soms ook in het enkelspel. Gevorderde spelers slaan met een backhand greep. Je doet alsof je een korte service gaat spelen maar slaat op het laatste moment de shuttle strak omhoog richting het achterveld, om de tegenstander te verrassen.

Scoren en fouten

Door te scoren of fouten te maken worden punten verdiend. Je krijgt een punt als de shuttle binnen het speelveld bij de tegenstander op de grond valt. Maar je krijgt ook punten als de tegenstander fouten maakt. De fouten die gemaakt kunnen worden die punten waard zijn voor de tegenstander:

  • Het net raken met het racket.
  • De palen, wand, het net of het plafond raken met de shuttle.
  • Met je lichaam de shuttle aanraken.
  • De shuttle in je eigen veld op de grond laten vallen.
  • De shuttle meer dan 1x raken.
  • Een servicefout: op de lijn staan, in het verkeerde vak of bovenhands (of niet juist onderhands) serveren.

Bij een twijfel over een score, als het echt niet duidelijk is voor wie het punt is, kan er een zogenaamde ‘let’ gegeven worden. In dat geval wordt het punt overgespeeld.

Onderhandse service tijdens badminton
Bij badminton is het verplicht om onderhands te serveren (de racket mag niet boven je schouders uitkomen).
 

Badminton voor beginners: 5 tips

Badminton is een sport voor jong en oud. Bijna iedereen kan het spelen. Maar, om goed te worden moet je veel trainen (net als bij alle andere sporten). Begin je net met badmintonnen, dan kun je rekening houden met onderstaande tips:

Tip #1. Zorg voor een goede warming-up. Voor een potje badminton moet je uithoudingsvermogen en behendigheid hebben. Concentreer je tijdens je warming-up op deze gebieden. Even warmlopen en vervolgens je spieren dynamisch stretchen. Bij dynamisch stretchen blijf je in beweging waarbij je spieren afwisselend oprekken en ontspannen.
Tip #2. Schaf een goede racket aan. Een smalle grip is beter voor kleine handen, een bredere grip voor grotere handen.
Tip #3. Check de shuttle. Voordat je echt begint is het slim om even te kijken hoe de shuttle vliegt. Wiebelt de shuttle? Dan is hij aan vervanging toe.
Tip #4. Wen jezelf aan om steeds in een centrale basispositie te staan. Het is goed om na elke slag terug te keren naar een centrale positie, zo is de kans groter dan je slagen van je tegenstander kunt verdedigen.
Tip #5. Doe een goede cooling-down. Na het sporten is het altijd goed om even een cooling-down te doen. Even een rustige wandeling rondom de baan, en vervolgens licht statisch stretchen. Bij statisch stretchen zet je rek op één of enkele spieren.
 

6 badminton weetjes

  1. Een shuttle kan snelheden van meer dan 300 km/u bereiken. Het record voor de snelste smash ooit staat zelfs op 426 km/u.  
  2. Badminton is een olympische sport.
  3. De kortste badmintonwedstrijd ooit duurde slechts 6 minuten en de langste wedstrijd 124 minuten. In vergelijking: een gemiddelde wedstrijd duurt zo’n 45 minuten.
  4. Officiële shuttles bestaan altijd uit exact 16 veren.
  5. De veren voor shuttles komen altijd van de linkervleugel van een gans. Hierdoor draait de shuttle namelijk met de klok mee. Worden veren van de rechtervleugel of rechter- en linkervleugel gebruikt dan draait de shuttle niet goed.
  6. De sport heeft verschillende namen gehad voordat badminton de gangbare naam werd. Enkele van deze namen zijn: battledore, shuttlecock en poona.
     

Bekijk onze badminton benodigdheden:


 

Alles op een rijtje over badminton

Je hebt op deze pagina allerlei informatie gelezen over badminton. Je kent nu de basics van de sport. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op deze pagina nog even één keertje voor je samen:

  • Badminton is de snelste racketsport ter wereld.
  • Benodigdheden voor badminton zijn: een racket, shuttle en goede schoenen/kleding.
  • Shuttles zijn er in veren of plastic uitvoeringen. Veren shuttles kunnen hogere snelheden halen dan plastic shuttles, maar zijn stukken mindere duurzaam dan plastic shuttles.
  • Bij een racket kun je verschillende soorten spanning voor de snaren kiezen. Een racket die je in een winkel koopt heeft gemiddeld een spanning van 9 kg.
  • Je scoort bij badminton een punt als de shuttle binnen het speelveld bij de tegenstander op de grond valt. Daarnaast verdien je punten als de tegenstander fouten maakt.
     

Heb je toch nog vragen over badminton of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze badminton artikelen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm