Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Tennis: wat heb je daarvoor nodig? Banner
Geschreven door Yvonne

Tennis: wat heb je daarvoor nodig?

Ben jij van plan om te beginnen met tennissen? Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent, je kunt altijd met deze sport beginnen. Voor tennis heb je helemaal niet zo veel spullen nodig. Wat je wel nodig hebt: een tennisracket, tennisballen en tennisschoenen. Daarnaast zijn er nog enkele kleine accessoires die wel handig zijn, zoals bijvoorbeeld een balclip en tennissokken. In dit artikel gaan we in op deze benodigdheden. Na het lezen van de informatie op deze pagina weet jij precies wat je moet aanschaffen als je wilt gaan tennissen. 

Snel naar:

 

Wat is tennis?

Tennis is een racketsport die geschikt is voor alle leeftijden. Je speelt met een racket een bal over een net richting een tegenspeler. Hierbij is het de bedoeling dat je de bal zo slaat dat deze voor de tegenspeler niet terug te slaan is, waarbij de bal vervolgens binnen de lijnen van het veld op de grond stuitert. Bij tennis bestaat er enkelspel (één tegen één) en dubbelspel (twee tegen twee). Je scoort een punt als de tegenspeler de bal niet terug kan slaan of als de tegenspeler de bal uit slaat of in het net slaat.

Tennisbaan

Een tennisbaan is niet iets wat je zelf aanschaft (meestal niet tenminste), maar je hebt het wel nodig om te tennissen. Tennisbanen hebben altijd dezelfde afmetingen. Zo zijn ze 23,77 meter lang en 10,97 meter breed. Deze afmetingen zijn in principe voor dubbelspel. Enkelspel wordt op dezelfde baan als dubbelspel gespeeld, maar kent wel andere afmetingen. De breedte van de baan voor enkelspel is 8,23 meter en wordt aangegeven met lijnen.  

Een tennisbaan wordt in twee helften verdeeld door een net dat in het midden hangt. Elk van de helften is weer verdeeld in drie vlakken: een achtervlak en twee voorvlakken (voor de service). De lijn tussen het achtervlak en de voorvlakken heet de middellijn, de achterste lijn heet de basislijn.

Jong kind op de tennisbaan
Tennis is leuk voor jong en oud. Meestal vanaf een jaar of vijf, maar nog jongere kinderen kunnen het ook al leuk vinden.
 

Wat heb je nodig om te tennissen?

Om te tennissen heb je helemaal niet zoveel spullen nodig. De twee belangrijkste benodigdheden zijn een racket en een bal. Tennisrackets zijn er in veel verschillende maten en materialen en tennisballen zijn er ook in verschillende soorten. We gaan hieronder dieper in op de verschillende rackets en ballen die er zijn, om je een beter beeld te geven van wat de keuzes zijn. Naast een racket en bal heb je een tennisbaan nodig om op te spelen en de juiste kleding en schoenen om comfortabel te kunnen tennissen.
 

1. Tennisracket

Als je een tennisracket gaat kopen kom je er snel achter dat er heel veel verschillende soorten en maten zijn waar je uit kunt kiezen. Maar hoe kom je erachter welk tennisracket bij je past? Een eerste tip: ga niet standaard voor de goedkoopste racket die je tegenkomt. Een goedkoop racket dat niet aan je wensen voldoet kan je plezier in het tennissen aanzienlijk doen verminderen. Natuurlijk hoef je ook niet meteen voor het allerduurste racket te gaan, maar houd wel altijd rekening met een aantal aspecten van een racket voordat je er een aanschaft. We gaan hieronder in op de volgende aspecten:

Materiaal
Racketblad
Gewicht
Stijfheid
Gripmaat
Snaren

Materiaal

Een tennisracket bestaat over het algemeen uit een van deze drie materialen:

  1. Aluminium. Een aluminium racket is licht en goedkoop, maar niet echt duurzaam en dempend. Voor beginnende spelers of senioren zijn het prima rackets, maar kwalitatief zijn ze dus niet de beste.
  2. Composiet. Een composiet racket is een mengeling van kunststoffen (vaak glasvezel) en grafiet. Deze rackets zijn meestal iets goedkoper dan grafieten rackets, maar ook net wat minder sterk.
  3. Grafiet. Een grafieten racket is licht, sterk en goed dempend. Voor extra stabiliteit, gevoel of demping worden er soms nog kevlar, carbon of basaltvezels aan het grafiet toegevoegd. Deze rackets zijn over het algemeen wel redelijk duur.

Racketgrootte en racketblad

De standaard lengte voor een tennisracket is ongeveer 68,5 cm. Daarnaast zijn er nog langere rackets (zo’n 4 cm langer) voor meer bereik en slagkracht, en kleinere rackets voor kinderen. Maar meestal zul je gewoon gaan voor een standaard lengte. Voor de grootte van het blad kun je daarnaast nog kiezen uit drie soorten:

Midsize rackets van 90-95 in2 of 580-610 cm2
Midplus rackets van 95-105 in2 of 610-675 cm2
Oversized rackets 105-120 in2 of 675-775 cm2

Met een groter blad kun je meer kracht uitoefenen, maar deze heeft minder precisie. Met een kleiner blad heb je meer controle maar minder kracht.

Kinder tennisracket

Voor kinderen tot een jaar of 12 zijn er speciale kinder tennisrackets. Vaak beginnen kinderen met een lichtgewicht ‘volwassen’ racket, maar het is beter om met een racket speciaal voor kinderen te beginnen. Volwassen rackets zijn gewoon over het algemeen namelijk te groot voor kinderen. Kinder tennisrackets lopen uiteen van 43 cm (17 inch) tot 66 cm (26 inch). Er moet ongeveer vijf cm ruimte zitten tussen de onderkant van het racket en de grond. In onderstaande tabel zie je algemene richtlijnen waar je je aan kunt houden bij het kopen van een kinder tennisracket:

Lengte kind Lengte racket
< 100 cm  43 cm - 48 cm (17 inch – 19 inch)
100 cm – 120 cm 49 cm - 53 cm (21 inch – 23 inch)
120 cm – 137 cm 58 cm – 63 cm (23 inch – 25 inch)
137 cm – 150 cm 66 cm (26 inch)
> 150 cm Volwassen racket

Bekijk onze tennisrackets:

Gewicht en gewichtsverdeling

Tennisrackets wegen ongeveer tussen de 240 en 350 gram. Een lichter racket is wendbaarder en je raakt er minder snel vermoeid door. Een zwaarder racket geeft meer stabiliteit en meer massa door aan de bal. De meeste rackets zijn onderin (bij de grip/handvat) wat zwaarder dan bovenin. Dit noemen ze head light. Vooral bij zwaardere rackets zorgt dit ervoor dat rackets toch goed wendbaar blijven. Bij hele lichte rackets is de bovenkant vaak zwaarder dan de onderkant, om voldoende massa te houden om aan de bal door te kunnen geven. Dit noemen ze head heavy. Daarnaast zijn er nog rackets waarbij het zwaartepunt precies in het midden ligt. Deze noemen ze even balance.

Stijfheid

De stijfheid van een tennisracket wordt uitgedrukt in RA (Racquet Analysis). De meeste rackets hebben een RA van tussen de 55 en 72. Hoe hoger het cijfer hoe stijver het racket. Met een stijf racket kun je een bal met meer kracht slaan. Nadeel van een stijf racket is dat het je lichaam zwaarder belast. Met een flexibeler racket kun je een bal niet met zoveel kracht slaan als bij een stijf racket, maar door de zachtere impact belast je je lichaam minder. Daarnaast geeft een flexibeler racket meer gevoel en controle, waardoor deze vooral voor beginnende spelers echt aan te raden zijn.

  • Je kunt een demper (vaak een klein rubberen rondje) in je racket zetten die trillingen gedeeltelijk opvangt. Dit zorgt voor een lagere belasting op het lichaam en dus meer comfort.

Gripmaat

De juiste gripmaat voor een racket bepaal je door de afstand van de top van je ringvinger tot de tweede handlijn te meten. Het aantal millimeter dat hieruit komt, komt overeen met een bepaalde gripmaat. Bij twijfel tussen twee gripmaten kies je de kleinste maat.

Lengte Afstand in inch Gripmaat (EU)
100-102 mm 4 L0
103-105 mm 4 1/8 L1
106-108 mm 4 1/4 L2
109-111 mm 4 3/8 L3
112-114 mm 4 1/2 L4
115-117 mm 4 5/8 L5

Snaren

De snaren van een tennisracket kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. We leggen de verschillende eigenschappen van de soorten snaren even voor je uit:

Natuurlijke snaren

Natuurlijke snaren zijn gemaakt van koeien- of schapendarmen. Deze snaren zijn super elastisch, zorgen voor een goede spanningsstabiliteit en veel gevoel. Nadeel van deze snaren is dat ze duur én weersgevoelig zijn.

Synthetische snaren

Synthetische snaren komen steeds meer in de buurt van de kwaliteit van natuurlijke snaren. Synthetische snaren zijn er in verschillende soorten. De belangrijkste zijn: nylon-, multifilament-, polyester-, gestructureerde- en hybride snaren. Voordeel van synthetische snaren ten opzichte van natuurlijke snaren is dat ze stukken duurzamer zijn.

De hybride snaren zijn een geval apart. Dit is geen type snaar, maar een combinatie tussen polyester (duurzaam) en een nylon-, multifilament- of darmsnaar (elastisch). Vaak zijn dan de lengtesnaren van polyester en de breedtesnaren van een elastisch nylon of multifilament.

De verdeling tussen lengte en breedtesnaren (bespanpatroon) is meestal 16/19 (16 lengtesnaren/19 breedtesnaren), 16/20 of 18/20. Meer open bespanning geeft meer kracht, dynamiek en spin. Dichtere bespanning geeft meer controle, balgevoel en duurzaamheid.

Tennisracket met tennisballen op een tennisbaan
Er zijn ontzettend veel verschillende tennisrackets en verschillende tennisballen waarmee je kunt gaan tennissen.


2. Tennisballen

Naast de verschillende soorten tennisrackets zijn er ook verschillende soorten tennisballen. Een tennisbal mag niet kleiner zijn dan 6,35 cm en niet groter dan 6,67 cm. Daarnaast mag een bal niet lichter zijn dan 56,7 gram en niet zwaarder dan 58,5 gram. Naast deze specifieke eisen kun je ballen nog indelen in drukloze ballen en gasgevulde ballen. Bij alle tennisballen geldt dat de viltlaag na verloop van tijd wegslijt, waarna hij niet meer geschikt is om mee te spelen.

Drukloze ballen

Dit type tennisbal is geschikt voor op kunstgras. De druk binnen in deze tennisballen is gelijk aan de druk buiten de tennisbal, vandaar de term ‘drukloze bal’. Voor- en nadelen van deze ballen zijn:

  • De stuithoogte blijft langer optimaal, omdat de bal niet zacht wordt.
  • Dit type bal blijft langer bespeelbaar dan een gasgevulde bal.
  • Nadeel: speelt minder comfortabel dan een gasgevulde bal.

Gasgevulde ballen

Dit type tennisbal is geschikt voor op gravel en smashcourt. Gasgevulde ballen staan onder druk. Vooral op hogere niveaus wordt er met dit type ballen gespeeld. Voor- en nadelen van deze ballen zijn:

  • Veel comfort en controle tijdens het spelen.
  • Minder kans op blessures omdat de ballen minder hard zijn.
  • Nadeel: niet 100% luchtdicht, waardoor de bal na verloop van tijd zacht wordt.

Extra accessoire: balclip

Een balclip is een handig hulpmiddel om een extra bal bij je te kunnen houden. Vooral handig als je een rokje draagt of een broek zonder zakken.

Bekijk onze tennisballen en accessoires:


 

3. Tennisschoenen en -kleding

De tennisracket en ballen zijn het allerbelangrijkste onderdeel van tennis, zonder deze twee dingen is tennissen onmogelijk. Maar, het dragen van de juiste schoenen (en kleding) is ook ontzettend belangrijk.

Tennisschoenen moeten stevig zijn en je enkels goed ondersteunen. Tijdens het tennissen maak je veel zijwaartse bewegingen en zonder de juiste ondersteuning loop je snel blessures op. Daarnaast ren en spring je veel op en neer, waardoor het ook noodzakelijk is dat je schoenen een goede schokdemping hebben. Voor het kiezen van de juiste schoenen is het vooral belangrijk om rekening te houden met de baan waarop je tennist.

Type baan Schoenen
Tapijt (bij indoor tennishallen) Ga voor een gladde zool zonder profiel mét goede schokabsorptie.
Hardcourt Een zool met een combinatie van een noppen- en visgraatprofiel mét goede schokabsorptie.
Regenachtig weer? Dan heb je schoenen met een goede waterabsorberende zool nodig.
Gravel (kenmerkende oranje/bruine ondergrond) Ga voor een relatief zachte zool met een visgraatprofiel. Er zijn ook speciale schoenen met een handige gravelstopper om te voorkomen dat je sokken oranje worden van het gravel.
(Kunst)gras   Een harde rubberen zool met nopjesprofiel.

Tennisser op de grond bij tennisnet
Er zijn niet veel regels voor schoenen en kleding bij tennis, ga in ieder geval voor comfort.

Kleding

Als het om kleding gaat is er heel veel mogelijk. Als je wedstrijden gaat tennissen zul je aan een korte broek/rok en shirt genoeg hebben. Tennis je recreatief dan kun je gewoon gaan voor een trainingsbroek, -pak, -jack en/of trui. Eigenlijk gelden dezelfde richtlijnen als bij veel andere sporten (denk aan een goed ademend vermogen en lichtgewicht materiaal). Ga je wedstrijden tennissen dan kun je overwegen om speciale tennissokken aan te schaffen.

Samengevat

Om te tennissen heb je dus niet veel nodig. Een goed racket, goede ballen en comfortabele schoenen/kleding en je bent klaar om te gaan! 

  • Ben je van plan om wedstrijden te gaan spelen? Dan kun je het best voor een redelijk zwaar en stijf racket gaan.
  • Heb je juist behoefte aan wendbaarheid en draait niet alles om het hard slaan van een bal? Ga dan voor een wat lichter en flexibeler racket.
     

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over tennis of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Is padel misschien iets voor jou? Padel is iets toegankeliijker dan tennis en momenteel hartstikke populair. Zin om eens een potje te padellen? Bekijk dan wat je nodig hebt voor padel!
 

Bekijk onze tenniswinkel

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm