1. Wat is padel?
2. Hoe speel je padel?
3. Wat heb je nodig voor padel?
4. Padelracket
Wat heb je nodig voor padel?
Padel is sinds een aantal jaren erg populair en is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. Je hoort steeds vaker dat iemand een potje gaat padellen en er komen steeds meer padelbanen bij. Om padel te spelen heb je een padelracket, padelballen en natuurlijk een padelveld nodig. Padel is een stuk toegankelijker dan tennis, het is makkelijk te leren en je speelt snel even een potje. Niet gek dat deze relatief nieuwe sport zo populair is!
Snel naar
Wat is padel?
Padel is een soort kruising tussen tennis en squash. Je speelt eigenlijk altijd met zijn vieren, twee tegen twee. Het veld meet 10 bij 20 meter en is dus een stuk kleiner dan een tennisveld (ongeveer drie keer zo klein). Een padelveld wordt omringd met doorzichtige wanden (aan de achterzijden) en hekwerk (aan de zijkanten), waardoor de bal in het veld blijft. Padel is ontstaan in Mexico en is al lang erg populair in Latijns-Amerika en Spanje. In Spanje is het na voetbal zelfs de meest beoefende sport! In Nederland wordt padel ook steeds meer gespeeld. Je speelt padel met een relatief groot racket dat niet bespannen wordt met snaren, maar bestaat uit een oppervlak van kunststof (carbon of glasvezel) met gaten. Een wedstrijdje padel duurt ongeveer een uur en het team dat het eerst twee sets wint, wint de wedstrijd.
Een belangrijke reden voor de populariteit van padel is dat het zo makkelijk aan te leren is. Ook als je nog nooit een racket in je handen hebt gehad kun je, na even oefenen, al wel een potje spelen. Eerst les nemen is daarom ook geen vereiste. Padel is een super dynamische sport, de rally’s zijn lang en je bent steeds in beweging. Kracht is minder van belang en de service is veel minder doorslaggevend dan bij tennis. Hierdoor is padel een sport waar mannen, vrouwen, jongere en oudere spelers prima mét en tegen elkaar kunnen spelen.
Padel speel je bijna altijd twee tegen twee. Je hebt binnen- en buitenbanen.
Hoe speel je padel?
De spelregels van padel lijken erg op die van tennis. De regels zijn niet ingewikkeld, maar je moet wel even doorhebben wanneer een bal de grond, het hekwerk of de glazen wanden mag of moet raken.
Het spel begint met een opslag, waarbij je de bal over het net naar de andere helft van het veld slaat. De bal moet na de opslag eerst de grond raken, daarna slaat een van de tegenstanders de bal terug. De bal mag de wanden, na de stuit, (meerdere keren) raken voordat deze wordt teruggeslagen, maar dit hoeft niet. Spelers mogen de bal, behalve bij de service, ook ineens, zonder dat de bal de grond of een wand raakt, terugslaan. Je mag ook de glazen wanden aan de achterkant van het veld gebruiken om de bal terug te slaan richting de tegenstander, hiervoor zul je wel wat meer kracht moeten gebruiken.
Je scoort een punt wanneer de bal twee keer de grond raakt in het veld van je tegenstanders of wanneer de tegenstander bij het terugslaan rechtstreeks tegen een van de wanden aan de andere kant van het net speelt of de bal in het net slaat.
De opslag
De opslag speel je onderhands en je laat, voordat je opslaat, de bal eerst een keer stuiteren. De eerste opslag sla je vanaf de rechterkant van het veld, achter de baseline, en je slaat de bal diagonaal naar de overkant, zodat hij in het voorste vak van de tegenstander terechtkomt. Als de bal na de stuit het hekwerk raakt, is de opslag fout en volgt een tweede service. De glazen wand mag na de stuit daarentegen wel geraakt worden. Je krijgt twee pogingen om een goede opslag te maken.
Tijdens een game neemt één speler van een team steeds de service, afwisselend vanuit de rechter- en linkerkant van het veld. De volgende game is het andere team aan de beurt. Daarna wisselt de opslag weer en speelt de andere speler van het ‘eerste’ team de opslag. De return na de opslag moet onderhands gespeeld worden, daarna mag zowel onderhands als bovenhands geslagen worden.
De service neem je onderhands, vanachter de baseline. Je slaat de bal diagonaal in het voorste vak van de tegenstanders.
Puntentelling net als bij tennis
De puntentelling is hetzelfde als bij tennis en gaat als volgt: 15, 30, 40, game. Bij zes gewonnen games win je een set. Net als bij tennis is het bij 40-40 deuce. Je moet dan twee opeenvolgende punten maken om de game te pakken. Een set dien je te winnen met minimaal twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven punten, waarbij er ook weer met twee punten verschil gewonnen moet worden. Het team dat als eerste twee sets wint, wint de wedstrijd.
Mag je het hek raken?
Bij de opslag mag de bal na de stuit het hekwerk niet raken. Wanneer dit toch gebeurt is de service uit en volgt een tweede service. Bij het terugslaan mag de bal nooit direct tegen het hekwerk (of de glazen wand) van de tegenstander worden geslagen. Je mag de glazen wanden in je eigen vak wel gebruiken om de bal terug te slaan, maar het hekwerk mag hiervoor niet gebruikt worden. Het hekwerk mag dus alleen geraakt worden in het vak van de tegenstander, nadat de bal heeft gestuit.
Wat heb je nodig voor padel?
Padelracket
Het padelracket is je belangrijkste rekwisiet om lekker te kunnen spelen. Een padelracket is dus niet bespannen met snaren, maar heeft een kunststof racketblad met gaten. De gaten zorgen ervoor dat je minder luchtweerstand ervaart tijdens het slaan. Het veiligheidskoord dat ieder padelracket heeft, draag je tijdens het spelen altijd om je pols, zodat het racket niet onverhoopt de kooi rondvliegt. Een padelracket gaat minder lang mee dan een tennisracket. Het racket is gemaakt van glas- of carbonvezels en slijt vrij snel en gaat, als je veel (wekelijks) speelt ongeveer een jaar tot anderhalf jaar mee.
Welk padelracket moet ik hebben?
De belangrijkste eigenschappen waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een padelracket zijn vorm en gewicht. Een beginner is het meest gebaat bij een racket waar je veel controle mee over de bal houdt. Dat is een rond en relatief licht padelracket.
Wil je beginnen met padel? Dan is een wat lichter, rond padelracket de beste keuze. Met dit racket is het het makkelijkst om de techniek onder de knie te krijgen en heb je de meeste controle.
Vorm
Je hebt padelrackets in drie verschillende vormen: rond, druppelvorming en diamantvormig. De vorm heeft invloed op de plek en grootte van de sweet spot (de plek op het racket waar je de bal moet raken) en de speeleigenschappen van het racket.
Rond
Een rond padelracket geeft veel controle en is comfortabel om mee te spelen. Bij een rond padelracket ligt het zwaartepunt dicht bij het handvat, waardoor het racket makkelijk speelt en erg beheersbaar is. Het racket voelt licht aan en is wendbaar. Een rond racket is het meest geschikt voor een verdedigende speelstijl en voor spelers die meer op precisie gericht zijn dan op kracht.
Een rond racket heeft een grotere sweet spot, in het midden van het racket, waardoor je een bal makkelijker goed raakt. Dankzij bovengenoemde eigenschappen is een rond racket het meest geschikt voor beginners. Ook ervaren padellers en profs kiezen soms voor het ronde racket, omdat met het racket zeer precies gespeeld kan worden. Een nadeel van een rond racket is dat je er minder hard mee kunt smashen.
Bekijk onze padelrackets voor beginners:
Diamant
Dit racket is meer geschikt voor gevorderde spelers. Veel professionele padelspelers spelen met een diamantvormig racket. Het zwaartepunt van het racket ligt erg hoog (ver van het handvat af) en het racket is dus topzwaar. Hierdoor kun je krachtige slagen maken, maar heb je minder controle. De sweet spot van het racket is klein en bevindt zich boven in het racket. Een diamantvormig racket past bij aanvallende spelers, die aan de linkerkant van het veld spelen. Dit racket is lastiger te bespelen en niet geschikt voor beginners, als je de ballen niet goed op de sweet spot raakt is dit erg belastend voor je pols.
Druppel
Een druppelvormig racket ligt qua eigenschappen tussen een rond en diamantvormig racket. Het racket is dus een combinatie tussen kracht en controle en daarom een echte all-rounder. Een druppelvormig racket is geschikt voor gemiddelde en gevorderde spelers en is het meest gekozen rackettype bij recreatieve spelers.
Bekijk onze padelrackets voor meer ervaren spelers:
Gewicht
De opties die je hebt qua gewicht kunnen we verdelen in een lichter racket (meestal tussen de 360 en 370 gram) en een zwaarder racket (meestal tussen de 370 en 395 gram). Voor vrouwen en mannen die net beginnen met padel is een wat lichter racket het fijnst. Het grootste voordeel van een zwaarder racket is de extra kracht die je met het racket genereert.
Een rond racket geeft optimale controle, een diamantvorig racket optimale kracht en een druppelvormig racket heeft van beide wat.
Padelballen
Een padelbal lijkt op een tennisbal, maar is wat zachter (door de lagere druk) waardoor hij minder hard opstuit en minder vaart mee krijgt. Hoe meer druk er in een padelbal zit, hoe harder de bal is en hoe sneller het spel zal gaan. Daarom is er een verschil tussen ballen voor beginners en ballen voor gevorderden. Voor beginners is het vooral belangrijk dat je met plezier langere rally’s kan spelen en je de verschillende slagen en technieken onder de knie krijgt. Dit gaat het best met een langzamere bal met weinig druk. Padelspelers met wat meer ervaring en gevorderden spelers spelen lekkerder met een snellere bal met meer druk.
Padelschoenen
De kleding en schoenen die je gebruikt om te padellen zijn hetzelfde als voor tennis. Padelschoenen (of tennisschoenen dus) hebben een stevige, platte zool, waarmee je veel grip hebt op de padelvloer. Omdat je bij padel veel korte, explosieve bewegingen maakt en veel zijwaarts beweegt heb je stevige schoenen nodig die ondersteuning bieden en zorgen voor een lichte schokdemping.
Bij het terugslaan mag je direct of via de glazen wanden retourneren.
Padelkleding
Om padel te spelen is ademende en lichtgewicht sportkleding het fijnst. Omdat je steeds in beweging bent en je hartslag door de korte, explosieve bewegingen flink stijgt, krijg je het snel warm. Zeker als je op een indoorbaan speelt is ventilerende kleding van lichtgewicht materialen erg fijn. Een tennisshort met zakken is erg handig om één of twee ballen in te stoppen, die je als je serveert in je zak houdt.
Voor meer informatie over sportkleding en -schoenen voor tennis en padel, bekijk je ook onze adviespagina ‘tennis: wat heb je daarvoor nodig?
Alles op een rijtje
Zin om te gaan padellen? Hieronder nog even alle info kort voor je op een rijtje:
- Padel is een van de snelst groeiende sporten in Nederland.
- Padel is niet moeilijk om te leren. Verdiep je even in de regels en je bent klaar om te spelen!
- De belangrijkste eigenschappen waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een padelracket zijn vorm en gewicht.
- Voor beginners is een rond racket (dat wat lichter is) het meest geschikt, een diamantvormig racket geneert het meeste power en een druppelvormig racket is een echte allrounder.
- Op tennis- of padelschoenen speel je het fijnst. Deze schoenen geven met hun platte zool en stevige materialen de onderteuning en grip die je zoekt.
- Zeker als je op indoorbanen speelt is ademende kleding van lichtgewicht materialen aan te raden.
Heb je nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of maak gebruik van de live chatfunctie op onze website.