Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Geschreven door Tijmen

Alles over ijshockeyschaatsen

Je hebt de ultieme gids voor het kopen van ijshockeyschaatsen gevonden! Hier leggen we precies uit waarom ijshockeyschaatsen verschillen van andere schaatsen, waar je op moet letten bij het kopen en nog veel meer. Ben je dus van plan om ijshockeyschaatsen te kopen, of wil je eerst informatie verzamelen voor je een type schaats kiest? Dan is dit artikel de perfecte plek.

Een ijshockeyschaats met uitleg over de kenmerken ervan

Snel naar: 

 

Wat zijn ijshockeyschaatsen?

Je zult voor de sport ijshockey schaatsen nodig hebben. Deze schaatsen zijn speciaal voor ijshockey gemaakt, en verschillen daardoor van andere varianten schaatsen. We zullen je hier precies uitleggen waar het verschil in zit, en waarvoor je ijshockeyschaatsen dus kunt gebruiken (want dat is meer dan voor de sport alleen).

IJshockey

We beginnen met een uitleg over de sport zelf, je begrijpt dan vanzelf waarom ijshockeyschaatsen gemaakt worden. IJshockey is één van de snelste sporten ter wereld. Op een ijsbaan van ongeveer 60 bij 30 meter spelen twee teams van 6 spelers (5 spelers in het veld en 1 keeper) tegen elkaar. Er zijn twee doelen en een ‘puck’, een kleine rubberen schijf die in het doel van de tegenstander moet worden geschoten om te scoren. Dat schieten en spelen doen de spelers met hockeysticks. Deze hebben wel wat weg van normale hockeysticks, maar ze zijn over het algemeen langer. Daarnaast hebben ze aan het uiteinde een langer doorlopende kromming, waardoor er hard met de puck kan worden geschoten. Spelers en keepers zijn dan ook goed ingepakt, en het veld wordt omringd door een glazen wand. Het gaat er af en toe ruig aan toe, waardoor het een zeer spectaculaire sport is om naar te kijken!

Drie ijshockeyers tijdens een wedstrijd
IJshockey is een ruige sport, de spelers en keepers dragen dan ook genoeg beschermende kleding.

Speciaal gemaakt voor wendbaarheid

Door de hoge snelheid van de puck, moeten ook de spelers hoge snelheden kunnen behalen op korte afstanden. Snel draaien is daarbij van cruciaal belang. Daar zijn de ijshockeyschaatsen volledig op gemaakt. Door een hoge laars zitten ze stevig vast rond de enkels. Deze verzwikken dan niet bij een snelle draai. Daarnaast zijn de ijzers (waar je op schaatst) afgerond, waardoor je niet gemakkelijk valt en altijd door blijft glijden. Die afgeronde vorm zorgt er ook voor dat je zeer handig kunt afzetten en ‘stappen’ op het ijs kunt zetten. Daardoor maak je erg veel snelheid op de korte afstanden.

Het verschil met kunstschaatsen

IJshockeyschaatsen zijn dus enorm handig voor wendbaarheid, en ze geven veel steun en stabiliteit. Daardoor zijn ze een ideale schaats om op te leren schaatsen. Een ander veelgebruikt schaatstype is de kunstschaats. Deze is (zoals de naam al doet vermoeden) speciaal gemaakt voor het kunstrijden op de schaats. Ook kunstschaatsen zijn perfect voor wendbaarheid en snel schaatsen. Het grote verschil met ijshockeyschaatsen zit hem in twee punten. Het eerste punt is dat de schoen van de ijshockeyschaats veel steviger is, deze moet in een wedstrijd namelijk tegen een stootje kunnen. Het tweede punt zit hem in het ijzer (waar je op schaatst). De kunstschaats heeft vooraan het ijzer een aantal tanden zitten, die worden gebruikt om op te spinnen of om een sprong mee te maken. Aan de achterkant loopt de kunstschaats dan weer wat verder door. Voor de beginnende schaatser kunnen de tanden voorop even wat wennen zijn. Als je daar geen rekening mee houdt, struikel je namelijk gemakkelijk over deze tanden. Het leren schaatsen gaat ook op kunstschaatsen echter erg gemakkelijk.

Het verschil met noren schaatsen

Voor wat meer gevorderde schaatsers zijn noren vaak de volgende stap. Deze schaatsen zijn echt gemaakt voor snelheid op lange afstanden. Daarvoor hebben ze een lang ijzer, waarin ze direct verschillen met ijshockeyschaatsen. Dat lange ijzer zorgt er namelijk voor dat je een stuk minder wendbaar bent. Noren zijn daarnaast minder stabiel, waardoor het moeilijker is om hier op te leren schaatsen. Ben je dus een echte snelheidsduivel en wil je records verbreken? Dan kun je beter kijken voor noren. Als je recreatief schaatsen leuk vindt en graag wendbaar bent op het ijs, dan kies je voor ijshockeyschaatsen.
 

Hoe is een ijshockeyschaats opgebouwd?

Een ijshockeyschaats is grofweg uit drie delen opgebouwd:

De opbouw van een Fila ijshockeyschaatsDe laars is het deel waar je voet in zit. Deze bestaat net als een gewone laars uit een voering, een voetbed, tong en buitenzool. Aan de onderkant van de buitenzool zit dan de ‘holder’. In het Nederlands betekent dat ‘houder’, wat ook meteen de functie duidelijk maakt. Deze houdt namelijk de ‘runner’ vast, het deel waar je op schaatst. Bij veel duurdere schaatsen kun je de holder uit elkaar halen om de runner te vervangen, dat is echter pas nodig als je de schaatsen vaak hebt laten slijpen. Bij veel recreatieve schaatsen is dit niet mogelijk, maar die schaatsen hoeven dan ook minder geslepen te worden. Over het slijpen van schaatsen lees je verderop in dit artikel meer.

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van ijshockeyschaatsen?

Als je éénmaal de keuze hebt gemaakt om voor ijshockeyschaatsen te gaan of je wilt aan ijshockey gaan doen, dan wil je graag de juiste schaats kopen. We lichten er daarom twee belangrijke punten voor je uit. Als je deze punten volledig volgt, weten we zeker dat jij de juiste schaats hebt!

Maat

Nogal voor de hand liggend, zou je denken. Dat klopt! Maar toch is de maat ontzettend belangrijk voor een comfortabele ijshockey schaats. Een te kleine schaats zorgt voor afgeknelde en pijnlijke voeten, en een te grote schaats veroorzaakt blaren. We hebben een gemakkelijk stappenschema voor je, waardoor jij precies weet of je de juiste maat te pakken hebt.

  1. Als je de schaats aantrekt en je voet helemaal naar voren duwt, mag er precies één vinger tussen de achterkant en je hiel zitten.
  2. Duw je hiel terug naar achteren en strik de schoen stevig dicht (zonder af te knellen uiteraard). Als je hiel niet naar voren kan schuiven, is het goed.
  3. Sta op met beide schaatsen aan en loop (wel met beschermers onder de ijzers) wat rond. Als er geen pijnlijke druk is of een oncomfortabel gevoel, dan kun je door naar de laatste stap.
  4. Buig door je knieën en duw de schaats naar de buiten- en binnenkant. De schaats moet stevig blijven staan en je steun geven. Deze bewegingen zijn namelijk cruciaal bij het schaatsen op ijshockeyschaatsen.


Als dit allemaal het geval is, zit je qua maat helemaal goed. De vinger ruimte is nodig omdat voeten in een warme schaats wat opzetten. Nu is dit een adviespagina, maar maken we toch een kleine uitzondering voor een stukje reclame. Bij Internet-Sport&Casuals bieden we namelijk 30 dagen bedenktijd. We raden je aan om die ook te gebruiken om de schaatsen te passen, zodat je zeker weet dat je de juiste maat hebt.

Koop voor kinderen nooit schaatsen op de groei! Dit levert namelijk blaren op, en kan tot akelige blessures leiden. Als je een ijshockeyschoen voor kinderen gaat kopen, zijn er verstelbare schaatsen. Deze zijn met een simpele handeling groter en kleiner te maken. Zo weet je zeker dat ze altijd de juiste maat hebben.

Kunstschaats en ijshockeyschaats op het ijs
De schoen van een ijshockeyschaats is steviger dan die van een kunstschaats.

Materiaal en soort schoen

Het materiaal waar een ijshockeyschaats van gemaakt is, hangt af van het niveau waar de schaats voor bedoeld is. Je zult zien dat veel schaatsen voor beginners en kinderen gemaakt zijn van goedkopere materialen als kunststof. De schaatsen bedoeld voor gevorderde ijshockeyspelers hebben vaak textiel en kunstleer als materialen. Afhankelijk van waarvoor je de schaatsen dus wilt gaan gebruiken, kun je kiezen voor één van deze materialen. Bij ijshockeyschaatsen houdt het volgende bijna altijd stand: hoe duurder de schaats, des te fijner zal deze schaatsen.

IJshockey schaatsen worden over het algemeen in twee soorten geproduceerd: Een hardboot en een semi-hardboot. Bij hardboots bestaat de bovenkant van de schoen uit één stuk. Dit zorgt voor extra stevigheid bij de voet. Deze hardboots worden dan ook door professionele ijshockeyspelers gebruikt. De semi-soft ijshockeyschaatsen hebben een harde buitenschoen, maar ook nog een zachte binnenschoen. Deze schoenen zijn perfect voor recreanten, omdat ze ontzettend comfortabel zitten en meer steun geven dan de hardboots.

Voorgeslepen of niet?

Als je schaatsen koopt, is het verstandig om te bedenken of je ze direct wilt gebruiken (omdat er al ijs ligt bijvoorbeeld) of dat je ze koopt om later pas mee te gaan schaatsen. Deze beslissing is namelijk van belang bij het kopen van voorgeslepen schaatsen. Veel ijshockeyspelers willen de schaatsen zelf laten slijpen, omdat dit exact aangepast kan worden op hun speelstijl. We leggen daar meer over uit bij het onderwerp ijshockeyschaatsen slijpen. Voor recreatieve schaatsers kan het echter heel fijn zijn om al voorgeslepen schaatsen te hebben, zodat je direct het ijs op kunt!

Bekijk onze ijshockeyschaatsen:

 

Welke merken ijshockeyschaatsen zijn er?

Inmiddels weet je wat ijshockeyschaatsen zijn, waaruit ze zijn opgebouwd en waar je op moet letten als je ze gaat kopen. Het is dan erg fijn om te weten dat je op een aantal merken kunt vertrouwen die gespecialiseerd zijn in ijshockeyschaatsen. We nemen er een aantal voor je door.
IJshockeyschaatsen van het merk CCM



CCM

Het merk CCM werd in 1899 in Canada opgericht als Canada Cycle & Motor Company. De focus lag toen eigenlijk op het maken van fietsen, en later auto’s. Beide bleek echter niet erg goed te lukken. Op het moment dat ze niet meer wisten wat te doen, kwam ijshockey hard opzetten als populaire sport in Canada. Ze hebben daar gebruik van gemaakt, en zijn vandaag de dag één van de twee grootste leveranciers van schaatsen in de NHL (de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie). CCM produceert hoge kwaliteit schaatsen, maar je kunt ook bij hen terecht voor kleding, sticks, bescherming en nog veel meer. Een écht ijshockeymerk dus.

IJshockeyschaatsen van CCM

 

 

IJshockeyschaatsen van het merk Bauer



Bauer

Het andere grote merk in de NHL is Bauer. Ook dit merk is opgericht in Canada. Bauer was de eerste producent van ijshockeyschaatsen die de schaats vast maakte aan de schoen. Daardoor kon er veel meer kracht worden gezet, iets wat al snel door alle andere schaatsfabrikanten werd overgenomen. Met jarenlange ervaring en een gezonde concurrentie met CCM, is ook Bauer een topmerk qua ijshockeyschaatsen. Ze bieden hoge kwaliteit, en hebben nog veel meer dan alleen schaatsen. De twee topmerken uit de NHL zijn niet van plan om hun posities wat dat betreft op te geven. Ben je van plan om intensief aan ijshockey te gaan doen, dan raden we één van deze twee aan.

IJshockeyschaatsen van Bauer

 


IJshockeyschaatsen van het merk Nijdam

 

 

 


Nijdam

Een Nederlands merk! Nijdam staat al vanaf eind 19e eeuw in Nederland bekend als hét schaatsmerk voor recreatieve schaatsers. Naast schaatsen zijn ze inmiddels ook op de skate-markt te vinden. De ijshockeyschaatsen van Nijdam zijn bijna altijd al voorgeslepen, en voor kinderen zijn ze in maat verstelbaar. Voor een middagje schaatsen of ijshockey proberen is Nijdam dus de perfecte kandidaat!

IJshockeyschaatsen van Nijdam

 



IJshockeyschaatsen van het merk Fila

 

 

Fila

Opgericht in Italië, richtte Fila zich voornamelijk op andere sporten en sportkleding. Maar ook in de schaatsen zijn ze tegenwoordig erg groot. Door een productie met veel controles komen er ontzettend veel veilige schaatsen van hoge kwaliteit uit de fabrieken. Ze maken ijshockeyschaatsen voor de professionele sport, maar de meeste schaatsen van Fila zijn er voor recreatief gebruik.

IJshockeyschaatsen van Fila

 


IJshockeyschaatsen van het merk Roces

 



Roces

Een tweede Italiaans merk, Roces. Net als hun collega’s van Fila maken ze ijshockeyschaatsen voor zowel professioneel als recreatief gebruik. De focus ligt echter wel op het tweede. Roces gaat voor elegante en sportieve schaatsen, en dat is goed te merken aan de ontwerpen. Het merk is origineel opgericht als maker van ski- en wandelschoenen. Dat zie je dan weer terug in de stevigheid van de schoenen. Een ontzettend goede optie voor betrouwbare en mooie ijshockeyschaatsen.

IJshockeyschaatsen van Roces


 

IJshockeyschaatsen slijpen

Het (laten) slijpen van je schaatsen is erg belangrijk. Op die manier houd je ze namelijk scherp, waardoor je altijd goede grip hebt op het ijs. Dat maakt je sneller en wendbaarder. Een normale ijshockeyschaats is neutraal geslepen en heeft een vrij breed raakvlak. Die schaatsen zijn prima om allround te presteren. Je kunt er goed snelheid op maken, ze zijn stabiel en je hebt gemiddelde wendbaarheid. Je kunt de schaatsen echter ook (laten) slijpen op één van deze onderdelen. Slijpen doe je op het moment dat je voelt dat de schaats minder grip heeft. Dat merk je aan het (zijdelings) wegglijden van de schaats als je afzet. Professionele ijshockeyspelers laten hun schaatsen om de paar weken slijpen. Bij recreatief gebruik zal dat niet nodig zijn, meestal is eens per één of twee jaar al genoeg.

Door het slijpen kun je het raakvlak van de schaats kleiner maken en verder naar voren of achteren plaatsen. Hoe kleiner je het raakvlak maakt, des te wendbaarder zul je zijn op de schaatsen. Plaats je het raakvlak verder naar achteren, dan zul je stabieler op de schaats staan doordat het raakvlak verder onder de hiel zit (daar sta je normaal gesproken ook op). Zorg je er juist voor dat het raakvlak verder naar voren zit, dan kun je beter accelereren. Je schaatst dan namelijk meer op de voorvoet, waarmee je ook afzet als je gaat rennen. Een raakvlak in het midden zorgt voor de precieze middenweg, je kunt dan over langere afstanden snel schaatsen maar verliest wat acceleratie en stabiliteit. Slijpen kun je zelf doen met slijpstenen, maar we raden je aan het door een expert te laten doen. Deze experts hebben vaak computergestuurde slijpstenen, waardoor alles perfect naar wens wordt afgesteld.
 

Wat heb ik nodig voor ijshockey?

Tijdens wedstrijden zijn spelers volledig ingepakt, het is dan ook een hele lijst aan spullen die nodig zijn om te beginnen met ijshockey. We zullen ze hier eerst allemaal benoemen, en bespreken dan de belangrijkste punten nog wat uitgebreider.

  • Schaatsen
  • Stick
  • Helm (met masker)
  • Handschoenen
  • Toque
  • Bitje
  • Bescherming voor lichaam, nek, ellebogen en benen
  • Kleding; shirt, broek en sokken
  • Vanghandschoen (alleen voor goalie)
  • Blockhandschoen (alleen voor goalie)
     

Bekijk onze ijshockey benodigdheden:

IJshockey stick

We hebben de stick al wat eerder benoemd, maar dat was nog lang niet voldoende. De stick is namelijk ontzettend belangrijk voor de ijshockeyspeler, zonder dit hulpmiddel is het namelijk lastig om de puck te spelen. Bij een ijshockey stick zijn er een aantal kwaliteiten waar je op kunt letten. De stick voor de goalie wijkt wat af van de reguliere stick. Deze heeft namelijk een extra lang en dik blad om zo meer oppervlak te hebben waarmee de puck kan worden tegengehouden.

Materiaal

IJshockeysticks worden over het algemeen van twee materialen gemaakt (of een mix van beide): hout en composiet. Houten sticks zijn goedkoper, maar wel zwaarder en over het algemeen stijver. Over die stijfheid lees je later meer. Composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit meerdere componenten, zoals aluminium, carbon of grafiet. Deze sticks zijn duurder, maar een stuk lichter, flexibeler en ze gaan langer mee.

Lengte

Nadat je het materiaal hebt gekozen, is de lengte van de stick van belang. Over het algemeen geldt de volgende regel voor de juiste maat. Ga (zonder schaatsen) rechtop staan en zet de stick vlak voor je op de grond, met het blad naar beneden. De lengte is goed wanneer het uiteinde van de stick tot maximaal het puntje van je neus komt.

IJshockeyspelers variëren wel met de lengte van hun sticks. Over het algemeen geeft een kortere stick betere controle over de puck, en een langere stick geeft juist meer kracht en reikwijdte om te slaan of te verdedigen. Aanvallende spelers gaan dus vaak voor een wat kortere stick, en verdedigende spelers voor een langere. Mocht je nog niet precies weten wat de perfecte lengte voor jou is, dan kun je overwegen om een te lange houten stick te kopen en hem op maat te maken. Dit doe je met een zaag, zorg er dan wel voor dat je het uiteinde van de stick dan goed afvijlt.

Flexibiliteit en stijfheid

De flexibiliteit (ook wel flex genoemd) van een stick bepaalt, samen met de lengte, hoeveel controle je hebt over de puck. Een stick met een hoge flex is, in tegenstelling tot wat je verwacht, stijver. Koop je er één met een lage flex, dan heb je juist een flexibele stick. De flex is opgedeeld in categorieën, die je hieronder terugziet.

Categorie Flex-waarde
Jeugd 40
Junior 50
Mid-flex 60-75
Regulier 85
Stijve flex 100
Extra stijve flex 110

Hoe weet je nu welke flex je nodig hebt? In Amerika en Canada, waar ijshockey enorm groot is, hebben ze daarvoor een rekensom. Je moet daarvoor eerst je gewicht omrekenen naar ponden. Het aantal ponden dat je weegt, deel je vervolgens door twee. Het getal dat daar uit komt, is de flex-waarde die je nodig hebt. Dus stel: Je weegt 80 kilogram. Omgerekend naar ponden is dat 176 pond (1 kilo ≈ 2.2 pond). Dat ronden we voor het gemak even af naar 180 pond. Als je dat door twee deelt, kom je uit op een flex van 90. Ben je nu ontzettend sterk en sla je hard, dan tel je daar 5 flex bij op. Heb je juist wat meer moeite met hard slaan, dan haal je er 5 flex vanaf.Silouet die een rechtshandige ijshockeystick vasthoudt

Rechts- of linkshandige stick

IJshockeysticks hebben een kromming aan het uiteinde die afwijkt naar links of recht, afhankelijk van of je de stick aan de linkerkant of rechterkant van je lichaam vast houdt. Daarmee kun je de puck gemakkelijker onder controle houden. Je weet vast van jezelf of je links- of rechtshandig bent. Normaal erg handige informatie, maar je mag het voor nu even links (of rechts) laten liggen. Bij ijshockey bepaalt namelijk de kant waar je de puck begeleidt of je een lSilouet die een linkshandige ijshockeystick vasthoudtinks- of rechtshandige stick nodig hebt. Je ziet hiernaast al twee voorbeelden hiervoor. Het bovenste plaatje is een linkshandige stick, en het onderste plaatje is dan een rechtshandige stick. Je test dit door met beide handen de stick vast te pakken en klaar te gaan staan alsof je de puck gaat schieten. Aan welke kant je op dat moment het blad van je lichaam houdt (links of rechts) bepaalt welke soort stick je nodig hebt. Bij het kopen van de hockeystick wordt altijd (L) of (R) vermeldt, respectievelijk staat dat voor ‘left’ en ‘right’, maar die letters komen gelukkig handig overeen met links en rechts.

Bescherming

Zoals je in de opsomming misschien al zag, is bescherming een groot deel van de uitrusting van een ijshockeyspeler. Daaronder vallen niet alleen de beschermers voor lichaam, nek, benen en ellebogen, maar ook zeker de helm, handschoenen en het bitje (gebitsbeschermer). Met een rubberen schijf op de baan die snelheden van 160 kilometer per uur kan halen is dat al nodig, maar onderschat ook de tegenstanders niet. IJshockey is namelijk een sport van uitdelen en incasseren.

Voor bescherming voor kinderen geldt hetzelfde als voor schaatsen: Koop het nooit op de groei. Deze moet namelijk goed op de plek zitten, en comfortabel zitten. Veel ijshockeyclubs bieden tweedehands bescherming aan, maar controleer die dus ook grondig. Een goede pasvorm betekent dat de uitrusting het hele lichaam bedekt. Extra aandacht besteed je aan de handschoenen en de helm, want dit zijn de meest kwetsbare delen. De handschoenen moeten tot aan de elleboogbeschermers komen en volledig dekkend zijn. Een helm zit goed als deze niet te strak zit en niet makkelijk naar voren of achteren kan bewegen.


Alles op een rijtje over ijshockeyschaatsen

Meer konden we niet in onze adviespagina krijgen, dus we kunnen ons voorstellen dat het erg veel informatie is om op te slaan. Ook daar helpen we je nog even mee. Je vindt hier alles wat we in dit artikel hebben verteld nog even samengevat onder elkaar.

  • IJshockeyschaatsen zijn speciaal gemaakt om snel te kunnen schaatsen en wendbaar te zijn. Ze zijn de ideale schaats om op te leren schaatsen door de stabiliteit, en verschillen daarin met noren en kunstschaatsen.
  • De schaats is opgebouwd uit drie onderdelen: de laars, de holder en de runner.
  • Bij het kopen van de schaatsen houd je rekening met de maat, het materiaal en de soort schoen. Ook kun je overwegen om een voorgeslepen schaats te nemen of niet.
  • Verschillende merken zijn gespecialiseerd in ijshockeyschaatsen. Voor intensief gebruik tijdens de sport ijshockey kun je het beste voor CCM of Bauer kiezen. Ga je recreatief schaatsen, dan heb je veel opties zoals Nijdam, Fila en Roces.
  • Door je schaatsen te slijpen houd je ze scherp, en je kunt ze precies laten slijpen naar jouw wensen.
  • Voor de sport ijshockey zijn een goede stick en bescherming van groot belang.
     

Heb je al een keuze kunnen maken? Een kijkje nemen in ons assortiment ijshockeyschaatsen kan je al een zetje in de rug geven. Heb je vervolgens toch nog vragen over de schaatsen, neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een chat op de website.
 

Bekijk al onze ijshockeyschaatsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm