Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
11 tips om fit te blijven tijdens het thuiswerken Banner
Geschreven door Tijmen

11 tips om fit te blijven tijdens het thuiswerken

Na een dag thuiswerken komt het je misschien wel bekend voor: een stijve nek of rug en een lamlendig gevoel. Je bent niet de enige! Nu de meeste mensen vanuit huis werken, komen deze klachten veel voor en zijn ze gelukkig te verklaren. Te weinig beweging en een verkeerde zithouding zijn de twee belangrijkste oorzaken. Zo zijn er nog een aantal valkuilen waarvoor we je willen behoeden. Daarom delen we hier onze 11 tips om fit te blijven tijdens het thuiswerken.
 

Tip #1: Ren de trap eens op en af

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je loopt op een werkdag over het algemeen een aantal trappen op en af. Beweging die je lichaam dagelijks goed kan gebruiken. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een wandeling te maken (houd je wel aan de voorschriften van het RIVM en de overheid), de trap op en af rennen of een paar gekke sprongen in de woonkamer te maken. Het maakt niet zo veel uit wat je precies doet, als je jezelf maar in beweging houdt. Op kantoor beweeg je namelijk meer dan je verwacht, én je hebt vaak een goed ingestelde stoel.

Tip #2: Werk niet in bed of op de bank

In het verlengde van de eerste tip: zorg ervoor dat je goed zit. En daarmee bedoelen we dat je vooral niet op de bank of in bed moet gaan zitten met de laptop. Het zorgt niet alleen voor een verkeerde houding, maar je komt ook minder goed los van het denken aan je werk. Je hersenen maken namelijk graag connecties. Een bed hoort bijvoorbeeld bij slapen normaal gesproken. Ga je dus werken in bed, dan wordt dat met elkaar geassocieerd en werken je hersenen graag nog even door als jij al lang wilt gaan slapen. Een goede werkplek (bijvoorbeeld een bureau of een werkkamer) zorgt ervoor dat je na een werkdag ook echt los kunt komen van het werk.

Persoon op fitness bal
Een fitnessbal is ideaal voor thuiswerken: comfortabel, je houding is goed en je beweegt zonder dat je het echt doorhebt best veel.

Tip #3: Wissel de stoel in voor een fitnessbal

Werken op een fitnessbal doet echt wonderen. Je houding verbetert erdoor (want probeer maar eens onderuit te hangen op zo’n bal) en je bent ongemerkt veel meer aan het bewegen dan op een stoel. De stoelen van mensen thuis zijn er daarnaast niet altijd op ingericht om op te werken, waardoor je houding al niet optimaal is. En een fitnessbal is nog multifunctioneel ook, want ’s avonds kun je er een fijne workout mee doen!

Bekijk ons assortiment fitnessballen

Tip #4: Geen pyjama-party

Een zeer aantrekkelijk idee: de hele dag in pyjama rondlopen en werken. Maar dat werkt niet goed voor de concentratie. We komen hierbij weer uit op de associaties die je hersenen maken. Een pyjama hoort bij slapen en een luie dag, niet bij geconcentreerd werken. Je bent daardoor niet volledig bij de les. Schud jezelf dus goed wakker en doe kleren aan die je normaal ook naar het werk zou dragen.

Tip #5: Pauzeer genoeg

Op het werk zijn er vaak collega’s die je herinneren aan een pauze, of die even een praatje maken tijdens het werk. Dat zorgt voor nodige afleiding, waardoor je je daarna weer volledig op het werk kunt storten. Als je thuis werkt zijn deze collega’s er echter niet, en vergeet je vaak een moment rust of beweging te nemen. Zet hiervoor wekkers, en doe dan even wat anders. Eet ook niet achter je laptop/bureau, maar geef jezelf echt even tijd om los te komen van het werk. Beweging kun je krijgen door je huiskamer bijvoorbeeld te veranderen in een mini-gym en een korte workout te doen tijdens de pauzes.

Bekijk ons assortiment fitness-artikelen

Tip #6: Ga ’s avonds sporten

Sporten werkt ontzettend goed om mentaal fit te blijven. Het verbetert daarnaast de weerstand. Maar dat is in deze tijd lastig, want veel sportscholen zijn dicht. Daarom kun je heel goed thuis sporten, met bijvoorbeeld een balanstrainer of halters & dumbbells. Maar ook een ronde hardlopen werkt ontzettend goed. Houd dan wel de richtlijnen van het RIVM en de overheid aan. Je voelt je zo niet alleen fitter, maar het is ook zeer goede afleiding en de beste vervanger voor bankhangen.

Bekijk onze hardloopartikelen:

 

Tip #7: Houd contact met collega’s

Dat je verplicht thuis zit en werkt, betekent niet dat je ook volledig geïsoleerd hoeft te zitten. Sociale contacten zijn een belangrijk onderdeel van werk. Onderhoud die dus. Je kunt dit uiteraard heel goed combineren met een meeting. Zo ben je precies op de hoogte van wat iedereen doet, én heb je toch even wat gesprekken gehad.

Tip #8: Maak duidelijk dat je aan het werk bent

Daarmee bedoelen we vooral richting huisgenoten/gezinsleden. Rust is zeer belangrijk voor de concentratie. Als je hier duidelijk over communiceert, word je minder lastiggevallen. Ook voor anderen is het erg fijn om te weten of je beschikbaar bent of niet. Dat voorkomt irritaties en daar zit je niet op te wachten als je veel samen thuis bent, toch?

Tip #9: Blijf in het ritme

De verleiding van wat langer in bed blijven liggen is groot, maar het is verstandig om het vaste patroon van werktijden aan te houden. Zo heb je straks geen moeite om weer aan het werk te gaan, en je bent solidair aan collega’s die bijvoorbeeld nog wel op kantoor werken. Ritme in het dagelijks leven is daarnaast belangrijk voor een ‘wakker’ gevoel, en je omgeving is er al volledig op ingesteld dat je op werkdagen tijdens kantoortijden niet beschikbaar of aanwezig bent.

Tip #10: Ouders, maak een verdeling

Veel gezinnen zitten samen thuis. Ouders zijn aan het werk terwijl kinderen les moeten krijgen of verzorgd moeten worden. Maak hiervoor een verdeling die je gedurende de dag kunt volgen. Hoe je deze invult, laten we volledig over aan jullie. Je moet immers nog wel wat te doen hebben na het werk…

Vader en kind spelen
Even werk afwisselen met tijd doorbrengen met je kind kan prima, maar maak een goede verdeling.
 

Tip #11: Ontspan na een werkdag

We hebben het al een aantal keer benoemd in dit artikel, maar het is erg belangrijk om werk en privé gescheiden te houden als je thuis werkt. ’s Avonds na het werk samen ontspannen is daar een zeer goede manier voor. Je kunt het beste afstand houden van schermen, want daar kijk je de hele dag al naar. Een puzzel of gezelschapsspel is een leuk en gezellig alternatief.

 

Bekijk al onze spellen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm