Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
Geschreven door Yvonne

7 vragen en antwoorden over thermokleding

Thermokleding kan buiten sporten een stuk aangenamer maken. Met een goed setje thermokleding wordt je zweet beter afgevoerd en verliest je lichaam minder snel warmte. Het is daarnaast niet alleen fijn voor in de winter, ook in de andere seizoenen zorgt het dragen van thermokleding voor extra comfort. Zit jij eraan te denken om thermokleding aan te schaffen? Wij hebben enkele veelgestelde vragen en antwoorden over thermokleding op deze pagina voor je op een rijtje gezet. Heb jij dus vragen, lees dan snel verder!
 

1. Wat is thermokleding?

Thermokleding is gemaakt van synthetische materialen of merino wol en heeft als functie het warm houden of verkoelen van het lichaam. Het materiaal is daarnaast goed in staat om zweet af te voeren. Door een laagje stilstaande lucht tussen je huid en de thermokleding is het voor je lichaam makkelijker om op temperatuur te blijven. Hoe dikker de thermokleding, hoe meer lucht er wordt vastgehouden en hoe minder warmte je verliest. Ideaal dus voor in de winter. Dunnere en strakkere thermokleding is daarentegen in staat snel zweet af te voeren. Dit is dan weer ideaal voor in de zomer.


 

2. Welk type thermokleding heb je nodig?

De termen thermokleding en thermo-ondergoed worden door elkaar heen gebruikt. Er wordt dus hetzelfde mee bedoeld. Thermokleding draag je als basislaag, direct op de huid. Het is dus ook een soort ondergoed. Je draag het namelijk onder andere kleding. Naast een basislaag van thermokleding hoef je geen andere thermokledinglagen te dragen. Eén laag volstaat en geeft voldoende warmte.

Onderkleding: broek of legging

Een thermobroek of-legging moet echt als een tweede huid om je lichaam aansluiten. Een aantal eigenschappen zijn daarbij van belang. Zorg ervoor dat je een broek of legging kiest die geen vervelende knelpunten heeft (denk aan een vervelende naad) en die gemaakt is van een materiaal dat je bewegingen niet beperkt. Daarnaast zijn de ‘standaard’ eigenschappen van thermokleding van belang: sneldrogend, ademend en warmte regulerend.

Ga bijvoorbeeld voor een broek of legging met ondersteunende patches op anatomische tactische plekken op de broek. Deze kunnen zorgen voor extra ventilatie, stimuleren de doorbloeding en geven extra bewegingsvrijheid.

Bovenkleding: shirt of vest

Bij shirts of vesten gelden natuurlijk ook de standaard eigenschappen van thermokleding: sneldrogend, ademend en warmte regulerend. Eventueel kun je gaan voor een shirt of vest met patches op tactische plekken voor extra ventilatie en bewegingsvrijheid. Shirts en vesten zijn er in talloze kleuren en varianten. Daarnaast kun je het beste gaan voor platte naden of een naadloze bovenkleding. Dit zorgt voor minimale irritatie en wrijving, optimale flexibiliteit en uitstekende bewegingsvrijheid.

Overige thermokleding

Naast de boven- en onderkleding kun je ook nog andere soorten thermokleding aanschaffen. Denk hierbij aan thermosokken, thermohandschoenen en nekwarmers in een thermovariant. Op extreem koude dagen, of als je bijvoorbeeld gaat skiën, zijn deze extra kledingstukken ideaal. Ga je skiën of snowboarden, dan is een thermopak dat uit één stuk bestaat erg fijn. Zo heb je zeker geen blote stukken huid en blijft je lichaamswarmte optimaal bij je.

Vrouw draagt zwart/grijze thermosokken en grijze thermokleding
Thermosokken zijn ideaal bij koude voeten, ze houden je voeten namelijk comfortabel warm.
 

3. Wat is een goede pasvorm voor thermokleding?

Thermokleding moet in principe goed aansluiten, het mag dus best strak zitten. Hoe beter het aansluit, hoe beter zweet wordt afgevoerd en je lichaam warm blijft. Het moet natuurlijk niet té strak zitten en je in je bewegingsvrijheid beperken. Daarnaast is het fijn als een shirt goed aansluit op de broek. Als het te kort is en een stuk huid bloot is, verlies je op die plek veel warmte. Jammer. Dan kunnen je broek en shirt nog zo warm zijn, maar wordt je lichaamswarmte niet optimaal vastgehouden.

Daarnaast is naadloze thermokleding ideaal. Dit voorkomt namelijk schuurplekken, waardoor het echt super comfortabel is.


4. Welke stof past het beste bij jou? Merino wol of synthetisch materiaal?

Merino wol

Merino wol komt van het merino schaap. In vergelijking met gewone wol is dit type veel zachter en heeft het een fijnere structuur. Je lichaamstemperatuur wordt er perfect door gereguleerd. Merino wol is in staat om warmte vast te houden, zelfs als het nat is. Daarnaast gaat de stof niet stinken, je kunt het prima meerdere keren dragen zonder uit te wassen. Eigenschappen van deze stof:

  • Ontzettend zacht.
  • Zelfs in staat warmte vast te houden als het nat is.
  • Geen last van vieze geurtjes.
  • Het is redelijk duur.
  • Zwaarder dan synthetische stoffen.
  • Je moet het eigenlijk met de handwas uitwassen.

Synthetische stof

Synthetische thermokleding is licht van gewicht en ontzettend betaalbaar. Het neemt vrijwel geen vocht op maar voert zweet perfect af. Daarnaast is het super duurzaam en is deze thermokleding er in verschillende uitvoeringen en diktes. Eigenschappen van deze stof:

  • Goedkoper dan merino wol.
  • Droogt ontzettend snel. Zo is het ook na uitwassen erg snel droog.
  • Het kan in de wasmachine.
  • Houdt minder goed warmte vast als het nat is.
  • Eerder last van vieze geurtjes.
     

5. Hoe draag je thermokleding?

Thermokleding werkt het beste als je het direct op de huid draagt. Draag het dus altijd als eerste laag kleding. Vervolgens kun je hier een shirt en broek overheen dragen én ook nog een windjack of andere jas. Kortom, je draagt het dus eigenlijk altijd in combinatie met andere kleding. In theorie kun je alleen thermokleding dragen als je gaat sporten, maar dit wordt niet echt aangeraden. Het beste ga je voor een 3 lagen systeem. Dit geldt alleen voor je bovenlichaam:

Laag Eigenschappen
Onderlaag Voor zweetafvoer en drooghouden van de huid. Thermo-ondergoed of thermokleding is hier ideaal voor.
Tussenlaag Isoleert en voert het transpiratievocht verder af. Hierbij kun je denken aan een sportshirt of fleeceshirt.
Buitenlaag Biedt bescherming tegen weersomstandigheden (kou, wind, regen en sneeuw). Denk bijvoorbeeld aan een waterafstotend windjack.

Voor je onderlichaam ga je voor een thermobroek of legging met daarover nog een sportbroek.

Bekijk onze thermokleding:


 

6. Hoe was je thermokleding?

Thermokleding van merino wol hoef je niet zo vaak te wassen als synthetische kleding. Het voordeel van synthetische kleding is daarbij dat het over het algemeen gewoon in de wasmachine kan. Lees wel altijd even van tevoren het label zodat je zeker weet hoe warm je het mag wassen. Ook droogt het snel, waardoor je het na het wassen gewoon even aan de waslijn hangt om te drogen en het vervolgens snel helemaal droog is.

Maar toch moet je ook je wollen thermokleding zo nu en dan eens wassen. Je kunt dit altijd het beste met de hand doen. Wassen in de wasmachine kan er bij wollen kleding namelijk  voor zorgen dat het gaat pluizen/pullen. Wil je wel echt de wasmachine gebruiken? In veel gevallen kan het wel, zolang je een wolwasprogramma gebruikt, niet warmer wast dan 30 graden én niet centrifugeert. En, stop de kleding nooit in de droger.

Hoe was je kleding van merino wol met de hand?

  1. Vul een emmer of teiltje met water met een temperatuur van maximaal 30 graden. Voeg hier wat milde zeep aan toe.
  2. Doe je thermokleding van merino wol in de emmer of het teiltje. Laat het er ongeveer 1 minuut in zitten. Let op: laat het echt niet veel langer in het water liggen.
  3. Haal je kledingstuk uit de emmer en spoel met water van maximaal 30 graden de zeep eruit.
     

Let op: wring wollen kleding nooit uit én stop het nooit in de droger. Leg wollen kleding op een handdoek om te drogen. Even een keer oprollen om het water uit de kleding te krijgen en terug uitrollen. Leg de kleding goed plat neer zodat het kreukvrij op kan drogen.
 

7. Wanneer draag je thermokleding?

Thermokleding kun je heel het jaar door en tijdens sporten of recreatieve activiteiten dragen. Wil je bijvoorbeeld thermokleding aanschaffen om warm te blijven tijdens het wandelen? Dat kan uitstekend. Meer weten over wandelkleding of wandelschoenen? Lees dan onze pagina's 'Wandelkleding kopen: waar let je op' eens door en neem eens een kijkje in onze koopgids voor wandelschoenen. Kleding en onderkleding gekozen en gekocht, dan kun je aan je outdoor-activiteit beginnen! Bij de keuze voor onderkleding kun je het beste gaan voor thermokleding of -ondergoed dat speciaal geschikt is voor koud of warm weer. 

Zomer

Met warm weer kun je het beste gaan voor dunne thermokleding. Dit klinkt misschien al heel logisch, want je hebt geen dikke kleding nodig om je warm te houden. Maar als deze dunne kleding ook nog eens goed aansluit op de huid, helpt het om zweet af te voeren naar buiten toe. Is het echt heel heet buiten dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zonder thermo-laag naar buiten te gaan.

Lente/herfst

In de lente en herfst wil je thermokleding die je warm houdt én zweet afvoert. Vooral op de frissere dagen wil je dat je warm blijft, en op de wat warmere dagen is de zweet-afvoerende functie het meest belangrijk. Het beste ga je in deze seizoenen voor kleding die geschikt is voor temperaturen tussen de 0 en 15 graden. In de herfst en lente schommelen de temperaturen meestal hiertussen.  

Winter

In de winter draag je het liefste voor thermokleding die je warm houdt. Ga voor wat dikkere thermokleding die wat losser valt. Dit type houdt je lichaamswarmte het beste vast. Daarnaast kun je het beste gaan voor kleding met merino wol. Merino wol is namelijk perfect in staat om warmte vast te houden. 

Man draagt een groen thermopak, compleet met muts
In winterse omstandigheden is een thermopak dat uit één stuk bestaat echt ideaal. Zo heb je zeker geen blote stukken huid!

Heb je toch nog vragen over thermokleding of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Wil je thermokleding aanschaffen om warm te blijven tijdens het wandelen? Dat kan ook uitstekend.
 

Bekijk onze thermokleding

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm