Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Hoe ga je goed voorbereid voetballen? Banner
Geschreven door Tijmen

Hoe ga je goed voorbereid voetballen?

Voetbal is al jaren verreweg de populairste sport in Nederland. Jong en oud staan iedere week weer meerdere keren op het voetbalveld, de één wat beter voorbereid dan de ander. Wil jij het optimale uit jezelf halen, maar weet je nog niet precies hoe? Of begin je net met voetballen en ben je op zoek naar een goede manier om jezelf voor te bereiden? Dan is dit de gids voor jou! Na het lezen van de tips en informatie op deze pagina kun jij uiteindelijk de sterren van de hemel te spelen.

We gaan in dit artikel niet te veel in op een voorbereiding op het voetbalseizoen zelf. Dat lees je namelijk terug in ons artikel 'Begin fit aan het nieuwe voetbalseizoen'. Hier lees je hoe je er iedere week weer voor zorgt dat je er helemaal klaar voor bent om je tegenstander de baas te zijn.

Dit voorbereiden bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Zorg dat je materiaal in orde is
  2. Bereid je fysiek goed voor
  3. Wees mentaal klaar om te gaan

 

1. Zorg dat je materiaal in orde is

Met het woord ‘materiaal’ bedoelen we in dit geval alle spullen die nodig zijn om te kunnen voetballen, in de breedste zin van het woord. Als je erover na gaat denken, is dat namelijk een hele lijst. Toch beperken we onszelf hier even tot de belangrijkste onderdelen, zoals de voetbalschoenen, scheenbeschermers en kleding. We komen bij onderdeel 3 (Wees mentaal klaar om te gaan) wel nog even terug op extra materialen.

Voetbalschoenen

Uiteraard beginnen we bij het belangrijkste onderdeel van de voetbaloutfit: de schoenen! Er is eindeloos veel keuze qua materialen, merken en soorten schoenen. We hebben daarom een kort driestappenplan voor het kiezen van de juiste schoenen:

Stap 1. Bedenk op welke ondergrond je het meest speelt

Je kunt bij voetbalschoenen kiezen uit verschillende soorten noppen. Deze hebben allemaal een verschillende benaming, gebaseerd op de ondergrond waarvoor ze zijn gemaakt. Je kunt kiezen uit FG (stevige ondergrond, droog en natuurlijk gras), AG (kunstgras), SG (zachte ondergrond, nat en drassig gras) en IC (indoor, speciaal voor zaalvoetbal). Deze beschrijvingen worden altijd genoemd bij de productinformatie van voetbalschoenen. Veel professionele voetballers hebben zowel een FG als een SG paar schoenen, maar de meeste amateurvoetballers hebben voldoende aan alleen een paar FG-voetbalschoenen. We raden je bij kunstgras wel echt AG-noppen aan, deze slijten namelijk een stuk minder hard op die ondergrond.

Kinderen staan op een rij op het voetbalveld
Voetbalschoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Jouw keuze hangt onder andere af van de ondergrond waar je het meest op speelt.

Stap 2. Ga voor schoenen die passen bij je speelstijl

Ben je een verdediger of keeper? Kies dan voor schoenen die comfortabel zitten en tegen een stootje kunnen. Je moet er namelijk veel ballen mee afpakken en zult af en toe een tegenstander raken. Is jouw positie op het middenveld? Ga dan voor schoenen die gemaakt zijn voor controle en grip. Vaak hebben deze schoenen bijvoorbeeld een combinatie van kleinere ronde noppen en juist wat meer langwerpige noppen. Sta je juist in de aanval? Dan heb je snelheid nodig om je tegenstander voorbij te dribbelen. Kies dan voor schoenen van dun en licht materiaal, vaak met langere noppen voor extra grip bij hogere snelheden.

Stap 3. Kies het juiste materiaal

Voetbalschoenen zijn er tegenwoordig in grofweg twee materialen: leer en synthetisch. Waar leer jarenlang de overhand had, zie je tegenwoordig steeds meer synthetische schoenen op de Nederlandse velden. Leren schoenen zitten wat comfortabeler, en synthetische schoenen zijn lichter en ‘reageren’ iets beter op de bewegingen die je maakt. We raden verdedigers aan om te kiezen uit leren of synthetische schoenen, en aanvallers juist om te gaan voor lichte synthetische schoenen. Bij middenvelders hangt het af van de manier van spelen, aanvallend of verdedigend, of je juist voor wat lichtere (synthetisch) of stevigere (leren) schoenen moet kiezen.

Bekijk al onze voetbalschoenen

Scheenbeschermers

Het beschermen van je schenen is verplicht in het voetbal, en dat is soms maar goed ook! Qua scheenbeschermers heb je een keuze te maken.

Het is namelijk belangrijk om na te denken over of je alleen je schenen wilt beschermen, of ook bescherming voor je enkels wilt hebben. Heb je van jezelf zwakke enkels? Dan is het slim om voor scheenbeschermers met een enkelsok te kiezen. Hierbij zit de scheenbeschermer vast aan een gedeelte waar je je enkels in ‘vast zet’. Een trap op je enkel komt op die manier wat minder hard aan. Aan de andere kant zorgt deze enkelsok er misschien voor dat je iets minder controle hebt over de bal. De keuze valt in dat geval al snel op een beschermer voor alleen de schenen. Deze worden vaak bevestigd met klittenband of in een speciale houder geplaatst. Op die manier blijven ze de hele wedstrijd om je onderbeen zitten, en heb je er verder (als het goed is) geen last van.

De maat van een scheenbeschermer is tegenwoordig heel persoonlijk. Vroeger was het de bedoeling dat de scheenbeschermer ook daadwerkelijk je hele scheen bedekte, en dus van net boven de enkel tot net onder de knie kwam. Maar scheenbeschermers worden steeds kleiner gemaakt en gedragen, vooral omdat dit meer controle zou bieden bij het voetballen en je ‘minder last’ hebt van de scheenbeschermer. Voetballers als Memphis Depay en Jack Grealish dragen zelfs kindermaten. Dat raden we niet aan, het is namelijk wel belangrijk dat de beschermer ook daadwerkelijk beschermt.

Voor welke maat scheenbeschermers ga je? We adviseren om toch de maattabellen van de producenten op te volgen. Hieronder hebben we de meest gangbare maten voor je op een rijtje gezet in twee tabellen:

Maattabel scheenbeschermers kinderen

Lichaamslengte Maat scheenbeschermers
100 - 120 cm S
120 - 140 cm M
140 - 160 cm L
160 - 175 cm XL

Maattabel scheenbeschermers volwassenen

Lichaamslengte Maat scheenbeschermers
140 - 150 cm XS
150 - 160 cm S
160 - 170 cm M
170 - 180 cm L
180 - 200 cm XL

Voor extra hulp bij je zoektocht naar scheenbeschermers is het raadzaam om onze koopgids voor scheenbeschermers eens te raadplegen.

Kleding

Je hebt op wedstrijddagen niet heel veel keuze als het gaat om je tenue, dat moet namelijk hetzelfde zijn als dat van je teamgenoten. Toch kun je qua kleding een hoop keuzes maken die nét het verschil kunnen maken tussen goed in je vel zitten of het bijvoorbeeld net te koud hebben.

Op koude dagen is het slim om meerdere lagen aan te trekken, ook tijdens wedstrijden. Draag bijvoorbeeld een thermoshirt en een slidingbroek. Die slidingbroek helpt gedeeltelijk tegen de kou, maar is er voornamelijk om ervoor te zorgen dat je bovenbenen niet geschaafd uit de strijd komen na een sliding. Een liesbroekje werkt daarnaast ontzettend goed bij het voorkomen van liesblessures. Zorg er bij koud weer voor dat je voor en na de wedstrijd een trainingspak draagt, en het liefst ook in de rust even een jas om je heen slaat. Op die manier blijf je warm, en voorkom je dus blessures.

Warm weer? Zorg dan juist voor minder laagjes en goed ademende stof. Katoen is bijvoorbeeld af te raden. Mocht je bij de voetbalvereniging meerdere tenues hebben voor bijvoorbeeld uit- en thuiswedstrijden, spoor je teamgenoten dan eens aan om voor de lichtste kleur te kiezen bij hitte. Donkere kleding trekt namelijk meer warmte aan. En iets minder kleding gerelateerd: blijf veel drinken, ook als je even geen dorst hebt.
 

2. Bereid je fysiek goed voor

Nu het materiaal op orde is, kun je je meer op jezelf gaan richten qua voorbereiding. We gaan het eerst hebben over fysieke voorbereiding. Dat varieert van een aantal oefeningen die je uit kunt voeren tot goed eten en drinken voor de wedstrijd.

Zorg voor goede slaaprust

Je presteert vanzelf beter wanneer je lichaam goed is uitgerust. Zorg er dus voor dat je voldoende slaap hebt gekregen in de nacht voor de wedstrijd. Dit klinkt als de gemakkelijkste tip, maar toch zie je in de praktijk dat dit niet vaak wordt opgevolgd. Dat kan vanwege verschillende redenen zijn, bijvoorbeeld omdat veel wedstrijden in het weekend worden gespeeld of door spanning voor een wedstrijd. Zorg er in dat laatste geval voor dat je jezelf wat extra tijd gunt om in slaap te vallen, en ga extra vroeg naar bed. Je merkt het verschil echt, dat beloven we!

Eet en drink goed voor de wedstrijd

Uiteraard is het de bedoeling dat je altijd voldoende eet en drinkt, maar voor een wedstrijd is het extra belangrijk. Je lichaam moet namelijk een flinke inspanning doen, en verbrandt daarbij vooral eerst de suikers die je lichaam opslaat in de organen. Zorg er dus voor dat je veel suikers in je lichaam hebt. Dit doe je door koolhydraten te eten. Die worden door je lichaam namelijk omgezet in suikers. Eet daarom de avond van tevoren een flink bord pasta. Het is niet voor niets dat professionele wielrenners dat tijdens de Tour de France zo veel eten.

Maar niet alleen in pasta zitten koolhydraten. Je vindt ze ook in bijvoorbeeld volkoren brood, muesli en bananen. De optimale voorbereiding is dus de avond van tevoren een bord pasta, en de ochtend van de wedstrijd een paar volkoren boterhammen of muesli met een banaan als ‘toetje’. Eet ook vooral op tijd, dat kan maagkrampen voorkomen. Zo’n twee uur van tevoren is perfect.

Drink vooral op de dagen voor de wedstrijd veel water. De inspanning van een wedstrijd zorgt ervoor dat je gaat zweten en dus veel vocht verliest. Door een aantal dagen van tevoren al wat meer water te drinken zorg je ervoor dat het vochtniveau van je lichaam daar op voorbereid is. Drink niet vlak voor de wedstrijd veel water, dat kan voor een ‘klotsende’ maag zorgen én je moet dan misschien tijdens de wedstrijd een sanitaire stop inlassen: niet ideaal.

bidons op een voetbalveld
Vocht is belangrijk voor een voetballer, maar probeer vooral de dagen voor de wedstrijd al goed te drinken.

Zorg goed voor je lichaam

Wellicht spreekt dit voor zich, maar toch willen we de nadruk hier nog even leggen op hoe je letterlijk fysiek gezien het veld op stapt. Het is namelijk belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, door voldoende te bewegen (dus minstens een keer te trainen) en wellicht nog wat oefeningen voor jezelf te doen. Je uithoudingsvermogen en spierkracht worden hier niet alleen beter van, je merkt ook dat je goed in je vel zit en daardoor zelfvertrouwen krijgt. Dat sluit perfect aan bij het volgende punt!

Meer weten over hoe je je echt goed fit wordt? In ons artikel 'Begin fit aan het nieuwe voetbalseizoen' leggen wij dit met zes tips uit. 

 

3. Wees mentaal klaar om te gaan

Geestelijke voorbereiding is minstens net zo belangrijk als lichamelijke voorbereiding voor een voetballer. Ben je mentaal niet helemaal klaar voor de wedstrijd? Dan presteer je nooit optimaal. Maar hoe bereid je je zo goed mogelijk voor? We vertellen het je meteen.

Mentale voorbereiding doe je niet alleen op de wedstrijddag zelf. In een ideale wereld ben je een aantal dagen van tevoren al bezig met de wedstrijd en de voorbereiding daarop. Mediteren is daar een goede manier voor. Toch begrijpen we dat je wellicht niet de tijd hebt of wilt nemen om dat te doen. Daarom leggen we hier vooral uit wat je op de wedstrijddag (en de avond ervoor) kunt doen om mentaal klaar te zijn voor de wedstrijd.

Visualiseer je wedstrijd

Er werkt niets zo goed tegen spanning als het vooraf visualiseren van je wedstrijd. We bedoelen dan niet simpelweg indenken hoe het is om op het voetbalveld te staan, maar echt even de tijd nemen om de sfeer van de wedstrijd en alles er omheen in te beelden. Je kunt de invulling hiervan volledig zelf bepalen. De één vindt het fijn om zichzelf helemaal af te sluiten met wat muziek, en de ander gaat juist de tuin in om wat bewegingen te maken die je in het veld ook maakt. Put jezelf uiteraard niet uit hiermee. Je merkt na het inleven in zo’n wedstrijd dat je het gevoel van spanning al beter een plek kunt geven, omdat je weet waar je je op voorbereidt.

Creëer een routine

Vastigheid voor een wedstrijd zorgt ervoor dat je klaar bent om te presteren. Een ritme werkt doordeweeks ook extra fijn bijvoorbeeld. Het is de avond en ochtend voor een wedstrijd niet anders. Op die manier laat je je lichaam weten dat de wedstrijd er weer aan zit te komen. Werkt de routine goed? Dan merk je dat je er vertrouwen in krijgt, en de routine echt vast begint te worden. Het gaat uiteindelijk allemaal om vertrouwen in je eigen kunnen krijgen, dus probeer ook uit wat wel en niet fijn in jouw routine past.

Wat we qua routine in ieder geval adviseren is om ervoor te zorgen dat je ’s ochtends geen haast of stress hebt. Leg je spullen dus op tijd klaar en ontbijt op tijd. Probeer ook niet te veel fysiek werk uit te voeren. Zet eens wat fijne muziek op die jou motiveert en wandel een klein rondje bijvoorbeeld. Of ruim het huis op, zijn je huisgenoten nog blij mee ook!

Maar routine gaat verder dan het ’s avonds en ’s ochtends voorbereiden op de wedstrijd. Veel voetballers zijn bijgelovig, en trekken bijvoorbeeld eerst hun rechterscheenbeschermer, kous en schoen aan voor ze aan de linkerkant beginnen. Daar oordelen wij niet over. Integendeel: bevalt jou dit goed? Blijf het dan vooral doen! Routines en rituelen zijn heel persoonlijk, en we raden je vooral aan te vinden wat bij je past.

Zorg voor de juiste materialen

We weten het: het onderdeel materialen hebben we al lang behandeld. Toch komen we er bij het mentale gedeelte nog even op terug. De juiste materialen kunnen je namelijk een flinke boost in zelfvertrouwen geven. Het is niet voor niets dat veel professionele voetballers vlak voor een invalbeurt nog even bezig zijn met hun materiaal: tape rond de sokken, veters op een speciale manier strikken en een haarbandje in. Ze voelen zich fijner als alles in orde is, omdat ze zich dan volledig kunnen richten op de prestatie die ze moeten leveren. Dit werkt op alle niveaus, probeer het maar eens uit!
 

Kort samengevat

Om je optimaal op een voetbalwedstrijd voor te bereiden, zorg je dat drie punten goed op orde zijn. Allereerst ga je met goed materiaal het veld op, waarbij je voornamelijk let op je voetbalschoenen en scheenbeschermers. Is dat goed geregeld, dan kun je de focus meer op jezelf gaan leggen. Zorg ervoor dat je fysiek en mentaal klaar bent om je kunsten te vertonen. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen, en je zult zien dat de prestaties vanzelf volgen!

Heb je toch nog vragen over hoe je goed voorbereid aan het voetbalseizoen begint of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al onze voetbalspullen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm