Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Thuis fitnessen: tips en tricks Banner
Geschreven door Yvonne

Thuis fitnessen: tips en tricks

Om gezond en fit te blijven hoef je helemaal niet je huis uit om naar de sportschool te gaan. Je kunt heel eenvoudig thuis sporten, zowel met als zonder fitness apparaten. Er is van alles mogelijk. En het is makkelijker dan je misschien denkt. Je hebt er niet veel meer voor nodig dan een paar vierkante meter ruimte, sportkleding en eventueel wat fitness apparaten of –attributen. Wil je meer informatie en tips over thuis fitnessen? Lees dan verder!

Snel naar:

1. Voordelen en nadelen van thuis fitnessen
2. Thuis sporten: 7 tips
3. Eenvoudige fitness oefeningen voor thuis
4. Korte samenvatting
 

Voordelen en nadelen van thuis fitnessen 

Waarom sporten mensen eigenlijk? Sporten is gewoon gezond en goed voor je. Mensen doen het niet alleen om af te vallen, maar ook om fit te blijven/worden. Of je nu in een sportschool of thuis sport, beide opties hebben zo hun voor en nadelen. Een groot voordeel van thuis sporten is dat je de deur niet uit hoeft. Maar er zijn nog veel meer voor en –nadelen te bedenken, die we hieronder even kort benoemen:

Voordelen

  • Je hoeft het huis niet uit en bespaart dus tijd.
  • Je kunt sporten waar en wanneer je wilt.
  • Het is goedkoper dan sporten in een sportschool.
  • Je hebt meer privacy.

Nadelen

  • Je hebt niet altijd alle fitness apparaten die je wilt hebben.
  • Fitness materiaal kost geld, dus je zult in het begin wat moeten investeren.
  • Je mist het sociale aspect van sporten.
     

Twee mensen die buiten aan het sporten zijn
Je kunt op alle plekken 'thuis' sporten. Bij mooi weer ga je gewoon in de tuin of in een park sporten.
 

Thuis fitnessen: 7 tips

Hoe zorg je ervoor dat thuis fitnessen één groot succes wordt? Het hangt grotendeels af van motivatie. Hieronder geven wij je zeven tips om je workout-sessies te laten slagen:

1. Schaf een aantal fitness artikelen en -apparaten aan.

Het eerste ding, en misschien ook meteen het belangrijkste, wat je moet doen als je thuis gaat sporten is enkele fitness artikelen en –apparaten aanschaffen. Dit hoeft niet veel te zijn, maar je hebt wel iets nodig om thuis te kunnen sporten. Wij geven je alvast een paar ideeën, maar je kunt natuurlijk zoveel aanschaffen als je zelf wilt (of als je budget toestaat):

  • Fitness kleding. Sport je regelmatig, verwen jezelf dan ook af en toe met nieuwe sportkleding en sportschoenen. Als er iets niet prettig is tijdens het sporten zijn het kleding en schoenen die niet fijn zitten. Ga voor ademend, lichtgewicht en natuurlijk een leuke kleur/print.
  • Kleine fitness attributen. Je kunt verschillende kleine fitness attributen in huis halen waarmee je je sportsessie extra leuk kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan dingen als: een fitness elastiek, fitnessbal, fitnessmat, hoelahoep, dumbbells en/of een springtouw.
  • Fitness apparaten. Daarnaast kun je je thuissportplek nog uitbreiden met allerlei fitness apparaten. Denk bijvoorbeeld aan: een crosstrainer, hometrainer, loopband, roeitoestel, krachtstation en/of een trampoline.
     

Bekijk onze sportkleding en -attributen:

2. Of fitness met items die je in huis hebt.

Je hoeft niet eens heel veel apparaten of artikelen aan te schaffen om thuis te kunnen sporten. Met alleen een matje, een goede sportoutfit en eventueel wat items die je al in huis hebt kun je al prima sporten. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is even goed out-of-the-box denken. Wij geven je alvast een paar ideeën van hoe je kunt sporten met dingen die je thuis hebt liggen:

  • Vul plastic flessen met zand of water om er gewichten van te maken (goede vervanging voor dumbbells) .
  • Gebruik je trap in huis, als je die een hebt natuurlijk, als een soort ‘step’. Zo kun je verschillende oefeningen doen om je benen te versterken en strakker te maken.
  • Boeken. Grote zware boeken zijn ideaal als vervanging voor dumbbells of een kettlebell. Houd één boek met twee handen vast en doe je oefeningen.
  • Een stoel. Je kunt een stoel gebruiken om vast te houden tijdens het uitvoeren van oefeningen, waardoor je bepaalde oefeningen net wat anders/intensiever kunt maken. Daarnaast kun je over de stoel heen springen of er zelfs op springen. Let hierbij wel goed op dat de stoel sterk genoeg is en goed stevig staat. 

3. Stel jezelf realistische doelen.

Wat bij het thuis sporten vaak een valkuil is, is ‘motivatie’. Als je naar de sportschool of sportclub gaat hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je de deur uit gaat, de motivatie volgt dan meestal wel. Maar hoe motiveer je jezelf nu echt goed om te gaan sporten als je de deur niet uit hoeft? Je hebt met niemand anders afgesproken dat je gaat sporten en betaalt geen geld voor een sportschoolabonnement, waardoor het veel makkelijker is om dan maar niet te sporten. Om toch consequent te sporten en echt motivatie te vinden om te gaan sporten is het slim om realistische doelen voor jezelf te stellen. Denk niet meteen aan het einddoel dat je wilt bereiken, maar verdeel dit doel op in kleinere doelen. Bedenk dus niet: ‘ik wil vijf of tien kilometer kunnen rennen’. Nee, bouw het langzaam op. Zo haal je je doelen makkelijker en raak je niet gedemotiveerd omdat je je doelen niet haalt.

4. Plan een vast tijdstip in.

Een andere tip om ervoor te zorgen dat je genoeg motivatie vindt om thuis te sporten is een vast tijdstip inplannen (en hier vervolgens niet van afwijken, tenzij het echt niet anders kan). Het kan heel verleidelijk zijn om thuis wat anders te gaan doen als je eigenlijk tegen jezelf gezegd hebt dat je moet gaan sporten. Denk bijvoorbeeld aan de afwas doen of een was aanzetten, even grondig stofzuigen of op de bank gaan liggen om te Netflixen. Plan dus voor jezelf een tijd in om te sporten en houd je aan dit tijdstip. Oftewel, plan je andere taken om het sporten heen in plaats van andersom.

Twee mensen die thuis sportenJe hoeft helemaal niet in je eentje thuis te sporten. Nodig gewoon een trainingsmaatje uit of sport met je vriend(in).

5. Sport alleen óf zoek een trainingsmaatje.

Thuis sporten kun je misschien wat saai vinden. Voor sommige mensen is alleen sporten, met alle privacy van de wereld, een droom die uitkomt. Iemand anders vindt er helemaal niks aan. Wat je altijd kunt doen is thuis sporten met een vriend of vriendin. Plan gewoon een vaste doordeweekse avond of tijd in het weekend in om samen te sporten. Na het sporten kun je nog even gezellig bijkletsen, een serie kijken of natuurlijk een drankje doen (al drink je dan je misschien alle calorieën er weer aan die je er net af gesport hebt).

6. Sport met muziek of je favoriete film/serie.

Met de juiste muziek of film/serie vliegt je workout-sessie voorbij. Stel een leuke afspeellijst met een goede beat samen, waardoor je echt op de muziek kunt gaan bewegen. Daarnaast is het natuurlijk een stuk leuker om naar muziek te luisteren dan naar je eigen ademhaling. Heb je geen zin om steeds met muziek te sporten? Zet dan eens een film of serie aan. Een leuke serie of film zorgt ervoor dat je wordt afgeleid, waardoor je sportsessie voorbij vliegt! Niets is irritanter dan op de loopband of crosstrainer staan en elke tien seconden naar het display kijken om te zien hoe ver je al bent. Dan lijkt je workout ineens extreem lang te duren. Dus, muziek of serie/film aan en sporten maar!

7. Volg een online sportles.

Wat je ook altijd nog kunt doen is een online sportles volgen. Je kunt natuurlijk gaan voor een klassieker zoals ‘Nederland in Beweging’, maar er zijn nog veel meer verschillende lessen waar je uit kunt kiezen. De meeste sportscholen organiseren inmiddels hun eigen online sportevenementen en –lessen. Ben jij niet zo creatief in het zelf bedenken van een sportsessie, heb je geen zin om zelf dingen te bedenken of vind je het gewoon echt superleuk om echt een les van iemand te volgen, dan is een online sportsessie dé ideale uitkomst!

Vrouw die online sport via laptop
Je kunt thuis eenvoudig een sportles online volgen via een laptop of je mobiel. 
 

Thuis fitnessen: 4 eenvoudige oefeningen

Je kunt thuis je hele lichaam trainen, als je maar weet wat voor oefeningen je allemaal kunt doen. Voor sommige oefeningen heb je gewichten of fitness apparatuur nodig. Wij geven je hieronder enkele eenvoudige oefeningen om thuis mee te starten. Daarnaast kun je de intensiviteit van deze oefeningen opvoeren door steeds meer herhalingen uit te voeren of bijvoorbeeld gewichtjes in je handen vast te houden. Enkele ‘makkelijke’ oefeningen:

Oefening 1: squaten

Met squaten kun je je benen en billen trainen. Maar hoe doe je een squat?

  1. Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar en zorg ervoor dat je tenen recht naar voren wijzen.
  2. Buig vervolgens je benen en zak naar beneden. Het voelt een beetje alsof je gaat zitten. Heb je hier wat moeite mee? Zet dan een (lage) stoel neer en ga net niet zitten.
  3. Let erop dat je een holle rug hebt tijdens het naar beneden zakken en je knieën uiteindelijk ongeveer een hoek van 90 graden hebben.
  4. Duw jezelf vervolgens vanuit de achterkant van je voeten weer omhoog.
  5. En herhalen maar.

Begin met bijvoorbeeld een serie van tien squats, een paar seconden pauze en dan weer een serie van tien squats. Alles draait om herhaling én het goed uitvoeren van de oefening. Als je meteen té veel wilt voer je de oefening misschien niet meer goed uit, waardoor de kans op blessures vergroot en de laatste paar squats gewoon eigenlijk overbodig zijn.

Oefening 2: planken

Planken is ontzettend goed om bijna al je spieren te trainen. Je moet je lichaam een tijdje in dezelfde houding houden, waarmee je vervolgens je buik-, been- en rugspieren traint. Maar hoe voer je een plank uit?

  1. Ga op je buik op de grond liggen.
  2. Plaats je ellebogen vervolgens in een hoek van 90 graden op de grond, in dezelfde lijn als je schouders.
  3. Maak daarna een rechte ‘plank’ van je lichaam. Hiervoor moet je bijna al je spieren goed aanspannen. Je gewicht steunt dan op je onderarmen en tenen.
  4. Let erop dat je je rug echt recht houdt. Je zult in het begin namelijk waarschijnlijk de neiging hebben om te overstrekken of je rug juist wat bol te maken.
  5. En wachten maar. Probeer deze oefening bijvoorbeeld de eerste keer 30 seconden vol te houden en bouw deze tijd langzaam op. En ja, 30 seconden duren lang als je aan het planken bent.

Is een normale plank nog wat te lastig? Zet je gewicht dat niet op je tenen maar op je onderbenen. Oftewel, je steunt dan op je ellebogen en onderbenen. Lukt dit na een tijdje goed, voer dan de normale plank uit. En dan daarna: push-ups. Dit is gewoon een plank positie, maar dan ga je vervolgens naar de grond bewegen tot je de grond bijna raakt en duw je jezelf vervolgens weer omhoog. En de hele tijd houd je je lichaam in de rechte plank positie.

Oefening 3: crunches

Crunches zijn perfect om je buikspieren te trainen. Maar hoe doe je een crunch?

  1. Ga op je rug op de grond liggen.
  2. Buig je knieën licht en leg je handen achter (of naast) je hoofd.
  3. Vervolgens breng je je schouders een klein stukje omhoog (richting je knieën), en span je buikspieren aan.
  4. Let erop dat je voeten en onderrug niet van de grond af komen.
  5. Vervolgens breng je je bovenlichaam en schouders weer naar beneden. En herhalen maar!

Oefening 4: lunges

Lunges zijn goed voor heel je onderlichaam. Er zijn verschillende varianten, maar de variant die het meest gedaan wordt is de voorwaartse lunge. Maar hoe doe je dan een lunge?

  1. Sta rechtop, benen op heupwijdte uit elkaar,  handen op je heupen en span je buikspieren aan.
  2. Vervolgens doe je met één voet een stap naar voren.
  3. Daarna: zakken. Bij je voorste been tot je knie in een hoek van 90 graden staat. Bij je achterste been gaat je knie richting de grond in een hoek van 90 graden (hierbij komt je voet wat omhoog, zodat alleen je tenen de grond nog raken).  
  4. Let erop dat je voorste knie in lijn met je voet blijf, ga niet verder.
  5. Vervolgens een paar seconden vasthouden, weer omhoog en herhalen maar!

Je kunt deze oefening op verschillende manieren uitvoeren. Loop vooruit en wissel steeds de been die je vooruit zet. Voer de oefening springend uit. Plaats je voorste of achterste voet op een verhoging en voer dan lunges uit. Er is ontzettend veel mogelijk, maar als je begint, begin dan met een simpele voorwaartse lunge.

Bekijk onze sportartikelen:

 

Samengevat

Thuis kun je uitstekend sporten. Het heeft zo zijn voordelen en nadelen, maar het is stukken makkelijker te realiseren dan je misschien denkt. Met bovenstaande tips ontdek je het thuissporten binnen no-time en kom je erachter dat het eigenlijk best wel fijn is om thuis te sporten. En of je nu sport om af te vallen of fit te blijven/worden, met de juiste voeding en oefeningen wordt elke workout-sessie één groot succes!

Heb je toch nog vragen over thuis fitnessen? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al onze fitness artikelen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm