1. Wat maakt golfen zo leuk?
2. Heb je een golfvaardigheidsbewijs nodig?
3. Wat zijn de belangrijkste regels bij golf?
4. Welke golfclubs heb je nodig?
Tips voor de beginnende golfer
Ben je van plan om te leren golfen? Dat is zeker een leuk idee, want golf is niet voor niets erg populair in ons land. De NGF (Nederlandse Golf Federatie) is qua ledenaantallen de vierde grootste sportbond van Nederland, en dan zijn er ook nog veel recreatieve golfers die níet bij de bond ingeschreven staan. Je bent dus zeker niet de enige die iets met deze sport heeft. Wanneer je wilt beginnen als golfer, moet je jezelf hier wel goed op voorbereiden. Hier helpen wij je graag bij met diverse nuttige tips, zodat jij de show steelt op de green!
Snel naar:
Wat maakt golfen zo leuk?
Zoals gezegd genieten erg veel mensen van een lekker potje golfen. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom er zo veel beoefenaars van deze sport zijn. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:
- Golf speel je in de open lucht, wat erg gezond is.
- Je ontspant helemaal als je speelt op mooie banen in de frisse natuur.
- Het is fysiek goed voor je. Je legt namelijk veel kilometers af door over het terrein te lopen en de golfswing voer je met je hele lichaam uit.
- Je bepaalt zelf hoe lang je gaat golfen. Vind je de baan te groot? Dan stop je gewoon vóór de laatste hole al.
- Het is een sport die erg gezellig is om samen te doen, maar je haalt ook zeker plezier uit een potje golf in je eentje.
- Bij golf komt aardig wat variatie kijken. De holes wisselen, het weer is altijd anders en de slag die je moet maken is ook nooit hetzelfde.
Twijfel je tussen meerdere sporten welke je het liefst wilt gaan beoefenen? Gebruik dan de informatie uit ons artikel ‘Begin met sporten: welke sport past bij mij?’ als hulpmiddel bij het maken van jouw keuze.
Golf is een sport voor iedereen
Golf, het werd lang als een elitaire sport gezien. Een sport die vooral door de rijkeren werd beoefend. Inmiddels wordt er heel anders naar golf gekeken. Het zijn lang niet alleen maar rijke mannen met polo’s en ruitjesbroeken die met golfkarretjes van hole naar hole rijden. Dat de golfbond een van de grootste bonden van Nederland is, is hier al een duidelijk signaal van. Golf is voor iedereen, vandaar ook dat steeds meer golfclubs speciale jeugdprogramma’s samenstellen om jongeren kennis te laten maken met de sport.
Golf is een leuke sport voor mannen en vrouwen van alle leeftijden.
Heb je een golfvaardigheidsbewijs nodig?
Er zijn enkele kleine banen waar je als beginner zo op mag, op deze banen kun jij dus ervaring opdoen. Om echt op alle banen te kunnen spelen, heb je toestemming nodig. In het verleden bestond er een speciaal golfvaardigheidsbewijs, ook wel GVB genoemd. Het examen dat hierbij hoorde, bestaat niet meer. Tegenwoordig wordt er een golfregelexamen afgelegd, waarvoor je de regels en etiquette moet kennen (daarover later meer). Naast het regelexamen moet je ook bewijzen dat je het spel zelf voldoende onder de knie hebt. Tijdens het spelen moet iemand jouw score bijhouden. Haal je het niveau van handicap 54 (de allerlaagste handicap)? Dan krijg jij jouw pasje en mag je officieel alle banen op.
Bekijk onze golfaccessoires:
Wat zijn de belangrijkste regels bij golf?
Golf is niet echt een sport waarbij strenge regels gelden. Omdat er geen scheidsrechter is, wordt er niet echt toegezien of iemand in de fout gaat of niet. Als je met meerdere personen gaat golfen, kun je uiteraard elkaar wel controleren of alles eerlijk verloopt. In principe is het spel simpel: je moet in zo weinig mogelijk slagen jouw golfbal in de hole krijgen. Verder zijn er een paar regels, zoals dat je maximaal 14 golfclubs mee mag nemen en dat je één strafslag krijgt als je de bal moet verplaatsen omdat deze anders onbespeelbaar is. Hierbij denk je bijvoorbeeld aan een bal die tegen een bankje ligt of een die in het water belandt.
Buiten dat er nauwelijks regels vastgelegd zijn, dien je uiteraard wel rekening te houden met anderen. Hiervoor bestaan enkele algemene gedragsregels. Belangrijk is onder meer om:
-
De veiligheid te bewaken. Zorg dat je minstens twee meter afstand houdt van iemand die gaat slaan. Vliegt een bal richting iemand op de baan, of weet je überhaupt niet waar de bal naartoe gaat, roep dan ‘FORE’. Zo zijn anderen gewaarschuwd voor een golfbal uit onverwachte hoek.
-
Tempo te maken. Probeer zo snel mogelijk te spelen, want anders moeten anderen onnodig op je wachten. Laat snellere spelers ook gerust voor.
-
Respect te hebben voor de baan. Leg plaggen terug en hark bunkers aan na gebruik. Zo genieten ook spelers na jou van een goed bespeelbare baan.
-
Je golfbal te merken. Zo weet iedereen welke bal van jou is en sla je zeker niet tegen de verkeerde.
Verder moet je je uiteraard houden aan de algemene regels van de golfbaan waar je naartoe gaat. Neem dus zeker even de tijd om deze te bekijken voordat je aan de slag gaat.
Welke golfclubs heb je nodig?
Voor een beginnende golfer is de keuze voor een set golfclubs vaak de lastigste. Er is namelijk enorm veel aanbod en veel clubs lijken erg op elkaar. Je wilt uiteraard wel de juiste golfclubs in jouw golftas hebben en daarom moet je goed kijken welke clubs jij precies nodig hebt. Hieronder vind je de belangrijkste golfclubs:
Type clubs | Kenmerken |
---|---|
Woods | De naam is ontstaan doordat ze vroeger van hout werden gemaakt (tegenwoordig meestal van staal of titanium). Geschikt voor lange, minder accurate slagen. |
Drivers | Vallen onder de woods, maar zijn eigenlijk alleen geschikt voor de eerste slag vanaf de tee. |
Hybrides | Vergelijkbaar met woods, maar zijn een combinatie van woods en ijzers. Het grootste verschil is dat je er hoger mee kunt slaan dan met normale woods. |
IJzers | Worden gebruikt voor veel slagen. Zijn veel verschillende varianten van, zodat je gemakkelijk een ijzer met de juiste loft (aantal graden onder welke hoek het clubblad ten opzichte van de shaft zit. Bepalend in hoeverre de bal door de lucht gaat) voor jouw slag vindt. |
Wedges | Aanvulling op ijzers. Vooral geschikt voor kortere slagen en om te chippen (bijvoorbeeld als de bal in een bunker ligt). |
Putters | Meest bekende en misschien ook wel meest belangrijke golfclubs. Deze gebruik je eigenlijk alleen op de green en hiermee sla je jouw golfbal uiteindelijk ook in de hole. |
Welke kleding moet je dragen als je gaat golfen?
Het is al eerder ter sprake gekomen: golf werd vooral vroeger als een elitaire sport gezien. Daarom denken veel mensen ook dat alle golfers op de golfbaan er enorm chique bijlopen. In het verleden was dit wel enigszins het geval, maar tegenwoordig gelden er op banen niet al te strenge kledingvoorschriften meer. Denk er wel aan dat slobbertruien en spijkerbroeken met gaten echt ‘not done’ zijn, maar je hoeft zeker niet je allerbeste outfit aan. Vaak is nette, sportieve kleding al voldoende, al verschillen de regels nogal per golfbaan. Houd er ook zeker rekening mee dat je kleding lekker zit en dat je er goed in kunt draaien, omdat je anders niet fijn kunt golfen.
Op het gebied van schoeisel zijn sportieve schoenen in principe prima. Wanneer je echt vaak gaat golfen, is het raadzaam om speciale golfschoenen te kopen. Er zijn zelfs banen waar dit type schoenen verplicht zijn; dit omdat ze de baan beschermen.
Bekijk onze golfkleding:
Hoe werken golfhandicaps?
Zoals je misschien al weet, geeft de handicap aan hoe goed een golfer is. Je hebt handicaps tussen de 0 en 54, waarbij 0 het beste is. Een beginnende golfer krijgt automatisch handicap 54. Het handicapsysteem maakt van golf een unieke sport, omdat op deze manier golfers van verschillende niveaus het toch tegen elkaar kunnen opnemen in een min of meer gelijke strijd. Iemand met een hogere handicap krijgt namelijk meer slagen om de hole te lopen. Het doel is uiteraard om beter te worden en in zo min mogelijk slagen de bal in de hole te slaan. Hoe beter je dit afgaat, hoe lager je handicap wordt. De golfhandicap daagt je op die manier uit om jezelf te verbeteren, ook omdat je vorderingen zichtbaar zijn.
Om je handicap te verlagen, moet je een qualifying kaart spelen. Wanneer je gaat golfen, laat je jouw medespeler (die ook een golfhandicap heeft) jouw kaart bijhouden en ondertekenen. Wanneer je minder slagen nodig hebt dan de handicaptabel vermeldt, lever je de kaart in bij jouw club of voer je de scores online in. Vervolgens wordt jouw handicap direct verbeterd.
Zorg voor gemakkelijk zittende kleding, zodat je fijn kunt slaan.
Hoe verbeter je je golfswing?
Om zo snel mogelijk je handicap te verbeteren, is het van belang dat je techniek in orde is. De manier waarop je een bal slaat, bepaalt hoeveel slagen je nodig hebt en dus hoe goed je bent. Iedereen heeft een andere golfswing. De redenen hiervoor zijn dat de lichaamsbouw en -lengte per persoon verschillen. Echter zijn er wel degelijk enkele basisaspecten die invloed hebben op je golfswing. Het gaat hierbij om de volgende vier aspecten:
De basishouding
Je kunt de bal enkel goed raken als jouw basishouding in orde is. Daarom is het van belang dat je hierop goed oefent tijdens golfles en zorgt dat je de houding goed onder de knie krijgt. Belangrijk bij je golfhouding is in ieder geval dat je helemaal ontspannen bent als je gaat slaan. Vooral je armen, schouders en polsen moeten wat losjes zijn. Verder moet je op de volgende dingen letten:
-
Zorg dat je altijd rechtop staat.
-
Zet je voeten op schouderbreedte.
-
Houd je rug recht en buig voorover tot je een kleine knik in de knieën hebt.
-
Zorg dat je armen hangen en breng je handen bij elkaar.
De golfgrip
De grip op je golfclub is afhankelijk van de manier waarop je de club vasthebt in je handen. Om het je gemakkelijk te maken, staan er letters en/of strepen op bijna alle golfclubs. Wanneer je rechtshandig bent, pak je de golfclub eerst vast in je linkerhand en zorg je dat jouw duim recht naar de letters wijst. Vervolgens zorg je dat de rechterhand aansluit aan de linkerhand. Op die manier zit je linkerhand vrijwel volledig om de club heen en biedt de rechter hier ondersteuning bij. Beweeg de golfclub hierna langzaam van links naar rechts om te testen of de club goed tussen je handen geklemd is. Maak deze draai vanuit je schouder en je hebt de basis golfswing onder controle!
Oefen jouw golfswing zoveel mogelijk om snel beter te worden in golf.
De balpositie
De positie van de bal heeft een grote invloed op je golfswing. Vanzelfsprekend krijg je zelf al meer feeling wat de perfecte balpositie is voor jouw slag als je veel oefent, maar je kunt ook zeker enkele richtlijnen aanhouden. Bij kleine golfswings is het verstandig om de bal precies in het midden van jouw stand te leggen. Grotere swings doe je het best door de bal iets verder naar voren te leggen (je voorste been staat ongeveer op 1/3 van de golfbal en je achterste op 2/3). Dit heeft te maken met de plaats waar het zwaartepunt precies ligt. Een klein foutje in je balpositie kan al grote gevolgen hebben voor je slag, dus let hier zeker op en blijf hierop oefenen.
De stand van het clubhoofd
Hoe jouw clubhoofd staat, heeft een zeer grote invloed op de balvlucht en dus op de richting waar jouw golfbal naartoe gaat. Als de stand van het clubhoofd recht is, gaat jouw bal normaliter recht op het mikpunt af. Uiteraard is het niet te doen om tot het laatste moment zelf in de gaten te houden of je het clubhoofd helemaal recht hebt als je slaat. Daarom is het slim om een golfprofessional naar jouw slag te laten kijken of om jezelf te filmen en de stand van het clubhoofd achteraf te analyseren.
Samengevat
Je hebt nu een idee wat er allemaal belangrijk is als je gaat beginnen met golfen. Van de regels die er gelden tot het principe van golfhandicaps en van de ideale golfuitrusting tot hoe je jouw golfswing verbetert; we hebben het allemaal behandeld. In onze webshop vind je verschillende benodigdheden en golfaccessoires die jou helpen om goed beslagen ten ijs te komen op de golfbaan. Neem dus zeker een kijkje in ons assortiment en koop alles om jouw golfuitrusting compleet te maken! Heb je vragen of behoefte aan advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op onze website.