Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Trainen met een weerstandsband Banner
Geschreven door Yvonne

Trainen met een weerstandsband

Weerstandsbanden, of resistance bands, zijn een uitstekende aanvulling op je workout. Een weerstandsband is een effectief middel voor zowel spierontwikkeling als vetverbranding. Ze zijn dus geschikt voor (bijna) iedere sporter. Op deze pagina geven wij je een heleboel informatie over weerstandsbanden, waar je op kunt letten bij het kopen van deze banden en geven we je wat voorbeelden van weerstandsband oefeningen. Benieuwd naar wat we te vertellen hebben? Lees dan snel verder!

Snel naar:

1. Wat is een weerstandsband?
2. Welke soorten weerstandsbanden zijn er?
3. Waar let je op bij het kopen van een weerstandsband?
4. Weerstandsband oefeningen
5. Alles op een rijtje over weerstandsbanden

 

Wat is een weerstandsband?

Een weerstandsband is een lichtgewicht elastieken band. Hij wordt gebruikt om spiersamentrekkingen op gang te brengen. Als je als gebruiker de band uit elkaar trekt wordt kracht in de spieren opgebouwd. Weerstandsbanden zijn ideaal om in te zetten bij het revalideren, maar ook om trainingen te verzwaren.

Met een weerstandsband train je je lichaam op kracht, balans en flexibiliteit. De mogelijkheden van weerstandsbanden zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt oefeningen uitvoeren waarbij de band ergens vast zit, maar kunt de band ook zelf in je handen of onder je voeten vasthouden. Weerstandsbanden zijn er in verschillende kleuren, die de sterkte van de band aangeven.

Zwart oranje weerstandsband en zwarte dumbbells op een houten vloer.
Wil je echt spieren gaan kweken, train dan met zowel weerstandsbanden als gewichten.

Weerstandsband vs. gewichten

Met een weerstandsband train je op een andere manier dan met gewichten. Ten eerste ervaren je spieren bij het trainen met zo’n band een constante spanning. Bij gewichten varieert het en kan de spanning af en toe ook helemaal weg zijn. Weerstandsbanden zijn daarnaast op eindeloos veel manieren te gebruiken. De weerstand komt namelijk van de elasticiteit van de band en staat los staat van zwaartekracht (gewichten werken met behulp van zwaartekracht). Daarnaast geldt voor weerstandsbanden: hoe verder je de band uittrekt, hoe meer weerstand.

Wil je echt progressie maken (en spieren gaan kweken) dan is het slim om te trainen met weerstandsbanden en gewichten. Met banden kun je de effectiviteit van oefeningen verhogen, met gewichten kun je elke keer progressie boeken en de progressie goed bijhouden door steeds omhoog te gaan in herhalingen of in hoeveelheid gewicht. Wil je gaan beginnen met krachttrainen? Lees dan onze pagina met de 12 basisprincipes van krachttraining eens door.

Voor- en nadelen van weerstandsbanden

Weerstandsbanden hebben verschillende voordelen, maar zeker ook wat nadelen, ten opzichte van gewichten:

  • Je hebt minder snel kans op overbelasting en blessures, omdat je met weerstand traint en niet met kilo’s/gewicht.
  • Ze zijn niet duur. Hierdoor schaf je er eenvoudig meerdere aan in verschillende sterktes.
  • Je kunt er op verschillende manieren mee trainen: zijwaarts, boven je hoofd, achterwaarts, etc. De manier waarop je lichaam werkt en hoe een oefening aanvoelt verandert zo steeds.
  • Ze nemen niet veel plek in beslag. Hierdoor berg je ze eenvoudig overal op.
  • Door het lage gewicht van de banden neem je ze ook eenvoudig overal mee naartoe.
  • Ze zijn geschikt voor elk niveau. Naast dat je banden hebt in verschillende sterktes, kun je ook tijdens een training zelf de band meer op spanning brengen óf met meerdere banden tegelijkertijd trainen.
  • Progressie is minder makkelijk bij te houden dan bij gewichten. Bij gewichten kun je het aantal herhalingen en gewicht blijven opvoeren. Bij weerstandsbanden kun je sneller het gevoel hebben dat je de max hebt bereikt.
  • Weerstandsbanden zijn minder effectief voor spiergroei. Wil je echt spieren kweken dan zul je ook met gewichten aan de slag moeten.
     

Welke soorten weerstandsbanden zijn er?

Er zijn verschillende soorten weerstandsbanden, in verschillende sterktes. De verschillende sterktes zorgen voor verschillende weerstandsniveaus. Weerstandsbanden zijn er met handgrepen of enkelbanden, maar je kunt ook kiezen voor loop bands (deze hebben geen uiteinden). We geven je hieronder een lijstje van verschillende typen weerstandsbanden waar je uit kunt kiezen:

1. Platte band (flat band)

Platte banden zijn over het algemeen de meest bekende weerstandsbanden en horen bij de goedkoopste varianten. Dit type band heeft geen handvatten of -grepen. De breedte van de band bepaald hoeveel weerstand hij geeft. Hoe breder de band hoe meer weerstand. Daarnaast zijn de weerstanden ook vaak onderverdeeld in verschillende kleuren bij deze banden. Ze worden vooral veel gebruikt bij fysio of revalideren. Sporters gebruiken deze banden vaak bij het rekken voor of na het sporten.

Mini bands of booty bands zijn een aparte vorm van platte banden. Ze zijn klein, vaak gemaakt van stof en perfect om je booty mee te trainen.

2. Optrekband (pull-up band)

Optrekbanden zijn misschien wel de meest gebruikte banden bij fitnessfanaten. Ze lijken veel op de platte banden maar hebben, ten opzichte van deze banden, een groot voordeel: ze geven meer weerstand omdat ze dikker zijn. Hierdoor bieden ze meer mogelijkheden om spieren op te bouwen. Net als de platte banden zijn deze vaak onderverdeeld in verschillende kleuren, gebaseerd op de sterkte van de weerstand. Niet? Dan geldt hoe dikker de band hoe meer weerstand.

Worden vooral gebruikt om te helpen bij pull-ups of juist om weerstand toe te voegen aan pull-ups.

3. Weerstandsbuis (resistance band)

Deze weerstandsband ziet er anders uit dan de eerste twee typen. De elastieken band is in dit geval een buis/slang. Aan de uiteinden hebben weerstandsbuizen handvatten of -grepen. Door de handvatten is dit type weerstandsband super praktisch en gebruiksvriendelijk. Je maakt de handvatten eenvoudig ergens aan vast of je kunt er je voet op zetten. Daarnaast is het gewoon prettiger om vast te houden.

Vrouw houdt een figuur 8 weerstandsband in handen
Figuur 8 weerstandsbanden zijn erg geschikt voor spierversterking, spieruithoudingsvermogen en stabiliteitsoefeningen.

4. Figuur 8 band

Deze banden zijn vernoemd naar hoe ze eruit zien. Het is een elastiek met twee handvatten aan de uiteinden en in het midden een stuk waar de band aan elkaar vastzit. Doordat deze band redelijk kort is, is hij gemakkelijk te gebruiken. Vooral beginners zien snel resultaten als ze met dit type band aan de slag gaan.

5. Zijdelingse weerstandsband (lateral resistance band)

Zijdelingse weerstandsbanden hebben riemen/bandjes aan de uiteinden. Hierdoor is dit type band ideaal om je onderlichaam te trainen. De riemen/bandjes maak je namelijk eenvoudig vast aan bijvoorbeeld je enkels. Je kunt deze riemen of banden natuurlijk ook gemakkelijk op andere plekken vastmaken.   

Zorg ervoor dat je een zijdelingse weerstandsband aanschaft met foam binnenkant bij de riemen/bandjes. Dit voorkomt onnodige wrijving en pijn aan je enkels.

Eigenschappen Type band
Zonder handgrepen Klein: platte band.
Groter: optrekband.
Met handgrepen Klein: figuur 8 band.
Groter: weerstandsbuis.
Speciaal voor je onderlichaam Zijdelingse weerstandsband.

 

Weerstandsband kopen: waar let je op?

Er zijn verschillende punten waar je op kunt of moet letten als je één of meerdere weerstandsbanden gaat aanschaffen. Ten eerste let je op het type band dat je aanschaft. Deze hebben we hierboven voor je beschreven. Waar let je nog meer op?

Formaat

Weerstandsbanden zijn er in verschillende maten. Kleine banden zijn ideaal voor armoefeningen, langere banden zijn perfect voor een full-body workout. Bepaal wat voor oefeningen je vooral wilt gaan doen en schaf op basis daarvan een weerstandsband aan. Wat je ook altijd kunt doen is gewoon een set weerstandsbanden kopen, waarin meerdere sterktes en formaten zitten.

Sterkte

Ga altijd gewoon meteen voor banden in meerdere sterktes. Zo kun jij eenvoudig je training verzwaren als je dat wilt. Onze tip voor beginners: ga voor een band met een lichte, medium en een zwaar weerstandsniveau. Voor verschillende spiergroepen zijn verschillende weerstanden weer beter, waardoor het gewoon slim is om meteen meerdere soorten banden in huis te halen.

Je zit eigenlijk altijd wel goed als je meteen meerdere sterktes aanschaft. Wil je toch maar één band aanschaffen? Ga dan liever voor een iets te lichte band dan een band met een te zwaar weerstandsniveau. Als je de band helemaal niet kunt gebruiken omdat je hem met geen mogelijkheid normaal uit kunt rekken, dan zal je motivatie om de band te gebruiken verdwijnen en belandt de band snel in de kast.

Materiaal

De meeste weerstandsbanden zijn gemaakt van rubber, maar er zijn ook stoffen varianten. Stoffen banden zijn erg comfortabel en glijden niet snel van bijvoorbeeld je benen af. Daarnaast hebben ze een grotere weerstand dan rubberen banden. Rubberen banden kunnen daarentegen weer verder worden uitgerekt waardoor ze een groter bewegingsbereik hebben en ze hebben een lagere aanschafprijs.

Bekijk onze weerstandsbanden:


 

Weerstandsband oefeningen

Weerstandsbanden zijn multifunctioneel. Je kunt er zowel cardio als kracht mee trainen en daarnaast is het ook nog eens super geschikt als je moet revalideren. Eigenlijk kun je bij de meeste standaard oefeningen gewoon een weerstandsband toevoegen om de oefening zwaarder te maken. Wij geven je hieronder enkele voorbeelden van oefeningen die je met een weerstandsband uit kunt voeren.

Kracht- en cardiotraining: 9 oefeningen

  1. Jumping Jacks. Wat een ‘makkelijk’ uit te voeren oefening is met een weerstandsband zijn jumping jacks. Je maakt ze er net wat zwaarder mee. Houd je handen boven het hoofd, met de band in allebei je handen. Trek vervolgens de band naar beneden als je je armen naar beneden doet tijdens het uitvoeren van een jumping jack.
  2. Lunges. Gebruik hiervoor een platte weerstandsband. Bind de band om je bovenbenen en voer vervolgens de lunge uit. Wil je je benen nog meer trainen met een weerstandsband? Je kunt op deze manier ook squats, side walks, donkey kicks en fire hydrants uitvoeren. Bij elke oefening bind je de weerstandsband om je bovenbenen.
  3. Springen. Leg de band op de grond of bindt hem tussen twee voorwerpen vast. Spring er vervolgens overheen. Je kunt dit op verschillende manieren variëren. Een beetje zoals het elastieken op het schoolplein van vroeger.
  4. Plank. Wil je de jouw plankoefening nog zwaarder maken? Bind een weerstandsband om je enkels en neem de plankhouding aan. Ga dan met een voet een stap naar de zijkant en weer naar het midden, en doe dit vervolgens met je andere voet.
  5. Bicep Curl. Gebruik hiervoor een weerstandsband met handvatten. Ga met één of beide voeten op het midden van de band staan. Houd de handgrepen in je handen en maak vervolgens een zelfde soort beweging met je armen omhoog zoals je zou doen met dumbbells. Moeilijker? Zet je voeten wijd of gebruik een band met een zware weerstand. 
  6. Chest Press. Maak de weerstandsband ergens aan vast (bijvoorbeeld een deur of een paal). Houd beide handgrepen in je handen vast. Je staat met je rug naar de plek waar je de weerstandsband vast hebt gemaakt. Ga met je linker- of rechterbeen naar voren staan en breng vervolgens je handen naar voren toe. Zorg ervoor dat je handen tijdens deze oefening op schouderhoogte blijven. Breng vervolgens je handen terug tot je ellebogen ongeveer in een hoek van 90 graden staan, pauzeer even en herhaal de oefening.
  7. Pull Down. Vergelijkbaar met de chest press. Je maakt de weerstandsband vast aan een deur, paal of ander stevig voorwerp. Iets hoger dan je bij de chest press zou doen. Ga met je gezicht in de richting van waar je de band vast hebt gemaakt staan. Zorg er echt voor dat hij goed vastzit, je wilt niet dat hij losschiet en in je gezicht terecht komt. Vervolgens trek je je handen naar je toe tot je handen bij je heupen uitkomen. Je kunt ook een variatie uitvoeren waarbij je de band zo trekt tot je ellebogen in een hoek van 90 graden staan.
  8. Tricep Pushdown. Houd een platte weerstandsband in beide handen vast. Leg vervolgens een hand op de voorkant van een schouder (linkse hand op rechterschouder en vice versa). Beweeg vervolgens met de hand die op je schouder ligt omlaag en vervolgens weer langzaam omhoog. Voer verschillende herhalingen uit en wissel van kant.
  9. Roeien. Ga op de grond zitten. Bind de band om je voeten. Houd je benen helemaal op de grond. Pak de handvatten of de band met je handen vast. Vervolgens trek je de band richting je buik, dan even pauzeren en terug met je handen richting je voeten. En herhalen maar!
     

Revalideren of fysio

Voor fysio of revalideren gebruik je een weerstandsband minder krachtig. Focus op het probleemgebied en ga voorzichtig aan de slag. Je gebruikt de weerstandsband in dit geval vooral om je beweging te ondersteunen én om een gelijkmatige spanning op je spieren te zetten bij het uitvoeren van oefeningen.

Ook kan het trainen met weerstandsbanden, of het rekken en strekken met een weerstandsband voordat je gaat sporten, de kans op spierpijn en blessures doen verkleinen. Regelmatig last van spierpijjn? Lees onze 10 tips over wat te doen tegen spierpijn eens door.  

Extra: Abs-workout

In onderstaand overzichtje zie je een voorbeeld van enkele ‘simpele’ buikspieroefeningen die je met behulp van een weerstandsband kunt uitvoeren. Perfect voor een snelle abs-workout van 10 minuutjes!

Verschillende buikspieroefeningen die je uit kunt voeren met een weerstandsband
 

Alles op een rijtje

Je hebt hierboven allerlei informatie gelezen over weerstandsbanden. Naast de voor- en nadelen van trainen met een weerstandsband, las je waar je op kunt letten bij het aanschaffen van weerstandsbanden en gaven we je een lijstje met eenvoudige weerstandsband oefeningen. We vatten de belangrijkste punten van de pagina nog even keer voor je samen:

  • Met een weerstandsband train je je lichaam op kracht, balans en flexibiliteit.
  • Voordelen van weerstandsbanden: ze zijn goedkoop, veelzijdig, lichtgewicht, nemen weinig plek in beslag en je hebt minder kans op blessures dan bij het trainen met gewichten.
  • Nadelen van weerstandsbanden: ze zijn minder effectief voor spiergroei en progressie is minder goed bij te houden dan bij trainen met gewichten.
  • Soorten weerstandsbanden: platte band, optrekband, weerstandsbuis, figuur 8 band en zijdelingse weerstandsband.
  • Let bij het kopen van een weerstandsband onder andere op het type, de sterkte, het materiaal en het formaat.
     

Klaar om te gaan trainen met één of meerdere weerstandsbanden? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment weerstandsbanden. Heb je nog vragen over weerstandsbanden of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze weerstandsbanden

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm