Bekijk hele assortiment

Kies de juiste schoen


Pronatie: een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste hardloopschoen

Pronatie is de manier waarop de voet naar binnen kantelt tijdens het hardlopen. Pronatie maakt deel uit van de natuurlijke beweging die het onderbeen helpt om schokken op te vangen. Sommigen hardlopers proneren meer (overpronatie), anderen minder (onderpronatie). Op zich is dit geen probleem, maar het heeft invloed op de manier waarop je hardloopt en kan de kans op blessures verhogen. Daarom is je pronatiepatroon een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste hardloopschoen.

Pronatie

Iedere voet kantelt een klein beetje naar binnen. Dit noemen we pronatie. Tijdens het lopen vangt pronatie de schok van de landing op. Ook helpt pronatie bij het stabiliseren op verschillende ondergronden. Een goede pronatie is dus erg belangrijk tijdens het hardlopen. Daarom is het belangrijk dat je een hardloopschoen kiest die past bij het pronatiepatroon van jouw voeten. Er zijn drie type pronatiepatronen die ieder vragen om een ander type hardloopschoen.

Neutrale loper

Het pronatiepatroon van jouw voet herken je aan de manier waarop je schoenen slijten. Iemand met een neutraal pronatiepatroon ziet op de zool van de schoen een s-vormige slijtage van de hiel naar de grote teen. Hardlopers met een neutraal pronatiepatroon kunnen bijna alle soorten hardloopschoenen aan. Wil de kans op blessures zo veel mogelijk verkleinen? Kies dan voor speciale neutrale hardloopschoenen

Supinatie

Bij supinatie kantelt de voet te weinig naar binnen. De schoenen slijten daardoor het meest aan de buitenkant. Omdat vooral de buitenkant van de voet de grond raakt, wordt de schok van de landing niet door de pronatie opgevangen. Het onderbeen vangt hierdoor de klappen op. Hardlopers met supinatie hebben sneller last van blessures door overbelasting. Om dit te voorkomen is het belangrijk om hardloopschoenen te kopen met extra veel demping en zonder tussenzolen met twee hardheden. Hiervoor heb je speciale supinatie hardloopschoenen, maar neutrale hardloopschoenen met extra demping voldoen ook.

Overpronatie

Een voet met overpronatie kantelt te veel naar binnen. De slijtage van de schoen zit aan de binnenkant bij de bal van de voet en bij de grote teen. De voet probeert de binnenwaartse beweging te compenseren, waardoor een loper met onderpronatie gevoelig is voor blessures aan het been en de knie en heup. Hardlopers met onderpronatie voorkomen de blessures op schoenen met gestructureerde demping. Deze geven naast demping ook stabiliteit aan de voet, zoals speciale overpronatie hardloopschoenen.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm