Bekijk hele assortiment

Tips bij het kiezen van een hockeystick

Iedere hockeyer weet dat een goede hockeystick belangrijk is. De stick moet fijn in de hand liggen en goed bij jouw speelstijl en veldpositie passen. Tijdens de aankoop is het belangrijk dat je op een aantal punten let: de maat, het gewicht, de stijfheid en de kromming van de stick. Om je aan de perfecte hockeystick te helpen, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Welke maat hockeystick heb je nodig

De sticklengte wordt aangegeven in inches. Een hockeystick met de juiste maat verbetert de manier waarop je speelt. Bij een te lange stick ligt de bal namelijk ver voor je uit. Het is dan voor de tegenstander makkelijker om de bal van je af te pakken. Bij een te korte hockeystick sta je krom wat niet alleen slecht is voor je rug, maar je hebt ook geen overzicht op het veld.

Hoe bepaal je dan de maat van de hockeystick? Zet je voeten een stukje uit elkaar en meet vanaf de heup recht naar beneden tot de grond en deel dit getal door 2,54. De uitkomst hiervan is de inchmaat die je nodig hebt.

Maattabel hockeystick

Om het nog iets makkelijker voor je te maken, hebben we een handig maattabel opgesteld. Hier lees je meteen af welke maat hockeystick je nodig hebt.

Lengte tot heup Maat hockeystick
< 45 cm 18 inch
45 cm - 53 cm 21 inch
53 cm - 60 cm 24 inch
60 cm - 63 cm 25 inch
63 cm - 66 cm 26 inch
66 cm - 68 cm 27 inch
68 cm - 71 cm 28 inch
71 cm - 73 cm 29 inch
73 cm - 76 cm 30 inch
76 cm - 78 cm 31 inch
78 cm - 81 cm 32 inch
81 cm - 83 cm 33 inch
83 cm - 86 cm 34 inch
86 cm - 88 cm 35 inch
88 cm - 91 cm 36 inch
> 91 cm 36,5 inch of groter

Welke hockeystick past bij mij

Naast de maat is het type hockeystick waarmee je speelt ook belangrijk. Hockeysticks kunnen verschillen in het gewicht, stijfheid en de kromming. Welk type hockeystick je nodig hebt is afhankelijk van je speelstijl en positie in het veld. We leggen hieronder uit hoe het gewicht, de stijfheid en kromming invloed hebben op jouw speelstijl.

Het gewicht van de hockeystick

Volgens de officiële regels mag een hockeystick tussen de 340 gram en 737 gram wegen. Het gewicht van de hockeystick wordt onderverdeeld in vier categorieën:

  • Medium: van 737 gram tot 590 gram
  • Light: van 590 gram tot 550 gram
  • Extra light: van 550 gram tot 520 gram
  • Extra extra light: van 520 gram tot 340 gram

Medium
Een medium hockeystick wordt vooral door verdedigers gebruikt. Doordat de stick zwaar is kun je meer power achter de bal zetten. Hierdoor is het makkelijker om een harde lange pass te geven.

Light
De meeste hockeyers spelen met een light hockeystick. Veel sticks worden in deze gewichtsklasse gemaakt, omdat hij voor ieder type speler geschikt is.

Extra light
Spelers die veel dribbelen en acties maken spelen met een extra light hockeystick. Doordat hij zo licht is beweeg je de stick snel om de bal heen, waardoor je makkelijker acties kunt maken. Dit type hockeystick wordt vooral door middenvelders en aanvallers gebruikt.

Extra extra light
Met een extra extra light is het nog makkelijker om acties te maken. Je verliest dan wel kracht tijdens het slaan, flatsen en pushen. De extra extra light stick wordt daarom vooral gebruikt door kinderen of door aanvallende middenvelders en aanvallers.

De stijfheid van de hockeystick

De stijfheid van de stick wordt bepaald door de samenstelling van de materialen. Vroeger werden hockeysticks van hout gemaakt, tegenwoordig bestaat een hockeystick uit carbon, glasfiber en aramide. Aan de hand van percentages wordt bij iedere stick aangegeven hoeveel van de verschillende materialen is gebruikt. We leggen hieronder uit hoe de verschillende materialen invloed hebben op de stijfheid van de hockeystick.

Carbon
Carbon geeft stijfheid aan een hockeystick. Hoe hoger het percentage carbon is, hoe stijver de stick. Met een hele stijve hockeystick heb je meer kracht tijdens het slaan, flatsen en pushen. Je voelt de stick daardoor ook niet trillen wanneer je de bal raakt. Dat maakt het ook moeilijker om met een hele stijve stick acties te maken en te dribbelen. Verdedigers spelen daarom vaak met een stick die een hoog percentage carbon (70 tot 100%) heeft.

Glasfiber
Glasfiber of glasvezel maakt de stick flexibeler. Je hebt dan meer gevoel in de bal, waardoor het makkelijker is om acties te maken en te dribbelen. Middenvelders en aanvallers spelen vaak met een stick die uit glasfiber en carbon bestaat. Beginnende hockeyers en kinderen spelen meestal met een hockeystick die uit 100% glasfiber bestaat of maar een laag percentage carbon heeft.

Aramide
Een hockeystick bestaat voor een klein deel uit aramide. Dit materiaal haalt de stugheid uit de stick, waardoor je trillingen bij het raken van de bal minder goed voelt. Het percentage mag niet te hoog zijn, anders slijt de stick snel.

De kromming van de hockeystick

Een hockeystick is nooit helemaal recht, er zit altijd een lichte kromming in. De kromming wordt aangegeven in millimeters en mag niet krommer zijn dan 25 mm. Hij kan op verschillende punten van de stick beginnen, maar moet minimaal op 20 cm van de krul zitten. De kromming varieert tussen 16 en 25 mm. Hoe krommer de stick, hoe makkelijker het is om de bal te liften en acties te maken. Een wat vlakkere stick is meer geschikt voor het geven van lange, harde passes. Welke kromming past bij jouw speelstijl? Daarvoor verdelen we de kromming weer onder in verschillende categorieën.

Center mid bow
Een hockeystick met een center mid bow heeft een kromming over de hele stick. Kinderhockeysticks hebben altijd dit type kromming. Ook verschillende volwassenen hockeysticks hebben dit type kromming en zie je vooral terug bij verdedigers. Doordat de kromming over de hele stick loopt is het makkelijker om lange ballen te slaan, pushen of flatsen. Ook leer je er eenvoudig de basistechnieken van het hockeyen mee. Met dit type kromming is het wel lastiger om een scoop- of liftpass te geven.

Mid bow
Wanneer de kromming op ongeveer 30 cm vanaf de krul begint, heb je een hockeystick met een mid bow. Dit type kromming is geschikt voor bijna ieder type speler. Je kunt er makkelijk een lange pass mee geven, hard slaan, pushen en flatsen, een actie maken of liftpass geven. Dat maakt een hockeystick met dit type kromming een echte allround stick.

Low bow
De low bow begint op ongeveer 25 cm vanaf de krul. De lagere kromming maakt het makkelijker om acties te maken en liftpasses te geven. Dit type kromming is ideaal voor aanvallende en behendige spelers, maar ook voor strafcornerspecialisten.

Extreme bow
Hockeysticks waarbij de kromming op 20 cm vanaf de krul begint, hebben een extreme bow. Met deze stick is het heel makkelijk om de bal omhoog te liften. Hockeysticks met dit type kromming worden daarom veel gebruikt door strafcornerspecialisten. Maar ook voor snelle dribbelaars en aanvallers is deze kromming ideaal.

Zo kies je de perfecte hockeystick

De perfecte hockeystick vind je dus door eerst te bepalen welke maat je nodig hebt. Vervolgens ga je na hoe zwaar je de stick wilt hebben om vervolgens te bepalen hoe stijf de stick moet zijn voor jouw speelstijl en veldpositie. Ten slotte beslis je welke kromming het beste bij je past. Met al deze tips kies je heel eenvoudig jouw ideale hockeystick uit ons assortiment. Daarmee ga jij gegarandeerd een topseizoen tegemoet.

 

>> Bekijk hier ons assortiment Mercian hockeysticks <<

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm