Bekijk hele assortiment

Alles over verstelbare schaatsen

Zodra de vorst ons land binnenkomt, krijgen we massaal de Elfstedenkoorts. De schaatsen worden uit het vet gehaald in de hoop op een rondje over echt natuurijs. Maar wat als je de schaatsen van je kinderen van zolder haalt en ze blijken niet meer te passen? Kindervoeten kunnen na een jaar zo maar een maat (of twee) gegroeid zijn. Gelukkig is er een oplossing: de verstelbare schaats. In dit artikel vertellen we je hier alles over.

Snel naar:  
1. Wat zijn verstelbare schaatsen 5. Vanaf welke leeftijd leer je kinderen schaatsen
2. Voor wie zijn verstelbare schaatsen gemaakt 6. Hoe leer je kinderen schaatsen
3. Hoe werkt het verstelsysteem 7. Populaire merken
4. Soorten verstelbare schaatsen 8. Alles over verstelbare schaatsen op een rijtje

Wat zijn verstelbare schaatsen

Verstelbare schaatsen, ook wel meegroei schaatsen genoemd, zijn in maat verstelbaar. Ze hebben een verstelsysteem waarmee je de schoen groter of kleiner maakt, soms tot wel vier maten. Bij sommige schaatsen is het ook mogelijk om de schoen breder of smaller te maken.

Voor wie zijn verstelbare schaatsen gemaakt

Verstelbare schaatsen zijn meestal kinderschaatsen. Het is dé oplossing voor snelgroeiende kindervoeten. Je maakt ze eenvoudig een maat groter, waardoor ze langer dan één seizoen meegaan. En dat is niet het enige voordeel. Dankzij het verstelsysteem is het makkelijker om de schaatsen door te geven aan broertjes of zusjes.

Hoe werkt het verstelsysteem

Het systeem werkt heel simpel. Aan de zijkant van de schaats zit bij de hiel een knop. Deze druk je in en vervolgens schuif je de schoen naar voor of naar achter. De binnenschoen verstelt automatisch mee. Je kunt de schoen net zo lang verstellen tot hij goed past aan de voet van je kind.

Hoe kies je de juiste maat

Pas de schaatsen met de sokken die je kind tijdens het schaatsen draagt. Maak de schoen kleiner wanneer de voeten te veel schuiven, en maak hem groter als ze te veel knellen.

Welke soorten verstelbare schaatsen zijn er

Kinderschaatsen zijn in alle soorten verkrijgbaar. De meeste kinderen schaatsen op ijshockeyschaatsen, omdat deze stabiel zijn. Maar er zijn nog veel meer soorten verstelbare schaatsen. Welke dat zijn, bespreken we hieronder.

Glij-ijzers

Glij-ijzers hebben twee ijzers naast elkaar. Het zijn eigenlijk de rolschaatsen onder de schaatsen. Ze geven stabiliteit en zijn daarom ideaal voor beginnelingen. Je bindt ze onder je schoenen en dan ben je klaar om het ijs op te stappen.

> Bekijk alle verstelbare glij-ijzers

IJshockeyschaatsen

IJshockeyschaatsen hebben een kort ijzer, dit maakt ze wendbaar. De harde schoen geeft stabiliteit. Dat maakt ijshockeyschaatsen ideaal als overstap van de glij-ijzers naar ‘echte schaatsen’. De stevigheid en wendbaarheid zorgt ervoor dat ijshockeyschaatsen heel populair zijn bij kinderen en bij volwassenen.

> Bekijk alle verstelbare ijshockeyschaatsen

Kunstschaatsen

Ga je liever dansend over het ijs? Kies dan voor kunstschaatsen. Ook deze hebben een kort ijzer, maar aan de punt zitten tanden. Die geven grip bij het maken van een pirouette of bij de afzet van een sprong. De klassieke kunstschaats is gemaakt van (kunst)leer. Dat maakt ze iets minder stabiel, waardoor ze vooral voor de geoefende schaatser geschikt zijn.

> Bekijk alle verstelbare kunstschaatsen

Noren

Als je met lange slagen over het ijs toertochten rijdt, heb je norenschaatsen nodig. Deze hebben lange ijzers, waardoor je makkelijk veel snelheid maakt. Je hebt hoge en lage noren. Op hoge noren staan hoog op het ijzer, hiermee kun je beter hangen in de bocht. Lage noren staan laag op het ijzer en zijn daardoor stabieler. Dat schaatst voor kinderen prettiger.

> Bekijk alle verstelbare noren

Vanaf welke leeftijd leer je een kind schaatsen

Gemiddeld beginnen kinderen vanaf een jaar of vier met schaatsen. De motoriek en balans zijn dan ver genoeg ontwikkeld. Jonge kinderen zijn minder bang om te vallen. Ze durven daardoor meer risico te nemen op het ijs, waardoor ze sneller leren schaatsen.

Hoe leer je een kind schaatsen

Laat je kind beginnen op glij-ijzers. De twee ijzers geven stabiliteit, waardoor je kind kan wennen aan de gladheid van het ijs. Ook helpt het ze om de slagtechniek onder controle te krijgen. Gebruik de eerste paar keer een schaatshulp. Dit is een aluminium rekje waaraan ze zich kunnen vasthouden. Het helpt ze bij het oefenen met afzetten. Als dat goed gaat, haal je het rekje weg en laat je ze aan de buitenkant van de baan schaatsen. Als ze vallen, kunnen ze zich vastgrijpen aan de rand.

klaar voor het echte schaatswerk

Als ze eenmaal gewend zijn aan het ijs, ze hun evenwicht goed kunnen bewaren en het afzetten goed gaat, kun je overstappen op schaatsen met één ijzer. Kies dan voor ijshockeyschaatsen. Deze geven de meeste stabiliteit. Blijf ook nu aan de buitenkant van de baan, want het zal even wennen zijn. Schaatsen leren ze met vallen en opstaan, maar als ze het eenmaal onder de knie hebben, zijn ze niet meer van het ijs weg te slaan.

Populairste merken

Tot slot bespreken we de populairste merken verstelbare schaatsen. Kies je voor schaatsen van één van deze merken, dan zit je altijd goed!

Nijdam

Van jong tot oud, Nijdam maakt schaatsen voor de hele familie. Dit merk richt zich op de recreatieve schaatser, waardoor de schaatsen stevig zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Ze hebben van ieder type schaats een model in de collectie en de kinderschaatsen zijn altijd in maat verstelbaar. Deze hebben een voorgeslepen ijzer, dus je kunt meteen het ijs op.

> Bekijk alle verstelbare Nijdam schaatsen

Roces

Het idee van de verstelbare schoen is het idee van Roces. Zij bedachten dit systeem eerst voor hun skischoenen, later deden ze hetzelfde bij hun skates en daarna volgden ook de schaatsen. Je kunt ze tot wel vier maten verstellen, waardoor ze heel veel winterseizoenen meegaan.

> Bekijk alle verstelbare Roces schaatsen

Tempish

Tempish heeft naam gemaakt met haar skates, maar hebben zich ook gestort op de ontwikkeling van schaatsen. De schoen van een skate en een ijshockeyschaats zijn bijna hetzelfde, daarom besloot Tempish een combi duo te maken. In de zomer rol je op wielen over de straten. In de winter verwijder je deze van de schoen en stap je met dezelfde schoen het ijs op.

> Bekijk alle verstelbare Tempish schaatsen

Fila

Fila is een veelzijdig sportmerk. Ze zijn bekend van hun sportkleding, maar hebben daarnaast ook een brede collectie schaatsen en skates. Fila maakte een opmars in de jaren ’90 en dat is nog steeds te zien aan het ontwerp van hun schaatsen. Recht uit de 90’s maar met de kwaliteit van nu.

> Bekijk alle verstelbare Fila schaatsen

Verstelbare schaatsen

Nu weet je écht alles over verstelbare schaatsen. Zo helpen we jou hopelijk bij het maken van de juiste keuze. Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifiek model of merk schaats? Neem dan contact met ons op via klantenservice@tom-bv.com of start een live chat op de website.

  • De belangrijkste tips zetten we nog één keer op een rijtje:
  • Kies voor een schaatssoort die je kind voldoende ondersteuning geeft.
  • Verstel de schoen net zo lang tot hij goed om de voet past. De schaats mag niet knellen en de voeten mogen ook niet schuiven.
  • Gemiddeld beginnen kinderen vanaf een jaar of vier met schaatsen.
  • Laat je kind beginnen op glij-ijzers voor je overstapt naar ‘echte’ schaatsen.
  • Kies voor verstelbare schaatsen van een vertrouwd merk.

 

Bekijk alle verstelbare schaatsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm