close Let op: je verzending kan in de huidige situatie vertraging oplopen. Wij doen er alles aan om de service te blijven bieden die je van ons gewend bent. Meer informatie.
Bekijk hele assortiment

Veilig hardlopen in het donker

Trek jij in de herfst en winter gewoon je loopschoenen aan? Dan leg je waarschijnlijk heel wat kilometers af in het donker. Je bent dan veel kwetsbaarder dan wanneer je bij daglicht gaat hardlopen. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om je rondje zo veilig mogelijk te maken. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Snel naar:  
1. Veiligheid 5. Hardlopen in verschillende weersomstandigheden
2. Zichtbaarheid 6. Extra tips
3. Je uitrusting 7. Alle tips nog een keer op een rijtje
4. Verkeersregels voor hardlopers  

Hardlopen in het donker

In het donker is je zicht en dat van je medeweggebruikers een stuk minder. Je wordt later gezien en je ziet zelf obstakels ook een stuk later dan bij daglicht. Als je in het donker gaat hardlopen, moet je bewust zijn van je omgeving en zorgen dat je opvalt voor anderen, want waar auto’s en fietsen zijn uitgerust met verlichting, ben jij dat van nature niet. Je hebt dus extra’s nodig als reflectie en lampjes.

Je zichtbaarheid in het donker

Hoe eerder een automobilist je ziet, hoe meer tijd hij heeft om af te remmen. Wist je dat:

  1. Een auto 26 meter nodig heeft om te stoppen als hij 50 km/u rijdt.
  2. Dit bij een snelheid van 90 km/u al 64 meter is.
  3. En bij een snelheid van 120 km/u zelfs 102 meter.

De kleur van je kleding heeft invloed op je zichtbaarheid in het donker. Draag je donkere kleding, dan ben je tot 20 meter zichtbaar. Een auto die 50 km/u rijdt ziet je dus te laat om nog op tijd te kunnen remmen. Als je lichte of heldere kleuren draagt ben je tot 50 meter zichtbaar, maar door reflectie of verlichting te dragen val je al vanaf een paar honderd meter op. Automobilisten zien je eerder, kunnen een inschatting maken en hebben dan genoeg tijd om af te remmen.

Wat heb je nodig als je gaat hardlopen in het donker?

Met een paar simpele toevoegingen aan je uitrusting loop je licht en verlicht je trainingsrondje. We zetten ze voor je op een rijtje.

Hardloophesje of reflectiearmbanden

In veel hardloopkleding zit reflecterend materiaal verwerkt, maar dit is niet genoeg om echt op te vallen. Draag daarom reflectiearmbanden en/of een hardloophesje. Je vergroot daarmee het reflecterende oppervlak en bent beter zichtbaar voor anderen.

Bekijk alle: hardloophesjes | reflectiearmbanden

Hardloopverlichting

Reflectie is alleen zichtbaar als je er rechtstreeks licht op schijnt, daarom is het goed om lampjes te dragen zodat je continu verlichting hebt. Deze lampjes kun je los op je lichaam bevestigen, maar er zijn ook hardloophesjes en reflectiearmbanden verkrijgbaar waar verlichting is in verwerkt. Dan hoef je niets extra’s met je mee te dragen. Loop je over onverlichte paden? Draag dan ook een hoofdlamp. Hiermee word je gezien en heb je zelf ook zicht op de weg.

Bekijk alle: hoofdlampen | hardloopverlichting

Kleur van je kleding

Zoals we al eerder aangaven, is het ook verstandig om felle kleuren kleding te dragen. Ook wanneer je met lampjes en reflectie loopt. Je vergroot daarmee het oppervlak dat wordt verlicht, want lichte en felle kleuren weerkaatsen het licht beter dan donkere kleuren.

Bekijk alle: hardloopbroeken | hardloopshirts

Welke verkeersregels gelden voor hardlopers

Hardlopers moeten zich aan de regels van voetgangers houden. We bespreken de belangrijkste regels hieronder.

Plek op de weg

Hardlopers gebruiken het voetpad of de stoep. Is deze niet aanwezig, gebruik dan het fietspad. Is deze ook niet aanwezig, loop dan aan de zijkant van de rijbaan of in de berm. Je mag zelf bepalen aan welke kant van de weg je loopt. De meesten lopen tegen de rijrichting in, omdat tegemoetkomend verkeer je dan beter ziet, maar bochten zijn dan een stuk minder overzichtelijk. Maak dus voor jezelf een afweging wat het veiligst is.
 

Regels over verlichting voor hardlopers

Als voetganger/hardloper ben je niet verplicht om verlichting te dragen in het donker, maar voor je eigen veiligheid en die van anderen is het verstandig om dit wel te doen.

Hardlopen in verschillende weersomstandigheden

In de herfst en winter loop je jouw trainingsrondje niet alleen vaak in het donker, maar ook door de regen, mist, kou en stevige wind. Ook daar kun je jouw hardloopuitrusting op aanpassen.

Regen

Laat jij je niet tegenhouden door de regen? Trek dan een waterdicht hardloopjack aan en zet een pet op. De pet houdt de regendruppels uit je gezicht, zodat je het zicht op de weg behoudt. Draag daarnaast extra reflectie, zodat je voor het andere verkeer eerder opvalt.

Mist

Bij mist heb je minder zicht. Je ziet ander verkeer later en de contouren van obstakels minder goed. Draag daarom een hoofdlamp, reflectie en felgekleurde hardloopkleding.

Kou

Draag in de kou laagjes: een thermolaag, een isolerende laag en een wind/waterdichte laag. Het thermoshirt voert het zweet af, waardoor je niet nat wordt. De isolerende laag houdt de warmte vast, waardoor je meer energie overhoudt om vooruit te komen. En een wind/waterdicht jack houdt de kou buiten.

Stevige wind

Staat er een stevige wind? Draag dan nauw aansluitende en winddichte hardloopkleding. Draag eventueel een extra laagje als het ook koud is.

Andere veiligheidstips bij hardlopen in het donker

Naast het dragen van lichte kleuren kleding, reflectie en lampjes zijn er nog een boel andere manieren om je veiligheid in het donker te verhogen.

Muziek

Muziek maakt je hardlooprondje leuker. Je kunt je muziek afstemmen op je pace zodat je net wat lekkerder loopt. Zet als je ’s avonds loopt je muziek een tandje zachter. De omgevingsgeluiden helpen je namelijk ander verkeer eerder te signaleren.
 

Mobiele telefoon

Zorg dat je telefoon voldoende is opgeladen. Als er onderweg iets gebeurt, kun je iemand bellen die je kan helpen.
 

Ga samen hardlopen

Samen is leuker dan alleen. Je kunt elkaar motiveren en elkaar wijzen op obstakels en ander verkeer. Sluit je aan bij een hardloopclub of ga met een vriend of vriendin.

De route

Loop zo veel mogelijk over verlichte paden en door bewoonde gebieden. Laat eventueel aan anderen weten waar je gaat hardlopen, zodat je makkelijker te vinden bent als er onderweg iets gebeurt.


Hardlopen in het donker

Met al deze tips ga je veilig van huis in het donker. Zo kun je het hele jaar door blijven trainen. We zetten de belangrijkste tips nog één keer voor je op een rijtje:

  • Draag lichte hardloopkleding, extra reflectie en lampjes.
  • Zorg dat je genoeg overzicht houdt op de weg. Ga aan de meest veilige kant lopen.
  • Pas je uitrusting aan op de weersomstandigheden.
  • Zet je muziek iets zachter en zorg dat je telefoon is opgeladen.
  • Ga samen met een vriend of vriendin trainen.
  • Loop over verlichte paden in bewoonde gebieden en laat anderen weten welke route je loopt.

 

Hardlopen is leuk, het is goed voor je conditie en makkelijk om mee te beginnen. Wil je starten met hardlopen of heb je nieuwe hardloopkleding en/of hardloopschoenen nodig? Dan zit je bij Internet-Sport&Casuals goed!

 

Bekijk alle hardloopkleding en –schoenen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm