Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koopgids: hardloopschoenen Banner
Geschreven door Yvonne

Koopgids: hardloopschoenen

Goede comfortabele hardloopschoenen uitkiezen is nog helemaal niet zo makkelijk. Want hoe vind je dé perfecte schoenen? Hoe weet je welke hardloopschoenen geschikt zijn voor jou? De keuze is enorm. En doordat alles een beetje op elkaar lijkt, is het lastig om goed te weten voor welke schoenen jij moet gaan. In deze koopgids leggen wij je uit waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van hardloopschoenen. Benieuwd naar wat wij allemaal te vertellen hebben? Lees dan snel verder.

Snel naar:

1. Waarom hardloopschoenen kopen?
2. Hardloopschoenen kopen: waar op letten?
3. Wanneer hardloopschoenen vervangen?
4. Stappenplan hardloopschoenen kopen
5. Alles op een rijtje
 

Waarom zou je hardloopschoenen kopen?

Heb je wel echt hardloopschoenen nodig? Kun je niet gewoon andere sportschoenen dragen? Tijdens het hardlopen leg je behoorlijk wat belasting op je gewrichten. Het dragen van de juiste schoenen is dan ook erg belangrijk. Het verkleint de kans op blessures. Hardloopschoenen zijn vaak lichter dan andere sportschoenen en hebben een goede demping, flexibiliteit en correctie. Dit neemt niet weg dat je niet met gewone sportschoenen kunt gaan hardlopen. De meeste blessures komen voort uit een slechte looptechniek en magere trainingsopbouw. Maar, mocht je echt serieus willen gaan hardlopen of er gewoon zeker van zijn dat je comfortabel op je schoenen kunt rennen, schaf dan hardloopschoenen aan.
 

Hardloopschoenen kopen: waar op letten?

Wat zijn goede hardloopschoenen? Je hebt hardloopschoenen voor dames, heren en kinderen. Vrouwen zijn over het algemeen wat lichter dan mannen en hebben bredere voorvoeten en smallere hielen, waardoor hardloopschoenen voor vrouwen wat anders moeten zijn dan die voor mannen. Maar naast deze verschillen zijn er nog andere aspecten om op te letten bij het kopen van hardloopschoenen. Wij lichten hieronder de belangrijkste even toe:

Juiste maat en pasvorm

De juiste maat hardloopschoenen is net een maatje groter dan je normale schoenmaat. Heel belangrijk is om in ieder geval niet aan de krappe kant te kopen. Je voet heeft gewoon wat ruimte nodig als je gaat hardlopen. Als je tenen dan steeds voor tegen je schoenen aan komen, kun je je wel inbeelden dat dat na een tijdje ontzettend gaat irriteren. Ideaal is een ruimte van ongeveer 0,5 cm tot 1 cm ruimte tussen de punt van je tenen en de voorkant van je schoen. Met één maat groter dan je normale schoenmaat zit je eigenlijk altijd wel goed. Tip: pas hardloopschoenen altijd met de sokken die je ook tijdens het hardlopen zou dragen, zo voel je echt goed hoe de schoenen passen.

Naast de maat kijk je ook naar de pasvorm van de schoen. De pasvorm kun je in principe alleen maar testen door de schoen aan te trekken. Doe dit altijd ergens in de middag of avond. Je voeten worden in de loop van de dag wat breder. Om te strakke schoenen te voorkomen pas je schoenen dus het beste aan het einde van de middag. En tijdens het passen stel je jezelf de volgende vragen:

  1. Hoe voelt de schoen bij je hiel? Niet té los en niet té strak?
  2. Voel je druk rond je voet? Probeer eens anders te veteren. Helpt het niet? Ga dan op zoek naar een ander paar.
  3. Is de schoen breed genoeg? Je hebt ongeveer een halve centimeter speling nodig bij het breedste gedeelte van je voorvoet. Kleine teen op de rand van de schoenleest = té klein.
  4. Heb je voldoende ‘wiebelruimte’? Vaak is dit al het geval wanneer je voor één schoenmaat groter dan je normale schoenmaat gaat.
  5. Buigt de schoen goed en is hij niet te stug? Kijk goed of het buigpunt van de schoen overeenkomt met het buigpunt van je voet. Let er ook op dat een schoen niet te stug is. Een te stugge schoen kan leiden tot kuit- en achillespeesproblemen.
     

Vrouw strikt veters van haar grijze hardloopschoenen
Als je gaat hardlopen is het dragen van de juiste schoenen met een perfecte pasvorm één van de belangrijkste dingen. 

Heb je al meer hardloopschoenen dan kun je natuurlijk kijken naar hoe deze schoenen eruit zien. Ga je vervolgens online op zoek naar schoenen, dan kun je je focussen op de eigenschappen van je oude of andere hardloopschoenen en op basis daarvan een keuze maken.

Voettype en pronatie

Om erachter te komen wel voettype jij hebt kun je je voet nat maken en vervolgens op bijvoorbeeld een vel papier gaan staan waardoor er een afdruk achterblijft. Wat zie je dan?

  • Normaal voettype. Hak, middelste boog en bal van je voet zijn duidelijk te zien. Ga voor neutrale hardloopschoenen.
  • Knikvoet. Bij het midden van je voet is er op een klein gedeelte geen afdruk zichtbaar. Ga voor antipronatie hardloopschoenen.
  • Platvoet (doorgezakte voet). Er is een grote brede voetafdruk te zien. Ga voor extra stabiele hardloopschoenen (dus wat zwaardere schoenen).
  • Holvoet. Midden van je voet helemaal niet zichtbaar, op de afdruk zie je enkel je hak en bal van je voet. Ga voor een neutrale hardloopschoenen met veel demping.
     

Naast je voettype is het ook slim om te kijken hoe je looppatroon (pronatie) is. Pronatie heeft te maken met de kanteling van je voet. Voor verschillende types van pronatie kun je verschillende hardloopschoenen kopen. Kies de schoenen die bij jouw type pronatie passen. Doe je dat niet dan vergroot je de kans op blessures. De meeste mensen hebben normale/neutrale pronatie, daarna overpronatie en supinatie kom maar heel zelden voor.

Normale pronatie

Er is sprake van een normale pronatie als je goed op het midden van de hiel van je voet loopt. De zool van je schoen slijt in dit geval vooral in het midden van de voorvoet en buitenkant/midden van de hiel. Naar wat voor soort schoenen kijk je dan het beste:

  • Neutrale hardloopschoenen (de meeste schoenen zijn geschikt).
  • Extra ondersteuning is niet nodig.
  • Keuze tussen veel of weinig demping.

Overpronatie

Zet je je voet te veel en snel naar binnen toe, dan overproneer je. De zool van je schoen slijt in dit geval vooral aan de binnenkant van de voorvoet en buitenkant van de hiel. Naar wat voor soort schoenen kijk je dan het beste:

  • Antipronatie hardloopschoenen.
  • Extra ondersteuning nodig aan de binnenkant van de voeten.
  • Naast antipronatie schoenen kun je ook voor 'dynamic support' schoenen gaan. Dit zijn schoenen met gestructureerde demping die extra stabiliteit en demping bieden.

Supinatie

Zet je je voet te veel en snel naar buiten toe, dan supineer je. De zool van je schoen slijt in dit geval vooral aan de buitenkant van de voorvoet en buitenkant van de hiel. Naar wat voor soort schoenen kijk je dan het beste:

  • Neutrale hardloopschoenen.
  • Ga voor schoenen met een hoge rotatie stijfheid.
  • Kies schoenen met een veel demping.
     

In de tabel hieronder zie je een overzicht van welk type hardloopschoenen het best bij jouw voettype en looppatroon passen:

Type hardloopschoen Voettype en looppatroon
Normale hardloopschoenen Normaal voettype en normale pronatie
Antipronatie hardloopschoenen Knikvoeten en overpronatie
Hardloopschoenen met veel demping Holvoeten en supinatie
Hardloopschoenen met extra stabiliteit Platvoeten en supinatie


Demping

Als je gaat hardlopen heb je schoenen met een goede demping nodig. Maar wat is een goede demping? Dit hang af van allerlei aspecten. Ten eerste is het dempingmateriaal van vrouwen hardloopschoenen zachter dan dat van mannen, omdat vrouwen over het algemeen lichter zijn dan mannen. Daarnaast is het goed als je rekening houdt met het type ondergrond waarop je vooral wil gaan rennen. Bij asfalt heb je een stuk meer demping nodig dan op bijvoorbeeld een zandpad.

Trail hardloper die op een ruige ondergrond rent
Op een 'ruigere' ondergrond heb je minder demping nodig, maar wel een zool met een grof profiel.

Lichtgewicht of niet?

Het gewicht van een hardloopschoen is ook een aspect om rekening mee te houden. Ga je voor een lichtgewicht schoen of een zwaarder model? Lichtgewicht schoenen zijn meestal soepeler en meer ademend dan zware schoenen, maar zware schoenen bieden vaak meer steun en zijn vaak wat comfortabeler. Nog enkele verschillen:

Lichtgewicht Zwaargewicht
Minder demping. Betere demping en geven veel steun.
Meer belasting op spieren maar je hebt minder tijd nodig om op snelheid te komen, dus beter voor kortere afstanden. Spieren worden minder belast maar je hebt wat tijd nodig om goed op snelheid te komen, beter voor langere afstanden.
Ademend. Wat minder ademend dan lichtgewicht.
Flexibel en bevordert een natuurlijk looppatroon. Wat stugger.

Lichtgewicht is dus niet altijd beter. Té lichte schoenen kunnen ervoor zorgen dat je spieren extreem worden belast, waardoor je na het rennen echt last hebt van je spieren. Wil je een marathon gaan lopen? Train dan op zwaardere schoenen om zo je spieren sterker te maken, je houding te verbeteren en goed te leren om neerwaartse energie om te zetten in voorwaartse energie. En stap je dan net voor de marathon over op lichtgewicht schoenen, dan lijkt het net of je met de wind in je rug aan het rennen bent (omdat je vorm, stijl, spieren en voortbeweging goed ontwikkeld zijn).

Materiaal zool

De zool van hardloopschoenen wordt over het algemeen altijd gemaakt van rubber of EVA. EVA is een afkorting voor Ethylene Vinyl Acetate en bestaat uit vinylacetate en ethyleen. Twee stoffen die je gewoon kunt vergeten, zolang je maar in je hoofd houdt dat een schoen met een hoger vinylacetaat gehalte duurzamer maar zwaarder is. We geven je hieronder even een kort overzichtje van de verschillen tussen rubber en EVA:

Rubber EVA
Minder comfort maar geschikter voor ruwe terreinen. Comfortabel maar niet zo geschikt voor ruwe terreinen.
Zwaarder dan EVA. Lichter en daardoor meer geschikt voor lange afstanden.
Ontzettend duurzaam. Minder duurzaam dan rubber.

Het ene materiaal is niet beter dan het ander. Welk materiaal voor jou het fijnst is hangt af van de manier waarop je wilt gaan hardlopen. Ga je vooral lange afstanden of binnen rennen, dan is EVA waarschijnlijk het fijnst. Ga je meer buiten en/of op ruige, oneffen terreinen rennen? Dan zijn rubberen zolen een betere optie.

Spikes?

Spikes zijn metalen puntjes aan de zool van sportschoenen, waardoor je meer grip hebt op de ondergrond. Bij sommige hardloopdisciplines kunnen spikes onder je schoenen een fijn extraatje of zelfs bijna noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan disciplines als: sprinten, hoogspringen, verspringen en soms ook tijdens het rennen van lange afstanden of veldlopen. Maar ga jij gewoon een rondje hardlopen, dan heb je eigenlijk geen schoenen met spikes nodig.

  • Voor kinderen worden spikes afgeraden.

Kleur en design

Dit is natuurlijk in principe gewoon een persoonlijke keuze. De ene persoon wil het liefste neutrale, zwarte schoenen, de ander gaat voor een felgekleurd, druk printje. Maar er is één ding waar je wel rekening mee kunt houden. Ga je vaak met slecht weer of bij schemering of in het donker lopen? Ga dan voor een felgekleurde hardloopschoen, eventueel met reflecterende stukken. Al helpt het waarschijnlijk maar een beetje, je bent hierdoor wel wat zichtbaarder voor andere weggebruikers.

Blauw, roze hardloopschoenen op een ondergrond van herfstbladeren
Ga je vaak in de schemer, het donker of als het regent hardlopen? Kies dan schoenen in een fel kleurtje, eventueel met reflecterende stukken.

Merk

Er zijn ontzettend veel goede merken hardloopschoenen. Denk bijvoorbeeld aan merken als: adidas, asics, brooks, new balance en nike. De verschillende schoenmerken hebben vaak hun eigen maatvoering. Daarom is het lastig om te zeggen dat je standaard één maat groter moet bestellen als je hardloopschoenen aan wilt schaffen. Je moet dit eigenlijk per merk bekijken. Let dus niet per se op schoenmaat, maar meet je voet op en tel hier ongeveer 1 cm bij op. Vervolgens bekijk je welke maat van een bepaald merk het beste overeenkomt met wat je opgemeten hebt.

Het is bij hardloopschoenen niet automatisch zo dat een duurdere schoen ook daadwerkelijk beter is. Prijs wordt in dit geval vaak gebruikt om de klant ervan te overtuigen dat het product waardevoller is. Dit is niet altijd ook echt het geval. Laat je niet misleiden. Weet wat je zoekt, aan welke eisen een schoen moet voldoen en zoek op basis van je eigen ‘onderzoek’ de schoen uit die bij jou past.


Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Wanneer koop je eigenlijk nieuwe hardloopschoenen? Hoe lang hardloopschoenen meegaan hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de schoenen, het gebruik én hoe goed je ze onderhoud. Daarnaast is het altijd slim om ten minste twee paar hardloopschoenen te hebben. Is één paar nat geworden, dan kun je gewoon je andere paar gebruiken en je natte paar rustig laten drogen. Wat je in ieder geval nooit moet doen is je schoenen in de wasmachine en droger gooien.

Schoonmaaktips:

  1. Was je schoenen alleen alleen grondig als ze echt vies zijn. Na een training kun je ze het beste gewoon even uitkloppen.
  2. Doe schoenen niet in een wasmachine. Dit kan de schoenen beschadigen. En de combinatie van vocht en warmte is niet zo lekker voor je schoenen.
  3. Maak je de schoenen handmatig schoon met een sopje en bijvoorbeeld een tandenborstel.
  4. Laat je schoenen, als ze nat zijn na het wassen of een fikse regenbui, op kamertemperatuur drogen. Eventueel wat krantenpapier erin zodat het vocht goed uit de schoenen trekt.
  5. Vieze geurtjes? Doe je schoenen in een plastic zak en vervolgens in de vriezer. De kou van de vriezer doodt de bacteriën die de vieze lucht veroorzaken.
     

Hardloopwedstrijd met focus op de hardloopschoenen
Kijk naar de slijtage van de buitenzool om te zien of je schoenen aan vervanging toe zijn.

Schoenen vervangen?

Wacht niet tot je oude schoenen helemaal versleten zijn. Als je schoenen slijten verliezen ze namelijk hun oorspronkelijke demping langzaam, wat de kans op blessures wat vergroot. Koop nieuwe schoenen dus altijd op tijd. Wanneer dat precies is, is niet met zekerheid te zeggen. Afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik slijt de ene schoen sneller dan de andere.

Vuistregel is om na 750 km tot 1250 km hardloopschoenen te vervangen. Loop je elke week ongeveer 10 kilometer? Dan kun je gemiddeld zo’n 100 weken met je schoenen doen (oftewel 2 jaar).

Tip: kijk naar de slijtage op de zool van je hardloopschoen om te zien of je schoenen aan vervanging toe zijn. Veel slijtage onder hak en bal van je voet? Dan is de schoen aan vervanging toe.

En schaf je uiteindelijk nieuwe schoenen aan, ga dan niet voor een model dat jaren geleden al gefabriceerd is. Als je schoenen niet gebruikt, neemt de kwaliteit van de schoen ook af. Het materiaal veroudert namelijk, de schoen droogt uit en de soepelheid van de zool verdwijnt. Staan schoenen een jaar ongebruikt in een kast, dan neemt de kwaliteit met ongeveer tien procent af. Ga dus altijd voor een redelijk nieuw model. Voordeel: er komen elk jaar talloze hardloopschoenen op de markt in uiteenlopende prijscategorieën, dus je vindt er altijd wel die aan jouw wensen voldoen.

Bekijk onze hardloopschoenen:

 

Stappenplan hardloopschoenen kopen

We hebben je hierboven allerlei informatie gegeven over waar je allemaal naar kunt kijken bij het kopen van hardloopschoenen. In onderstaand stappenplan vatten we alles nog eens kort samen. Daarnaast geven deze stappen je een handige houvast om eenvoudig te bepalen voor welke hardloopschoenen je moet gaan:

Hardloopschoenen kiezen in 5 stappen

 

Stap 1. Bepaal de juiste pasvorm en maat.
Stap 2. Wat is je voettype en hoe is de kanteling (pronatie) van je voet tijdens het rennen? Kies vervolgens schoenen die bij jouw voettype en kanteling passen.
Stap 3. Waar en hoe wil ik gaan rennen?

  • Buiten of op ruig terrein: minder demping nodig, rubberen zolen, grof profiel onder de zolen (of zelfs spikes).
  • Binnen of op asfalt: meer demping nodig, EVA zolen, zolen met weinig profiel.
  • Kortere afstanden en sprinten: ga voor lichtgewicht schoenen.
  • Langere afstanden: ga voor wat zwaardere schoenen, in ieder geval als je een beginnende renner bent.
     

Tip: ga niet met trailschoenen, die gemaakt zijn om op ruig terrein te rennen, op asfalt rennen. Het grove profiel onder deze schoenen slijt namelijk extra snel op asfalt. Ga ook niet met gewone hardloopschoenen in het bos rennen. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk niet genoeg grip en hebt een behoorlijke kans om uit te glijden.

Stap 4. Een merk kiezen. Heb je een voorkeur voor een bepaald merk?  
Stap 5. Passen, uitproberen en houden of terugsturen. Online besteld? Pas schoennen binnen in huis.

Kijk ook naar de dikte van de band bij de enkel. Sommige schoenen hebben hier een dikke vulling en andere bijna geen. Let erop of deze band fijn aanvoelt en niet voor irritaties zorgt.

 

Alles op een rijtje over hardloopschoenen:

Je weet nu een stuk meer over alles waar je op kunt letten bij het kopen van hardloopschoenen. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op deze pagina nog even één keertje voor je samen:

  • Tijdens het hardlopen leg je behoorlijk wat belasting op je gewrichten. Het dragen van de juiste hardloopschoenen is daarom erg belangrijk.
  • Waar let je op bij het kopen van hardloopschoenen? Let in ieder geval op de maat, pasvorm, pronatie, demping, gewicht, de zool en eventueel het merk.
  • Levensduur hardloopschoenen optimaal benutten? Onderhoud ze goed.
  • Doe hardloopschoenen nooit in de wasmachine en droger.
  • Nieuwe hardloopschoenen kopen? Ga dan niet voor een model dat jaren geleden al gefabriceerd is.
     

Heb je toch nog vragen over hardloopschoenen aanschaffen of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Lijkt het je een uitdaging om ooit eens een marathon te lopen? Kijk dan zeker naar de 14 tips die wij geven voor jouw eerste marathon!
 

Bekijk onze hardloopschoenen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm