Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koopgids: scheenbeschermers Banner
Geschreven door Luuk

Koopgids: scheenbeschermers

Voetbal is de grootste sport van Nederland. In het hele land rolt de bal tijdens het weekend en gaan teams van uiteenlopende leeftijden de strijd aan op het veld. Het fanatisme wil er nog wel eens toe leiden dat iemand mis trapt en daardoor je schenen raakt in plaats van de bal. Niet voor niets is het tijdens voetbalwedstrijden verplicht om scheenbeschermers te dragen. Deze accessoires bieden je bescherming en verkleinen de kans op blessures, vandaar dat overal wordt aangeraden om ze ook tijdens trainingen te dragen. Maar wat zijn nu de beste scheenbeschermers voor jou? Deze koopgids helpt je bij je zoektocht naar de juiste scheenbeschermers. Je krijgt handige tips waar jij op kunt letten als je ze wilt aanschaffen. Lees dus snel verder!

Bij welke sporten worden scheenbeschermers gedragen?

Scheenbeschermers zijn zoals gezegd belangrijke accessoires bij een voetbaluitrusting. Echter is voetbal niet de enige sport waarbij scheenbeschermers worden gedragen. Ook bij hockey is het namelijk door de bond verplicht om ze tijdens wedstrijden te dragen. Wel zo veilig in ieder geval, met hockeysticks die nog wel eens over de bal heen vliegen. Daarnaast zijn er ook verschillende vechtsporten waarbij scheenbeschermers worden gedragen. Hierbij denk je onder andere aan (kick)boksen, taekwondo, MMA en karate. Omdat het blessuregevaar heel anders is bij veld- dan bij vechtsporten, zijn deze scheenbeschermers ook heel anders gemaakt. Voor dit artikel leggen we de focus verder enkel op scheenbeschermers voor voetballers. Zoek je toch bescherming voor je onderbenen terwijl je een vechtsport beoefent? Kijk dan gerust eens naar onze scheenbeschermers voor boksen.

Waarom scheenbeschermers dragen?

In 1999 voerde de KNVB de regel in dat alle voetballers ­­– dus ook amateurs – verplicht scheenbeschermers moeten dragen tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden. Als je geen scheenbeschermers hebt, mag je dan ook niet meedoen aan een wedstrijd. Deze regel is ingevoerd vanwege het grote aantal onderbeenblessures in het veldvoetbal. Uit onderzoek blijkt dat dit type blessures na het invoeren van de regel flink af is genomen, waarmee het nut van scheenbeschermers duidelijk is. Daarom zijn deze accessoires ook verplicht bij zaalvoetbalwedstrijden in Nederland sinds de start van het seizoen 2021/22. Zorg er dus voor dat je ze in huis haalt, ongeacht of je nu in de zaal of op gras voetbalt.

Wil je jezelf optimaal klaarmaken voor wedstrijden? In ons artikel ‘Hoe ga je goed voorbereid voetballen?’ lees je wat er allemaal komt kijken bij een goede voorbereiding, zodat jij klaar bent om de show te stelen op het veld.

Voetballer met scheenbeschermers onder zijn sokken
Scheenbeschermers zijn sinds 1999 verplicht bij alle wedstrijden in het amateur- en profvoetbal.

Waar moet de ideale scheenbeschermer aan voldoen?

Er is veel verschil tussen scheenbeschermers. Uiteindelijk wil je natuurlijk een paar kopen dat op alle vlakken aan je wensen voldoet. Hierbij zijn vier factoren van belang. Wanneer je dé ideale scheenbeschermer wilt kopen, moet je zorgen dat deze:

 • Jouw scheenbenen (en eventueel ook enkels) volledig beschermen.
 • Comfortabel zitten.
 • Niet verschuiven tijdens het voetballen.
 • Niet in de weg zitten als je bezig bent.
   

Welke soorten scheenbeschermers bestaan er?

In de eerste jaren nadat de scheenbeschermerplicht werd ingevoerd, was er eigenlijk maar één variant. Dit was de grote scheenbeschermer die de volledige schenen bedekte en tot net onder de knieschijf kwam. Er zat ook een enkelsok aan en je bevestigde hem met klittenband rondom je kuiten. Dit type bestaat nog steeds, maar er zijn inmiddels veel meer mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van de scheenbeschermers die er op de markt zijn:

Type scheenbeschermer Kenmerken
Traditionele scheenbeschermer met vaste enkelsok Een grote scheenbeschermer die de schenen volledig afdekt. Door de enkelsok en klittenbandsluiting blijft deze uitstekend om je been zitten. Zeker een aanrader als je zwakke enkels hebt.
Scheenbeschermer zonder sok Een scheenbeschermer die zowel boven als onder met klittenband wordt bevestigd. Verschuift wel iets eerder dan een normale scheenbeschermer.
Losse scheenbeschermer met kous Deze scheenbeschermer bevat geen klittenband of andere bevestiging. Een (compressie)kous houdt de scheenbeschermer op zijn plaats en zorgt dat deze goed vast zit. Er is geen enkelbescherming en de scheenbeschermer is vrij klein, en dus niet optimaal beschermend.
Clip-on scheenbeschermer Een voorgevormde variant die je gemakkelijk om je benen klikt. Beschermt ook deels de zij- en achterkant van je benen. Zit wel iets minder comfortabel.

Bekijk onze diverse soorten scheenbeschermers

Hoe doe je scheenbeschermers om?

Ieder type scheenbeschermer moet op een andere manier aangetrokken worden. Bij een traditionele scheenbeschermer stop je eerst je voet door de enkelsok, waarna de scheenbeschermer precies op je scheen zit. Vervolgens hoef je enkel het klittenband nog dicht te doen bij je kuit en zit alles goed vast. De scheenbeschermer zonder sok maak je ook vast met klittenband, al doe je dit hier zowel boven- als onderaan de kuit. Wanneer er een losse kous bij zit, trek je deze eerst aan voordat je de scheenbeschermer erin legt. Let er bij scheenbeschermers zonder enkelsok wel op dat de dikste kant van de scheenbeschermer bovenaan komt. Een clip-on scheenbeschermer tot slot sluit perfect aan om je been en hoef je enkel vast te klikken bij je kuit.

Losse scheenbeschermers met kous erbij
Losse scheenbeschermers met een kous worden steeds populairder.

Welke maat scheenbeschermers moet ik hebben?

Je wilt uiteraard dat de scheenbeschermers lekker zitten en daarom is het van belang dat je de juiste maat aanschaft. Als ze te klein zijn, bieden ze namelijk onvoldoende bescherming en is de kans op blessures aan je onderbeen nog steeds aanwezig. Wanneer je scheenbeschermers te groot zijn, kunnen ze in de weg zitten en wordt het behoorlijk lastig om fijn te kunnen voetballen. Omdat het aanbod enorm is, is het niet altijd even makkelijk om een goede keuze te maken. Wij helpen je hier graag bij. Dankzij onze maattabel heb je een idee welke maat het beste bij jou past. Ieder merk maakt gebruik van andere maatstaven, vandaar dat er tussen merken onderling verschillen kunnen ontstaan. Om je ongeveer een idee te geven welke maat je nodig hebt, kun je onderstaande tabel als hulpmiddel gebruiken:

Eigen lengte Ideale maat
140 – 150 cm XS
150 – 160 cm S
160 – 170 cm M
170 – 180 cm L
180 – 200 cm XL

Ook voor kinderen bestaan er verschillende maten. Hierbij zit niet of nauwelijks verschil tussen merken. Als je op zoek bent naar kinderscheenbeschermers, kun je het best de tabel hieronder als leidraad aanhouden:

Lengte kind Ideale maat
100 – 120 cm S
120 – 140 cm M
140 – 160 cm L
160 – 175 cm XL

Meestal maken kinderen gebruik van kinderscheenbeschermers totdat ze 18 jaar worden. Rond die leeftijd zijn ze namelijk normaliter uitgegroeid en dan zouden volwassen scheenbeschermers uitermate geschikt moeten zijn. Uiteraard kan dit per persoon verschillen.

Bekijk onze scheenbeschermers voor jong en oud

Van welke materialen worden scheenbeschermers gemaakt?

Hoewel vanuit de KNVB is aangegeven dat scheenbeschermers verplicht zijn tijdens voetbalwedstrijden, hebben zij niet vastgelegd hoe de scheenbeschermers er precies uit moeten zien. Zoals al eerder vermeld dragen veel voetballers kleine varianten, ook al bieden deze veel minder bescherming dan de ‘traditionele’ scheenbeschermers. Daarnaast zijn er ook scheenbeschermers van verschillende materialen op de markt. De binnenkant is voorzien van comfortabel, beschermend dempingsmateriaal. Hierbij denk je bijvoorbeeld aan EVA, foam, polypropyleen of polyester. Deze materialen zijn redelijk vergelijkbaar met elkaar. De materialen waarvan de kap van de scheenbeschermer (de buitenkant dus) worden gemaakt, verschillen iets meer. Je hebt onder meer de keuze uit de volgende materialen voor de buitenkant van de scheenbeschermer:

Materiaal Kenmerken
Carbon fiber De lichtste en tevens sterkste scheenbeschermers op de markt.
Glasvezel Erg flexibel, maar wel redelijk zwaar.
Polyurethaan Dit type scheenbeschermer is nogal zwaar en stug, maar biedt wel uitstekende bescherming.
Pvc (plastic) De variant die de minste bescherming biedt.
Schuimrubber Licht en comfortabel, maar de bescherming is toch vrij beperkt.

Hoe zit het met de prijzen?

Uiteraard is het ook belangrijk om op de prijs te letten als je scheenbeschermers wilt kopen. Een paar van goede kwaliteit hoeft gelukkig niet duur te zijn en de prijsrange is over het algemeen niet heel breed. Voor ongeveer €5,- kun je al een prima set scheenbeschermers kopen, maar meestal kosten ze ongeveer €15,- à €20,-. Heb je een voorkeur voor een van de grote, bekendere merken? Dan kan de prijs al gauw boven de €25,- uitkomen.

Welk materiaal is het goedkoopst?

Wanneer je het liefst zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn, is een set scheenbeschermers van pvc de beste optie. Het nadeel is wel dat deze scheenbeschermers je een vrij beperkte mate van bescherming bieden. Carbon fiber daarentegen is het duurste materiaal, maar het biedt dan ook de beste bescherming, is erg licht én je hebt er lang plezier van.

Welke sluiting is het goedkoopst?

Over het algemeen zijn de scheenbeschermers die je met klittenband vastmaakt goedkoper dan de andere soorten. Een scheenbeschermer met clip-on sluiting of met een (compressie)kous valt qua prijs iets hoger uit, bovendien is het bij die laatste variant raadzaam om sporttape bij te kopen om verschuiving te voorkomen. Als ze verschuiven tijdens het voetballen, gaan ze mogelijk in de weg zitten. Iets dat jij niet wilt, je wilt immers gewoon lekker kunnen voetballen.

Rood-zwarte scheenbeschermers met een enkelsok
Scheenbeschermers met enkelsok zijn niet al te duur en bieden optimale bescherming aan je schenen én enkels.

Stappenplan scheenbeschermers kopen

Je hebt nu helder inzicht gekregen in wat je allemaal moet weten als je scheenbeschermers gaat kopen. In onderstaand stappenplan zie je alles nog een keer voorbij komen:

Scheenbeschermers kopen in 5 stappen

Stap 1: Bekijk welke variant je voorkeur heeft. Wil je grote of juist kleine scheenbeschermers kopen, welke sluiting heeft je voorkeur, wil je wel of geen enkelsok eraan vast hebben zitten?

Stap 2: Bepaal voor welk materiaal je gaat.

Stap 3: Kies je favoriete merk uit.

Stap 4: Zoek in de maattabel uit welke maat scheenbeschermers je moet hebben.

Stap 5: Stel jouw ideale prijs vast en zoek hier scheenbeschermers op.

Alles op een rijtje over scheenbeschermers

Je weet nu precies waar je allemaal op moet letten als je scheenbeschermers gaat kopen. Hier zetten we alle belangrijke punten nog één keer voor je op een rijtje:

 • Scheenbeschermers worden voornamelijk gedragen bij voetbal, hockey en uiteenlopende vechtsporten.
 • Het is te allen tijde verplicht om scheenbeschermers te dragen tijdens voetbalwedstrijden.
 • Er zijn vier verschillende soorten scheenbeschermers: scheenbeschermers met vaste enkelsok, varianten met dubbele klittenband zonder sok, losse scheenbeschermers met (compressiekous) en clip-on scheenbeschermers.
 • De ideale maat scheenbeschermer is afhankelijk van je eigen lichaamslengte en verschilt per merk. Onze maattabel geeft je ongeveer een idee wat jouw gewenste maat is.
 • Hoe goed je onderbeen beschermd is, hangt af van de grootte van de scheenbeschermer en het materiaal waar deze van gemaakt is. Een kap van carbon fiber of polyurethaan biedt je de beste bescherming.
 • Over het algemeen zijn de duurste scheenbeschermers ook de varianten die de beste bescherming bieden. Ook zijn clip-on scheenbeschermers en scheenbeschermers met een losse (compressie)kous duurder dan varianten met klittenbandsluiting.
   

Heb je nog vragen over het aanschaffen van scheenbeschermers of wil je advies over een specifiek product? Neem dan gerust contact met ons op. Je bereikt ons via de live chat op de website of door een e-mail te sturen naar onze klantenservice. Zoek je daarnaast nog naar nieuwe voetbalschoenen? Ook die vind je in onze webshop. Zorg zo voor een optimale voetbaluitrusting en je bent klaar om de sterren van de hemel te spelen!

Bekijk onze scheenbeschermers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm