Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over MMA Banner
Geschreven door Luuk

Alles over MMA

MMA, het is een sport die de laatste jaren enorm aan populariteit wint. Met bekende namen als Anderson Silva, Jon Jones en Conor McGregor heeft de sport enkele boegbeelden die bekendheid over de hele wereld hebben vergaard. Zelfs beroemde (kick)boksers zijn zo geïnteresseerd geraakt in MMA dat ze zelf wel eens aan een toernooi hebben meegedaan, zo ook onze eigen Rico Verhoeven. Maar hoe is deze sport eigenlijk ontstaan, wat zijn de kenmerken ervan en wat heb je er allemaal voor nodig om zelf aan deze vechtsport te doen? Wij gaan in op al deze vragen en meer in dit blogartikel. Heb jij interesse in MMA? Lees dan op je gemak verder en ontdek alles wat je er maar over wilt weten.

Snel naar:

 

Waarvoor staat MMA?

MMA is een afkorting voor Mixed Martial Arts, oftewel: gemixte vechtsporten. Dit vat de kern van de sport direct samen, want MMA is ook daadwerkelijk een combinatie van meerdere vechtsporten. Zo komen er onder meer boksen, karate, judo, worstelen, kickboksen, taekwondo, thaiboksen en jiujitsu bij terug. Door de mix van deze sporten is het ook zo dat er zowel staand als op de grond wordt gevochten. Het is voor de vechters dan ook eigenlijk noodzakelijk om technieken van meerdere sporten te leren, omdat ze anders een achterstand hebben ten opzichte van hun tegenstanders.

Twee Aziatische mannen zijn aan het vechten in een boksring
MMA is een combinatie van meerdere vechsporten, zoals (kick)boksen.
 

De oorsprong van MMA

Hoewel de meeste mensen MMA pas een aantal jaren kennen, bestaat deze sport stiekem al een hele lange tijd. In de tijd van de Grieken en Romeinen (geschat wordt ergens rond 648 voor Christus) werd er namelijk al een vechtsport geïntroduceerd op de Olympische Spelen die een soort combinatie van worstelen en boksen was. Deze sport werd Pankration genoemd en dit betekent ongeveer zoiets als ‘alle krachten’, oftewel: alles mag. Eigenlijk kwam het erop neer dat bijten en het uitsteken van ogen verboden was, maar verder was in principe alles toegestaan. Heftige sport dus, niet voor niets dat dit wel eens de meest gevaarlijke Olympische sport ooit werd genoemd.

De eerste, primitieve versie van MMA verspreidde zich in de jaren na het ontstaan langzaamaan. Ergens tegen 1900 werden al toernooien georganiseerd in Japan en bepaalde delen van Europa die lijken op het huidige MMA, maar het officiële ontstaan van de sport zoals we die nu kennen is volgens velen in 1993. In dat jaar werd namelijk voor het eerst het Ultimate Fighting Championship (UFC) georganiseerd. Dit toernooi is het grootste MMA-event ter wereld. De eerste editie ervan werd gehouden in het Amerikaanse Denver, Colorado en het werd destijds gezien als een toernooi waarbij de winnaar de beste vechtsporter ter wereld zou zijn. Oorspronkelijk zou het een eenmalig evenement zijn, maar door het enorme succes wordt het inmiddels jaarlijks georganiseerd. Dat MMA als de snel groeiende sport ter wereld wordt gezien, is een goed bewijs van de populariteit van deze vechtsport!
 

Wat zijn de regels bij MMA?

MMA staat bekend als een ruige sport waarbij veel toegestaan is. Sterker nog, er zijn mensen die denken dat er überhaupt geen regels zijn bij deze vechtsport. Dit is zeker niet het geval, want anders zou het natuurlijk uit de hand lopen. Voorheen was het zo dat de regels wel enigszins per sportbond wisselden. Omdat dit behoorlijk wat verwarring opriep, zijn er een aantal jaar geleden duidelijke regels opgesteld voor professionele wedstrijden. Deze regels hebben de naam ‘The Unified Rules of Mixed Martial Arts’. Voor amateurs zijn de regels iets anders. Hieronder hebben wij enkele belangrijke regels voor MMA-amateurwedstrijden in Nederland samengevat:

  • Iedere wedstrijd duurt drie rondes van drie minuten.
  • Je strijdt altijd tegen iemand die in dezelfde gewichtsklasse als jij zit.
  • Het is verplicht om een mondstuk te dragen tijdens een wedstrijd.
  • Deelnemers moeten minimaal achttien jaar oud zijn. Voor sporters die jonger zijn dan achttien bestaat een speciale jeugdvariant van MMA.
  • Voor mannen is het verplicht om een kruisbeschermer te dragen. Verder mogen zij geen bovenkleding dragen, waar dit bij vrouwen uiteraard wel het geval is.
  • Het is niet toegestaan om schoenen te dragen in de ring.
     

Daarnaast zijn er tijdens het gevecht enkele handelingen verboden. Onder meer de volgende handelingen worden als overtreding gezien:

  • Vishaken
  • Bijten
  • Spugen
  • Ogen uitsteken
  • Stoten of trappen naar de keel
  • Haren trekken
  • Kopstoten
  • Je tegenstander expres uit de ring gooien
  • Grof taalgebruik
     

Desondanks is MMA een sport waarbij veel meer geoorloofd is dan bij andere vechtsporten. Stoten en trappen hoort erbij, maar ook knie- en elleboogstoten en zelfs klemmen en wurgen is toegestaan. Doordat de vechters over een goede conditie én uitstekend incasseringsvermogen beschikken, zijn er bovendien eigenlijk geen gevaren. Er wordt wel eens gedacht dat MMA levensgevaarlijk is, maar in de praktijk valt dit dus reuze mee.

Een man staat in een boksring in een sportschool
In de ring oefen jij op alle handelingen die bij MMA horen, om zo jezelf te verbeteren in alle facetten van de sport.
 

Hoe win je een wedstrijd?

Er zijn verschillende manieren hoe je een MMA-wedstrijd kunt winnen. De bekendste is als de tegenstander knock-out gaat, maar er bestaat ook zoiets als een technische knock-out. Dit wil zeggen dat de tegenstander zich niet meer fatsoenlijk kan verdedigen. Dit besluit wordt door de scheidsrechter genomen, vaak in samenspraak met een ringdokter. Daarnaast kan een vechter zelf afkloppen of zeggen dat hij of zij opgeeft, dit wordt submissie genoemd. Is geen van deze gevallen voorgekomen als de ronde afgelopen is? Dan bepaalt een jury wie er de meeste punten verdient en wie er dus wint (ook wel besluit genoemd).

Hoe werkt het puntensysteem?

Bij MMA worden punten gegeven om de winnaar aan te geven als er geen (technische) knock-out of submissie is. Er zijn drie juryleden die het wedstrijdverloop beoordelen en op basis hiervan punten uitdelen. Gezamenlijk kiezen zij elke ronde een winnaar uit. Diegene krijgt tien punten voor de ronde, de verliezer krijgt negen punten of minder. Bij een klein verschil tussen beide vechters wordt de uitslag namelijk 10-9, maar bij een grote marge wordt het 10-8. Indien één van beide sporters compleet wordt gedomineerd, wordt de uitslag 10-7. Een gelijkspel kan ook, dit is het geval als de jury geen verschil tussen beide deelnemers ziet.

MMA-gevecht waarbij een man een andere man in zijn zij trapt
MMA'ers hebben over het algemeen een uitstekend incasseringsvermogen en kunnen dus zeker wel tegen een stootje.
 

Hoe ziet een MMA-outfit eruit?

Wanneer je aan MMA gaat doen, is een goed paar handschoenen de basis van jouw uitrusting. Wat veel mensen niet weten is dat er speciale handschoenen voor MMA bestaan die verschillen met bokshandschoenen. MMA handschoenen zijn namelijk kleiner en dus ook lichter dan bokshandschoenen, waardoor het mogelijk is om harder te stoten. Ideaal dus om jouw tegenstander flink aan te pakken! Zoals gezegd behoort verder ook een mondstuk tot de MMA benodigdheden die je móet kopen. Verder hebben we de kruisbeschermer voor mannen (ook wel toque genoemd) al behandeld, ook deze is verplicht om te dragen. Daarnaast zijn kwalitatieve shorts gewenst, evenals scheenbeschermers en bandages.

Waar mannen geen bovenkleding mogen dragen, is dit bij vrouwen juist wél het geval. Zij kunnen ervoor kiezen om een rash guard (een T-shirt dat bekendstaat als beschermingsmiddel tegen de zon) te dragen, maar ook alleen een sportbeha is al voldoende. Wanneer je als vrouw zijnde voor een rash guard gaat, moet je erop letten dat deze korte mouwen heeft of zelfs helemaal mouwloos is. Ook mag deze bovenkleding niet al te los zitten, dus zorg voor strak zittende kleding.

Bekijk onze MMA-materialen:

 

UFC

We hebben het al even gehad over het Ultimate Fighting Championship. Dit MMA-toernooi is uitgegroeid tot een evenement dat wereldwijd fanatiek wordt gevolgd en vele fans heeft. De allerbeste vechters komen hier samen en strijden om de titel. Een veelgebruikte locatie hiervoor is de UFC Apex in Las Vegas (Nevada). Sowieso worden UFC-evenementen vaak in de Verenigde Staten gehouden, maar de organisatie zoekt steeds meer naar andere locaties in verschillende landen. Zo was dit MMA-toernooi in 2017 in Nederland, namelijk in Rotterdam Ahoy.

Om te bepalen wie de beste vechter is, wordt een ranglijst bijgehouden: de UFC ranking. Deze lijst komt tot stand via een stempanel dat bestaat uit medialeden. Zij mogen aangeven wie zij de beste UFC-vechter vinden per gewichtsklasse en pond-voor-pond. Deze ranking is te vinden op de officiële website van het UFC.


Tips voor de beginnende MMA’er

MMA is een leuke, stoere sport om te doen. Ben jij van plan om deze vechtsport te beoefenen om uit te groeien tot de nieuwe Conor McGregor? Dan geven we je hierbij enkele tips zodat jij goed voorbereid bent als je de ring instapt:

  • Het is wel zo handig als je een achtergrond in minimaal één vechtsport hebt. Zo heb je in ieder geval een basis, zowel op het gebied van aanvallen als verdedigen.
  • Zorg ervoor dat je allround wordt. Als je meerdere sporten en strategieën beheerst, kun je jouw tegenstander beter verrassen. MMA is niet voor niets een mix van sporten; je hebt de mogelijkheid om de andere vechter op veel verschillende manieren te bestrijden.
  • Hoewel veel mensen denken dat je flink opgepompte spieren nodig hebt om aan MMA te doen, is dit zeker niet het geval. Omdat een wedstrijd altijd in een hoog tempo gaat, is het belangrijk dat je continu volle bak gaat. Daarom is voor het beoefenen van deze sport een combinatie van kracht, snelheid en uithoudingsvermogen gevraagd. Als je heel breed bent, gaat dit weer ten koste van je uithoudingsvermogen.
  • Zoek uit waar je MMA-training kunt volgen. Dit is namelijk zeker niet mogelijk in elke sportschool. Wellicht moet je jezelf zelfs bij twee verschillende sportscholen inschrijven, eentje waar je worsteltechnieken leert en eentje waar je traint op stoten en trappen.
  • Neem de tijd om de technieken te leren tijdens je MMA-training. Het is heel verleidelijk om direct alles in een hoog tempo te doen, terwijl het beter is om op je gemak te trainen op alle handelingen. Raak ook zeker niet teleurgesteld als je in het begin verliest van iemand die kleiner en/of jonger dan jou is, want dit is niet gek als je pas net bent gestart met MMA.

Wil je liever enkel leren boksen? Lees dan ons artikel 'Beginnen met (kick)boksen' eens door.

Man staat in de boksring te wachten op de volgende ronde
Zorg dat je over een goede conditie beschikt, want je wilt niet halverwege het gevecht al helemaal uitgeput in de ring staan!
 

Alles op een rijtje

We hebben je een hoop informatie gegeven over MMA. Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld van deze vechtsport. Hieronder hebben we alles nog even op een rijtje gezet voor je:

  • MMA staat voor Mixed Martial Arts. Het is dan ook een combinatie van meerdere vechtsporten, zoals boksen, worstelen en jiujitsu.
  • Veel mensen denken dat MMA een sport zonder regels is, maar die zijn er wel degelijk. Zo zijn bijvoorbeeld handelingen als kopstoten, bijten en haren trekken verboden.
  • Sommigen denken dat MMA levensgevaarlijk is, maar dit is zeker niet het geval. De sporters zijn namelijk goed beschermd op belangrijke plekken en beschikken over een goede conditie én uitstekend incasseringsvermogen.
  • Je wint een MMA-wedstrijd als de tegenstander knock-out gaat, technisch knock-out wordt verklaard, zelf opgeeft (submissie) of als de jury bepaalt dat je gewonnen hebt (besluit).
  • Het Ultimate Fighting Championship is het grootste wereldwijde MMA-toernooi. Dit evenement groeit jaarlijks in populariteit en hier vind je de grootste vechters ter wereld.
     

Ben je geïnteresseerd geraakt in MMA en wil je deze sport zelf gaan beoefenen? Bekijk dan gerust ons assortiment MMA-benodigdheden en haal jouw outfit in huis! Heb je vragen over een specifiek product of wil je extra informatie ontvangen? Neem dan contact op met onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze MMA-producten

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm